Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών».

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, καλή χρονιά, για μία ακόμη φορά να είναι ουσιαστική, εποικοδομητική, πάνω απ’ όλα με υγεία.

Κύριοι του Υπουργείου, απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται στις αρχές αυτής της χρονιάς και διέπετε από πάρα πολλές αμφιβολίες, παρατηρήσεις δικές μας ως «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ», αν θέλετε, εγείρονται ερωτηματικά, σε μια κατάσταση που θα την αναλύσουμε βέβαια και στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, που αφορά τη συρρίκνωση ενός οικονομικού εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας μιας κατάστασης του λεγόμενου All Inclusive για τις μεγάλες ξενοδοχειακές τουριστικές μονάδες, που ανήκουν σε κάποιες ολιγαρχικές μερίδες, αυτό έχει πλήξει τις τοπικές κοινωνίες, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τα μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε πάρα πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και αντιξοότητες, στο ότι ο πελάτης ενός ξενοδοχείου του παρέχονται όλες οι υποτιθέμενες υπηρεσίες επιδερμικές στα μεγάλα ξενοδοχεία και το μόνο που κάνει μια βόλτα για να δει την ευρύτερη περιοχή. Αυτό έχει έναν οικονομικό μαρασμό και μια μεγάλη αιμορραγία στις τοπικές κοινωνίες, που το βιώνουν, όπως είπαμε, πάρα πολλά χρόνια.

Προέρχομαι από μία περιοχή, γιατί μέσα γίνεται κάποια αναφορά και έπρεπε να δοθεί μία μεγαλύτερη βάση στον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό, για την ανάπτυξη και την υποδομή που μπαίνει στο θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό, απτά παραδείγματα είναι η δική μου εκλογική περιφέρεια στις Σέρρες, σε ότι αφορά τις ιαματικές πηγές, που δεν έχουν αξιοποιηθεί, δεν έχουν προβληθεί, δεν έχουν διαφημιστεί, όπως θα έπρεπε. Συνάμα,όμως, για τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, κλασικό παράδειγμα είναι η μη ανάπτυξη και αξιοποίηση της Παλαιοχριστιανικής Αμφίπολης. Δηλαδή, την Αμφίπολη όλοι την ξέρουμε για την εποχή του 5ου αιώνα π.χ., με όλα αυτά για την εποχή, δηλαδή, των αρχαίων Αθηνών, αλλά και των Μακεδόνων, λησμονούμε,όμως, εκεί, ότι υπάρχει η Παλαιοχριστιανική Αμφίπολη, είναι το δεύτερο βήμα του Αποστόλου Παύλου μετά τη Λυδία που βαπτίστηκε ο πρώτος χριστιανός και δεν έχει αξιοποιηθεί η περιοχή, με αποτέλεσμα, πολλοί τουρίστες επισκέπτες, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες Ηπείρους, δηλαδή και από την Ασία, να μην μπορούν να την επισκεφθούν. Το φέρνω ως κλασικό παράδειγμα, όπως και πολλοί μακεδονικοί τάφοι αυτή τη στιγμή ερημώνουν, σε περιοχές των Σερρών, της Καβάλας, της Δράμας και δεν έχουν αξιοποιηθεί δεκαετίες.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε για να αναπτύξουμε επιτέλους τον αρχαιοελληνικό ιστορικό αλλά και θρησκευτικό τουρισμό, διότι πραγματικά θα έπρεπε και να χαραχθούν και τουριστικά μονοπάτια, να υπάρχει προσβασιμότητα, αλλά και ανάλογη καμπάνια. Θα περίμενα από το Υπουργείο επίσης και θα το πούμε και στις επόμενες συνεδριάσεις, να υπάρχει μία καλή διαφημιστική καμπάνια που θα βοηθούσε τα μικρά καταλύματα, δηλαδή, τους μικρούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν του τουρισμού και όχι μόνο τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Τώρα, σε ότι αφορά, η κυβέρνηση γενικά αρέσκεται σε γενικές γραμμές, σε αοριστίες, αόριστες έννοιες, οι οποίες μεταφράζονται και αναλύονται κατά το δοκούν σε κάθε νομοσχέδιο. Σε αυτό τώρα το νομοσχέδιο, έχουμε την αρχή της βιωσιμότητας. Η κυβέρνηση, που δεν έχει επιτύχει να το εφαρμόσει στα απλά καθημερινά πράγματα που ταλανίζουν σήμερα τον Έλληνα και τα νοικοκυριά με σκοπό να καταστούν αυτά βιώσιμα, δηλαδή, έσοδα σε συνάρτηση με το κόστος διαβίωσης, επιχειρεί να εφαρμόσει την αρχή βιωσιμότητας στις λεγόμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πρέπει,όμως, να αποσαφηνίσουν υπό ποια μορφή νοούν την αρχή της βιωσιμότητας στις βραχυχρόνιες, χωρίς να περιορίζουν το συνταγματικό δικαίωμα των ιδιοκτητών να διαθέτουν το ακίνητο όπως αυτοί επιθυμούν. Δηλαδή, εν ολίγοις έγιναν μεγάλες επενδύσεις από απλούς ανθρώπους μεροκαματιάρηδες στα Airbnb και τώρα αλλάζει άρδην όλη η εικόνα, με αποτέλεσμα, ότι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το νέο σύστημα κατάταξης καταλυμάτων, που βασίζεται στην άνω αρχή δηλαδή και θα έχει περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, αν είναι όντως λειτουργικό, αυτό βέβαια θα φανεί στη πράξη.

