Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για την ΑΕΠΥ

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Καθορισμός κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή ενιαία αγορά και με το δικαίωμα του δημοσίου δανεισμού και την αναπαραγωγή πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες ή αρχεία- Τροποποίηση ν. 2121/1993 και ν. 4481/2017 – Ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/789, (ΕΕ) 2019/790 και 2006/115/ΕΚ». (1η Συνεδρίαση)

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό πραγματικά για τους δημιουργούς γιατί το λέει και η λέξη, πρέπει να πληρώνεται ο δημιουργός. Το θέμα είναι όμως από ποιους πληρώνεται και πόσο πληρώνεται διότι οι αμαρτίες είναι μεγάλες, οι αμαρτίες του παρελθόντος, που δεν κάναμε τίποτε προκειμένου να υπάρχει μία ευταξία και μία εύρυθμη λειτουργία στην αγορά διότι υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα, έχουν βγει και δικαστικές αποφάσεις. Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχει ένας πρότερος έντιμος βίος από πλευράς της πρώην ΑΕΠΙ αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν αλλάξουν άρδην κάποια θέματα που αφορούν τον εποπτικό έλεγχο. Διότι αν δούμε τα αμοιβολόγια άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα δούμε ότι είναι πολύ κατώτερα, εννοώ μιας κατάστασης στην αγορά, όπου ο καθένας έχει και το δικό του αμοιβολόγιο για το πώς θα πληρωθεί, δηλαδή, είναι σαν να κυκλοφορούν χιλιάδες αυτοκίνητα στην αγορά χωρίς κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση διότι εδώ και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουμε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες καταγγέλλουν την πρώην ΑΕΠΙ για παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 703/77 και μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί την ΑΕΠΙ με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης και η απόφαση αυτή έχει εκδοθεί από τις 14 Ιουλίου του 2003 και πρόστιμο πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, μισό εκατομμύριο, το οποίο δεν υπερβαίνει το ανώτατο προβλεπόμενο από το νόμο ποσοστό. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, σήμερα, αν κάποιος βγει στην αγορά τα χαράτσια από τους πολλούς φορείς είναι τόσα πολλά που έχουν αναγκασθεί να βάλουν ακόμη και λουκέτο καταστήματα. Και εμείς μιλάμε εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μία Οδηγία από τις 26 Μαρτίου του 2019, που σίγουρα θα πρέπει να εναρμονισθεί και να ενσωματωθεί με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες αλλά αν δεν δημιουργηθεί, όπως εμείς προτείνουμε στην Ελληνική Λύση, ένας πραγματικά κρατικός φορέας ελέγχου και διαχείρισης όλων αυτών των υπόλοιπων φορέων, που βγαίνουν στην αγορά ο ένας μετά τον άλλον με τους δικούς τους τιμοκαταλόγους, και έχω ενδεικτικά κάποιους στα χέρια μου, αντιλαμβάνεσθε ότι η προσπάθεια θα είναι Σισύφειος. Κυρίως όμως δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει, να βγάζει τον δικό του τιμοκατάλογο, να μην υπάρχει ο εποπτικός έλεγχος και δεν έχει ασκηθεί, αν θέλετε και σε παγκόσμια πρωτοτυπία επ’ αυτού, με αποτέλεσμα αυτό το 2,2% των ακαθάριστων επί του τζίρου, για παράδειγμα, παίρνω ραδιοφωνικούς σταθμούς ή κάποια άλλα καταστήματα, να έχει φθάσει και να έχει ξεπεράσει από τους πολλαπλούς οργανισμούς συγγενικής διαχείρισης επάνω από 20%. Και εγώ λέω, πού είναι αυτός ο φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα ασκήσει έναν εποπτικό έλεγχο για να μπορεί να ξέρει το τι ακριβώς πληρώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος έχει κάποιο κατάστημα και θέλει να ορθοποδήσει.

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ολικής Άλεσης 2022
Επόμενο άρθροΔρ. Νέστορας Ι. Κολοβός: Η επιχειρηματικότητα της αγοράς