Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον». (15/10/2020)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άλλα ήθελα να πω για το σημερινό νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά βέβαια τα πλαστικά και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά εδώ σήμερα θα δούμε πως η Συμφωνία των Πρεσπών πάει τη ΛΑΡΚΟ και την κάνει σκοπιανή μεταλλοβιομηχανία. Θα εξηγήσω πώς έχουν γίνει τα βήματα και πώς η ΛΑΡΚΟ θα εξαγοραστεί από τη FENI, η οποία βρίσκεται σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα σε ό,τι αφορά την παραγωγή νικελίου-κοβάλτιου. Και θα το δούμε αυτό, με βάση τα δημοσιεύματα. Θα μπορούσα να σας φέρω πάρα πολλά. Αυτό το ζύμωμα και αυτή η επιχείρηση γίνεται από το 2013, δεν είναι τωρινή.
Υπάρχει, λοιπόν, μια εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων. Είναι του Μπένι Στάινμετζ. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κατηγορείται διεθνώς. Είναι ο τέταρτος πιο πλούσιος άνθρωπος του Ισραήλ, με μια περιουσία που ανέρχεται σε πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτός, λοιπόν, έχει μια εταιρεία όπου η δική του εταιρεία, η BSGR, μαζί με την ABN είναι οι βασικοί μέτοχοι μιας μεγάλης ολλανδικής εταιρείας, ενός κολοσσού, ο οποίος κολοσσός, αυτή η εταιρεία από το 2015 δημιούργησε και ίδρυσε και πάλι τη βιομηχανία Cunico στα Σκόπια, σαράντα χιλιόμετρα από τα σήμερα, με μια θυγατρική, τη FENI, η οποία βρίσκεται σε μια πόλη των Σκοπίων που απέχει σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα. Είναι το Καβάνταρτσι, όπως λέγεται, των Σκοπίων.
Θα σας καταθέσω στα Πρακτικά μερικά από όλα αυτά τα οποία αναγράφονται για το φιλέτο πώλησης, τη ΛΑΡΚΟ, στα Σκόπια. Διότι εδώ η πώληση της ΛΑΡΚΟ είναι τριχοτομημένη, θα γίνει σε τρία στάδια. Βγαίνει η διαιτησία και λέει ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη θα έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Άρα, λοιπόν, πάμε στην αρχή σε πλειοδοτικό διαγωνισμό, που ο κ. Χατζηδάκης τον αποφεύγει. Θα πάμε μετά σε ανοικτό διαγωνισμό, αλλά πρέπει να ικανοποιηθούν πρώτα οι προμηθευτές από την παλιά ΛΑΡΚΟ -βλέπε Εθνική Τράπεζα, βλέπε ΤΑΙΠΕΔ, βλέπε ΔΕΗ- και αν δεν ευοδώσει ούτε αυτό, ο ειδικός διαχωριστής, σύμφωνα με μνημονιακές δεσμεύσεις, που δεν ισχύουν όμως και μπορούσαμε να αντιδράσουμε -και θα σας εξηγήσω το γιατί- θα συμβεί το εξής.
Αν, λοιπόν, δεν πωληθεί το 75% του ενεργειακού τομέα, σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ πάει με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση. Φιλέτο στους Σκοπιανούς, φιλέτο πάει στη FENI και στην Cunico, που βρίσκεται σε αυτή την πόλη, σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, κοντά στην Καστοριά και την Κοζάνη.
Γιατί, όμως; Εφόσον υπάρχει τριχοτόμηση της περιοχής, ο Ισραηλινός που έχει εργοστάσιο στο Καβάνταρτσι, στα Σκόπια, θα πάρει μόνο τα μεταλλεία -εκεί είναι το ζουμί- θα πάρει τα Σέρβια, θα πάρει την Κοζάνη, θα πάρει την Καστοριά. Και τώρα που θα απολυθούν και οι εργαζόμενοι με την απολιγνιτοποίηση στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη, θα δουλεύουν σε αυτόν τον επιχειρηματία με 200 ευρώ τον μήνα. Λύσαμε το πρόβλημα!