Τώρα, η κυβέρνηση,επίσης, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια ευαγγελίζεται έναν περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με σκοπό την ευκολότερη εύρεση ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση και τη μείωση των ενοικίων ένεκα της μειωμένης διάθεσης ακινήτων προς αυτό.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ, Ειδικού Αγορητή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Όπως έχουμε τονίσει και πρόσφατα, η θέση αυτή της κυβέρνησης είναι καθαρά ψηφοθηρική. Αναλυτικότερα, οι νομοθετικές παρεμβάσεις της αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τη διευκόλυνση των πολιτών προς εύρεση ακινήτων με λογικά ενοίκια, αλλά στην ουσία προωθούν άλλα συμφέροντα, συμφέροντα ακόμη και αλλοδαπών βεβαίως που θέλουν να επενδύσουν στον τουρισμό της χώρας μας αγοράζοντας κτίρια τα οποία τα μετατρέπουν γενικότερα σε Airbnb. Αυτή η τάση και η ταυτόχρονη ζέση της κυβέρνησης για δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για αυτά τα συμφέροντα, αποτυπώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση εστιάζει μόνο στον τουρισμό και καθόλου στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, για το οποίο πολλές φορές έχουμε κάνει τις δικές μας συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα, πρόσφατα το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ θέσπισε ένα μέτρο από 1/1/25 που απαγορεύονται οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο ακινήτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δήθεν για να περιοριστεί η υπέρμετρη χρήση ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας και προς διευκόλυνση των πολιτών. Πίσω όμως από τα γράμματα το ιστορικό κέντρο των Αθηνών συγκεντρώνει το πλήθος ξένων επενδύσεων, δηλαδή ενδιαφέρον από ξένους που αγοράζουν ακίνητα και ολόκληρες πολυκατοικίες και μέγαρα, τα οποία ανοικοδομούν με σκοπό να τα μετατρέψουν σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες. Η βραχυχρόνια μίσθωση του απλού ιδιοκτήτη που διαθέτει ένα ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας και σαφώς είναι πιο φθηνή από το κόστος διαμονής σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο, αποτελεί πρόβλημα σε αυτά τα συμφέροντα μεγάλων ομίλων και επιχειρηματιών που θέλουν να αγοράσουν αυτά τα ακίνητα και να μετατρέψουν σε να τα μετατρέψουν σε Airbnb. Ο περιορισμός δηλαδή της βραχυχρόνιας μίσθωσης που θα μπορούσε να θεωρηθεί αντισυνταγματικός, καθώς περιορίζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και του δικαιώματος διάθεσης της ιδιοκτησίας, δεν είναι μέρος προς διευκόλυνση των πολιτών που αναζητούν ένα ακίνητο προς ενοικίαση, αλλά μια διευκόλυνση προς άλλα συμφέροντα, ξένα συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και δη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Εδώ απλά να θυμίσω, ότι ο πρόεδρος του σωματείου βραχυχρόνιας μίσθωσης δίνει ένα παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή, κύριοι του Υπουργείου, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει ο πρόεδρος που διάβασα τη συνέντευξή του,υπάρχουν περίπου 850.000 ακίνητασε όλη την Ελλάδα τα οποία είναι κλειστά. Μάλιστα τα 120.000 ακίνητα βρίσκονται στην Αθήνα και μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου βραχυχρόνιας μίσθωσης – γι’ αυτό ως Ελληνική Λύση ζητήσαμε να είναι εδώ να μας πει και να μας καταθέσει τα στατιστικάστοιχεία που έχει κρατήσει – είπε ότι στην Ηλιούπολη ενώ υπάρχουν πολύ λίγα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τουναντίον τα ενοίκια στην ευρύτερη περιοχή έχουν πάρει την ανιούσα. Άραλοιπόν αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Από κει και πέρα ενώ έγινε μία επένδυση και τηρήθηκαν όλα αυτά, δηλαδή λέει για το φωτισμό, το φαρμακείο, τη σήμανση του δωματίου, παραταύτα αλλάζει άρδην τώρα η εικόνα. Αυτός ο οποίος ήθελε ένα μικρό διαμέρισμα ή ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα να το μετατρέψει σε μια βραχυχρόνια μίσθωση,καλείται να πληρώσει πλέον – ο μέσος δηλαδή Έλληνας του μεροκάματου, ο βιοπαλαιστής – αυτές τις επιβαρύνσεις, με απώτερο σκοπό βεβαίως να προωθηθούν τα συμφέροντα. Αυτό που είπα πριν να το επαναλάβω, το AllInclusiveστις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε πολλές περιοχές της χώρας έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομική αιμορραγία της περιοχής.

Από κει και πέρα έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις. Κατ’ άρθρο θα αναφερθούμε στις επόμενες συνεδριάσεις, αλλά έχουμε και το λεγόμενο φαινόμενο του υπερτουρισμού. Ο τουρισμός είναι καλό να αυξάνεται ως ένα προϊόν οικονομικής ευρωστίας, αλλά το θέμα είναι τι άλλο μπορούμε να καταστρέψουμε όταν τα στοιχεία λένε ότι το 2009 ενώ είχαμε 12 εκατομμύρια αφίξεις και 11 δισεκατομμύρια έσοδα, έρχεται τώρα το 2024 να έχουμε 20,5 δισεκατομμύρια έσοδα – καλό ακούγεται – και πάνω από 32 εκατομμύρια αφίξεις. Καλό ακούγεται, από εκεί και πέρα όμως η αύξηση του αριθμού των ξενοδοχειακών καταλυμάτων αγγίζει μόλις 5%. Άραλοιπόν τώρα εδώ γεννάται το ερώτημα πώς απορροφάται αυτή η επιβάρυνση. Ποιο είναι το όφελος, που είναι το σημαντικότερο βεβαίως του κόστους, απέναντι σε αυτό που λέμε αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη. Άραεδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον περιβάλλοντα χώρο. Καταστρατηγούνται πολλά πράγματα. Καλό είναι το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά εδώ τα στοιχεία πρέπει να μας βάλουν σε πάρα πολλές σκέψεις. Ότανμόλις το 5% των καταλυμάτων έχει αυξηθεί και η επισκεψιμότητα έχει 7πλασιαστεί, δεν συνάδουν τα νούμερα, δεν βγαίνουν τα ποσά, δεν είναι ανάλογα, δηλαδή όσο αυξάνονται οι επισκέπτες να αυξάνονται συνάμα και τα τουριστικά καταλύματα.

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα, Ειδικού Αγορητή της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»)

Τώρα, ότι σύμφωνα με τον νόμο για τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016, θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας, αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια, φαίνεται πως βγαίνουν εκτός πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.Δηλαδή, οι παραπάνω κατηγορίες ιδιοκτητών, βρίσκονταιξαφνικά εκτός της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα ακίνητά τους να καθίστανται άχρηστα για την τουριστική δραστηριότητα στην οποία είχαν επενδύσει.