Όμως, καθότι το νικέλιο στη χώρα μας -τα είπε και ο ειδικός αγορητής, ο κ. Βιλιάρδος πάρα πολύ ωραία και αναλυτικά- καλύπτει το 6% των αναγκών της Ευρώπης και το 3% της παγκόσμιας αγοράς και έχει λατερίτες, οι οποίοι ναι μεν έχουν πιο μικρή περιεκτικότητα σε νικέλιο, αλλά η εξόρυξή τους είναι πανεύκολη.
Θα παίρνουν, λοιπόν, οι Σκοπιανοί, η Cunico στο Καβάνταρτσι το νικέλιο, θα λέει «νικέλιο Β. Μακεδονίας», θα φύγει το «Β.», θα γίνει «νικέλιο Μακεδονίας» για ανοξείδωτο χάλυβα και θα έχουν και brand name. Τι ωραίο σχέδιο! Τι καλό να γίνει η ΛΑΡΚΟ σκοπιανών συμφερόντων. Δεν το λέω εγώ. Το λένε τα στοιχεία.
Διότι ο Στάινμετς μαζί με άλλους τρεις επιχειρηματίες από το Καζακστάν, που μιλάει για αυτή την αγοραπωλησία από το 2013, είναι η λεγόμενη «τρόικα των βιομηχανιών».
Για να πάμε λίγο και στο μνημόνιο που λέτε ότι κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και μάλιστα με πέναλντι 136 εκατομμύρια ευρώ, που πήρε από το κράτος. Και λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτό δεν είναι στα όρια του ανταγωνισμού. Σώπα! Δεν υπάρχει η βιομηχανία των φίλων; Δεκαοχτώ χώρες έκαναν τη Διακήρυξη της Βιέννης. Τι λένε αυτές οι δεκαοχτώ χώρες της Ευρώπης; Όταν πρόκειται για βαριές βιομηχανίες υψίστου συμφέροντος για τη Γηραιά Ήπειρο, για την Ευρώπη, για να μην υπάρχει εξάρτηση από τη Ρωσία, μπορούν να χορηγηθούν δαπάνες δημόσιου χαρακτήρα για να τις στηρίξουν.
Μέσα σε αυτήν, λοιπόν, είναι και η ΛΑΡΚΟ, διότι δεν εκμεταλλεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια το κοβάλτιο, που όπως είπαμε και ανέλυσε και ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, είναι βασικό συστατικό για την ηλεκτροκίνηση. Γιατί; Το είπε ο κ. Βιλιάρδος. Φινλανδία. Δύο χιλιάδες τριακόσιους τόνους. Αυτό είναι όλο και όλο. Εάν, λοιπόν, έχει και η Ελλάδα αυτά τα αποθέματα, μπορεί να καλύψει μέχρι και το 10% των αναγκών της Ευρώπης.
Γιατί, λοιπόν, ξεπουλάμε τη ΛΑΡΚΟ; Φιλέτο, φιλέτο την οδηγούμε σε πτώχευση και την παίρνει ο Στάινμενς, ο οποίος είναι σε αντιπαράθεση με τον Σόρος μέσω μιας βρετανικής εταιρείας, διότι, λέει, στη Γουινέα λάδωσε αξιωματούχους. Δηλαδή, το ποιόν του συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι θολό, ισραηλινών συμφερόντων.
Αλλού, όμως, πάει το θέμα. Το θέμα πάει σταδιακά για να πάει στα Σκόπια αυτή η εταιρεία. Και όπως διαβάζω, επαναλειτουργεί το εργοστάσιο Cunico στο Καβάνταρτσι από το 2015, διότι η GSOL κατάφερε να επαναφέρει τη μονάδα Falcondo στη Δομινικανή Δημοκρατία, την οποία είχε αγοράσει από τη Glencore, ενώ έθεσε και πάλι σε λειτουργία το εργοστάσιο Cunico στη Βόρεια Μακεδονία.
Ναυτεμπορική. Σοφοκλέους. Ξέρετε πόσα δημοσιεύματα υπάρχουν που τα λένε αυτά από το 2013 για τις ζυμώσεις; Εσείς τον κ. Μιωνή δεν τον ακούσατε στις κασέτες τι έλεγε για την ΛΑΡΚΟ; Το έχει πει, νομίζω, και ο κ. Παππάς. Εσείς το 2013 δεν ακούσατε για τη συνάντηση που είχε ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Εμίρης, που συναντήθηκε, όπως λένε οι πληροφορίες, με τον κ. Δασκαλάκη στα Σκόπια; Ποιος ήταν ο κ. Δασκαλάκης; Διευθύνων Σύμβουλος της σκοπιανής εταιρείας παραγωγής νικελίου. Δηλαδή, εδώ θα τρελαθούμε. Έχουμε μια βαριά βιομηχανία νικελίου, την ξεπουλάμε στους Σκοπιανούς και την κάνουμε μακεδονική με brand name. Αυτό είναι ακραίο; Να τα στοιχεία. Tα καταθέτουμε στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δεκάδες δημοσιεύματα θα σας δώσω με στοιχεία εταιρειών που συγχωνεύονται, που θέλουν να εξαγοράσουν το νικέλιο για ένα κομμάτι ψωμί, διότι δεν περνούν τη Λάρυμνα. Εκεί δεν περνούν τη Λάρυμνα. Εκατό εκατομμύρια έχει απωλέσει η Λάρυμνα, διότι δεν παίρνει το κοβάλτιο μέσα από επεξεργασία που έπρεπε να κάνει. Να μην αγωνιούν οι εργαζόμενοι;
Ολοκληρώνοντας, όσον αφορά τα πλαστικά, έχουμε 1031 επιχειρήσεις. Αυτές όλες συνδράμουν κατά 1,8% για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα. Προσέξτε! Έχουν κύκλο εργασιών 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ευρώπη έχουμε 90.000 επιχειρήσεις πλαστικών μιας χρήσης. Απασχολούν περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενους. Έχουν κύκλο εργασιών 352 δισεκατομμύρια ευρώ και συνδράμουν στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 35 δισεκατομμύρια. Πόσοι θα μείνουν στην ανεργία; Δεκαέξι χιλιάδες εργαζόμενοι.
Διάβασα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Γούναρη. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τέσσερις με πέντε εταιρείες θα πάνε στα βιοδιασπώμενα. Θα έχουν μια κάθετη βιομηχανική μονάδα. Οι υπόλοιπες δεν μπορούν να είναι στον ανταγωνισμό.
Αυτά, λοιπόν, για τον κ. Χατζηδάκη. Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα για τη ΔΕΔΗΕ, για τη ΔΕΠΑ. Μόνο ένα πράγμα θα σας πω για τη ΔΕΗ και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Παίρνουν οι εισπρακτικές εταιρείες τον κόσμο για χρέος μόλις 50 ευρώ, 100 ευρώ, γιατί, λέει, «χρωστάτε στη ΔΕΗ με την ιδιωτικοποίηση». Επειδή το έχω πει ουκ ολίγες φορές, το μέλλον είναι το παρελθόν που έρχεται από άλλη πόρτα. Όταν η ΔΕΗ πήρε στα χέρια της το 1956 το δημόσιο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα, υπήρχαν τετρακόσιες ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα, δέκα εξ αυτών δεν είχαν άδεια. Το έκανε, γιατί το ρεύμα στην Ελλάδα ήταν τρεις φορές ακριβότερο σε σχέση με την Ευρώπη. Τότε υπήρχε το φωταέριο, το πετρέλαιο.
Η ΔΕΗ, λοιπόν, το 1956 ως εθνικός φορέας εξαγόρασε τετρακόσιες εταιρείες για να παρέχει αυτό το αγαθό στον ελληνικό λαό και να μην παίρνουν σήμερα οι εισπρακτικές εταιρείες, κύριε Χατζηδάκη, που έχετε ιδιωτικοποιήσει ό,τι πετάει και ό,τι κινείται. Ενέργεια, αεροδρόμια, τα πάντα έχουμε ιδιωτικοποιήσει για να είμαστε προτεκτοράτο. Πλέον αυτή τη γη την παραδίδουμε στους επόμενους.
Κάποτε διάβασα ένα ρητό που έλεγε: «Όταν δεν ενδιαφέρεσαι μόνο για τον εαυτό σου, είσαι δυνατός. Όταν ενδιαφέρεσαι και για τους άλλους είσαι αρχηγός. Αλλά όταν γυρίσεις πίσω να σώσεις και τους υπόλοιπους, τότε είσαι ηγέτης». Ηγέτες ψάχνουμε, καταλάβετέ το.
Ευχαριστώ.