Εδώ έρχεται τώρα και συνάδει, αυτό που σας είπαμε τα νούμερα.Τα νούμερα δεν βγαίνουν.Άρα, πρέπει να αξιοποιηθούν με σωστές προδιαγραφές αυτά τα μικρά κτίρια, για να μπορέσουν να δώσουν μεροκάματο, να μπορέσουν να δώσουν, πραγματικά, πνοή και ζωή- όχι με τα allinclusive των πολυεθνικών και των ολιγαρχικών τραστ – σε μικρές περιοχές, σε απλούς ανθρώπους, να μπορέσουν να βγάλουν ένα μεροκάματο οι άνθρωποι δυο- τρεις μήνες – υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν τουριστική σεζόν πάνω από τρεις μήνες – για να μπορέσουν να καλύψουν και τα έξοδα του χειμώνα. Αυτά πρέπει να δούμεκαι πρέπει να τα δούμε διεξοδικά.

Υπάρχουν, επίσης, αντιδράσεις σε ό,τι αφορά στην αναδρομική εφαρμογή κάποιων προδιαγραφών που θα οδηγήσει σε αχρήστευση πολλών ακινήτων που λειτουργούν εδώ και χρόνια στις πλατφόρμες.Αυτό λένε οι ιδιοκτήτες του Airbnb, αλλάκαι κάποιοι ξενοδόχοι,οι  οποίοι διαμαρτύρονται σε αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που δεν φάνηκε να τους ικανοποιεί, καθώς δεν έλαβε υπόψη τις σχετικές παρατηρήσεις που είχαν καταθέσει κατά τη δημόσια διαβούλευση, οι οποίες πρότειναν την επιβολή περιορισμών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, για να προστατευτεί γενικότερα η κατοικία. Αυτό είναι καλό, δεν εισακούστηκε,όμως.Δεν το αφουγκραστήκατε αυτό.

Επίσης, οΣύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων STAMA, αναφέρει ότι η διάταξη ανατρέπει βίαια τον επενδυτικό σχεδιασμό χιλιάδων ιδιοκτητών που επένδυσαν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.Μιλάει για οικονομικές συνέπειες του επιχειρείν,δεδομένου ότι οδηγεί στην απαξίωση επενδύσεων που είχαν γίνει με στόχο τις ανακαινίσεις και τις αναβαθμίσεις ακινήτων, αλλά και για μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, καθώς θα βγουν ακίνητα τελείως από τις πλατφόρμες.

Οι ιδιοκτήτες,επίσης, αυτών των διαμερισμάτων αναρωτιούνται αν υπάρχουν, άραγε, γενικότερα, παρόμοιες προδιαγραφές για τα χιλιάδες ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια τύπου «Roomstolet», που λειτουργούν με συνθήκες της δεκαετίας του 70. Δηλαδή, εκεί δεν υπάρχουν ακόμη aircondition, θα δούμε κάποια παλιά δωμάτια – σε αυτό έχουν δίκιο οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης – που και η επίπλωση είναι πεπαλαιωμένη, αλλά και οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Παρ’ όλα αυτά, λόγω του περιορισμού, όπως είπαμε, των ακινήτων και της ραγδαίας αύξησης των επισκεπτών, νοικιάζονται.

Τώρα, για να μη γίνεται από εμάς στείρα αντιπολίτευση, διότι θέλουμε να είμαστε όσο μπορούμε εποικοδομητικοί με κάποιες προτάσεις, τις οποίες κάνουμε ως Ελληνική Λύση, υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία, όπως αυτό με τα χιονοδρομικά κέντρα.Διότι, σίγουρα, η δραστηριοποίηση των χιονοδρομικών κέντρων και εκτός της χειμερινής περιόδου, θα ανοίξει τη δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας.Και, εν πάση περιπτώσει, μπορούν να αξιοποιηθούν πολλά χιονοδρομικά κέντρα, αν θέλετε, για επισκέψεις από περιβαλλοντικές ομάδες,αν θέλετε, από συνταξιούχους, γιατί το κλίμα είναι καλό και υπάρχει δροσιά το καλοκαίρι,για αθλοπαιδιές που μπορούν να γίνουν, από πανεπιστημιακές ομάδες, επίσης, για κάποιες εργασίες,από ανθρώπους που θέλουν να πάνε σε ένα ήσυχο περιβάλλον για να κάνουν κάποιες έρευνες, κάποιες εργασίες ή να ξεκουραστούν.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι είναι μια θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά, βεβαίως, την αξιοποίηση των χιονοδρομικών κέντρων, με την επιμήκυνση και όχι με τον περιορισμό του χρονικού διαστήματος. Για παράδειγμα, έχω το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στην εκλογική μου περιφέρεια στις Σέρρες ή το Φαλακρό της Δράμας που είχε χρόνια να λειτουργήσει εκ νέου, που είναι πολύ καλό αυτό, όχι μόνο για το χειμώνα, αλλά θεωρούμε ότι είναι καλό να υπάρχει αυτή τη στιγμή μια επιμήκυνση όλο το χρόνο για τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

Για τον δε ιαματικό τουρισμό -επειδή δεν έχω χρόνο και δεν θέλω να μακρηγορήσω, δεν θέλω να υπερκεράσω το χρόνο – όλα αυτά με τα spa που βάζετε μέσα, υδροθεραπεία,φωτοθεραπεία, μαλάξεις, υπηρεσίες άθλησης, προσωπική γυμναστική, γιόγκα, διαλογισμό κ.λπ., καλά ακούγεται η γιόγκα,ινδουιστικό είναι, βουδιστικό είναι, δεν έχουμε κάτι με το βουδισμό,εξάλλου ο βουδισμός είναι φιλοσοφία, αλλά η παράδοση η δικιά μας που πάει;Εδώ είναι το θέμα.

(Συνέχεια ομιλίας του κυρίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ, Ειδικού Αγορητή της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»)

Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πάνε τα ήθη και έθιμα; Που πάνε παραδοσιακά ελληνικά για να πούμε ότι θα έχουν στην υδροθεραπεία. Θα έχουμε μόνο, δηλαδή, αυτά τα ξενικά τα οποία κάνουν καλά στο σώμα και στην ψυχή για μία ψυχοσωματική ισορροπημένη κατάσταση αλλά δεν προωθείται κάτι το ελληνικό και αυτό μας βαθιά ανησυχία, διότι όλα έχουν ξενοποιηθεί.

 Σε ό,τι αφορά τον ιαματικό τουρισμό εκεί υπάρχουν αγκυλώσεις μεγάλες. Καταρχάς δεν είναι προβεβλημένος ο Ιαματικός Τουρισμός με βάση αυτά που έχουν κάνει οι Ιταλοί, οι Ελβετοί, οι Αυστριακοί, οι Κροάτες, έχει μείνει πίσω η μαζικός τουρισμός. Εκείνο το οποίο εμείς προτείνουμε, ολοκληρώνοντας με αυτό γιατί κατ’ άρθρο θα έχουμε το χρόνο να αναφερθούμε, πρέπει, κύριοι του Υπουργείου, πρώτον. Να μπει περιορισμός στα allinclusive, γιατί έχουν καταστρέψει τις τοπικές κοινωνίες. Καλό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα το οποίο θεσπίζετε, δεν ξέρουμε πόσο θα λειτουργήσει, αλλά ενισχύστε τους ιδιοκτήτες των μικρών ενοικιαζόμενων δωματίων, κυρίως, σε μικρά νησιά και δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, διότι είναι το μόνο εισόδημα τους. Μη στους βάζετε σε τέτοιο περιορισμό εξόδων, μια χαρά κατοικίες έχουν τόσα χρόνια τα ορεινά χωριά και της Μακεδονίας και της Ηπείρου αλλά και στα μικρά νησιά.

 Προωθήσετε τους μικρούς ανθρώπους στο τουρισμό με μία διαφημιστική καμπάνια η οποία θα είναι δωρεάν από τη δημόσια τηλεόραση. Ενισχύστε τους, για να μπορέσει ο κόσμος αυτός να διαφημιστεί ως θα έπρεπε, να γνωστοποιηθούν και να έχουν επισκεψιμότητα τους «τρώνε» οι μεγαλοκαρχαρίες των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Και στο θέμα του Airbnb, πετάτε απ’ έξω ανθρώπους οι οποίοι επένδυσαν για να έχουν ένα μεροκάματο, διότι με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Πρόεδρός τους δεν ευθύνονται αυτοί για την ανιούσα, τη μη λελογισμένη τιμή των ενοικίων.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Προηγούμενο άρθροΓΕΠΑΔ Κεντρικής Μακεδονίας: Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων σε Πέλλα, Πιερία και Τρίκαλα
Επόμενο άρθροΕνημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη