Ομιλία του Προέδρου του Κ. Βελόπουλου κατά την συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή

Κύριε Υπουργέ, κ. Βορίδη δεν περίμενα ποτέ ότι θα ήσασταν εισηγητής στον μπάφο. Καμμιά φορά βέβαια η εξουσία σε αλλάζει.

Θα επιμείνω όμως γιατί δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο πρέπει να ασχοληθούμε με την κάνναβη. Έχουμε 6.000 αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βαριά βιομηχανία της χώρας στον φαρμακευτικό ή ιατρικό τομέα και εμείς ασχολούμαστε με τον μπάφο. Έχουμε τόσα βότανα σε αυτόν τον τόπο και ταυτόχρονα έχουμε τους Αλβανούς που μπαίνουν κρυφά στον Γράμμο και μαζεύουν αυτό το φαρμακευτικό βότανο που έχουμε, που στοιχίζει 50.000 ευρώ το κιλό και εμείς δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Πείτε μου σας παρακαλώ πόσο κοστίζει η κάνναβη που θα πρέπει ξαφνικά να την κάνουμε σημαία;

Πάμε στον άρθρο 9. Φτιάχνετε μητρώο για τους αγρότες αλλά πείτε μου γιατί εισάγουμε μέλι από την Κίνα; Και δεν είναι μέλι για να λέμε την αλήθεια. Για να μην σας πω ότι σε μερικά χρόνια θα εισάγουμε από την Κίνα λάδι. Είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι έχουν αγοράσει εκτάσεις με ελαιόδεντρα στη χώρα μας.

Αν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τον πρωτογενή τομέα χρειάζεται να εκπονηθεί σχέδιο. Γιατί αυτό δεν είναι σημερινό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα 60 – 70 ετών. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε την συζήτηση για αυτό τον τομέα σοβαρά. Όχι έτσι από το βήμα της βουλής.

Για παράδειγμα, ανακοινώσατε τίποτα για την τράπεζα σπόρων; Κάνατε κάτι; Είναι σημαντικό αυτό που σας λέω. Δεν νοείται χώρα, κράτος, χωρίς τράπεζα σπόρων. Και πρέπει να γίνει οργανωμένα. Να ενημερωθούν τα κόμματα της βουλής και να υποβάλουν προτάσεις συγκεκριμένες. Έχουμε τόσα αυτοφυή βότανα στη χώρα μας. Πρέπει να κάνουμε back up.

Δεν υπάρχει καμμία μέριμνα για τα μελισσοκομικά πάρκα. Και εδώ απαιτείται σχέδιο και εκστρατεία. Δεν έχετε καμμία μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων. Και εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες εξαφανίζεται όλη η διαδικασία της επικονίασης με τα φυτά.

Πάμε στο άρθρο 12. Πείτε μου τι δουλειά έχουν οι αλιείς στο υπουργείο σας κ. Βορίδη. Καλλιεργούνται τα ψάρια; Εσείς είστε υπουργός αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό είναι φαύλο, είναι αντιφατικό. Για το δικό μου μυαλό τουλάχιστον. Δεν το χωράει το μυαλό μου. Το δικό σας μυαλό μπορεί να το χωράει. Μπορεί εγώ να κάνω λάθος και εσείς να είστε σωστοί. Όμως εσείς, οι σωστοί πτωχεύσατε την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Και μια και μιλάμε για ψάρια, έχετε ορίσει αλιευτικές ζώνες; Τελειώνει η προθεσμία που μας έχουν δώσει έως τον Μάρτιο του 2021 και εμείς δεν έχουμε κάνει ακόμα τίποτα. Και οι Έλληνες αλιείς είναι υπό ομηρία και δέχονται τις οχλήσεις των Τούρκων και των Αιγύπτιων ψαράδων που εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε διεθνή ύδατα. Και όλο αυτό γίνεται γιατί είστε φοβικοί απέναντι στην Τουρκία. Και έτσι θα χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε. Καλά για την ΑΟΖ δεν μιλάω.

Πάει αυτή. Και αναφέρομαι στις αλιευτικές ζώνες γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι κάνουμε εισαγωγή ψαριών από την Τουρκία. Έρχονται οι Τούρκοι ψαράδες στα ελληνικά ύδατα, ψαρεύουν, πάνε τα ψάρια στην Αττάλεια και μετά τα πουλούν στην χώρα μας ως εξαγωγή. Και πείτε μου, γιατί να μην επιβληθούν δασμοί στα τουρκικά προϊόντα αφού η Τουρκία μας προκαλεί συνεχώς; Το κάνει η Τουρκία. Και εμείς αφήνουμε τα προϊόντα να περνούν transit έτσι. Για να μην αναφερθώ και στις βιτζότρατες με τις οποίες έχουν ρημάξει το βυθό στο Αιγαίο.

Πάμε στο άρθρο 19 που αναφέρεται στις επιδοτήσεις. Πληρώνουν τώρα οι αγρότες γιατί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν τις επιδοτήσεις και τις μοίραζαν στους δικούς τους. Και τώρα που έχουν ξεκινήσει η έλεγχοι από την ΕΕ οι αγρότες έχουν κληθεί να πληρώσουν το έγκλημα του λαθεμένου μοιράσματος των επιδοτήσεων. Δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος. Οι αγρότες έπαιρναν τα λεφτά και αγόραζαν αυτοκίνητα στην δεκαετία του ’80 και του ’90. Οι αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν αυτοκίνητα. Και οι κυβερνήσεις αντί να κάνουν ελέγχους στους αγρότες τους άφησαν και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες που δεν έχουν λεφτά. Και αν δεν μπορούν αν πληρώσουν τι θα κάνετε; Θα προχωρήσετε σε πλειστηριασμούς;

Πάμε στις ποινές για τις ζωοκλοπές. Πήγαν λαθρομετανάστες στη Μόρια και έκλεψαν το ζωικό κεφάλαιο αγρότη μέσα από τη στάνη του. Πήγε ο αγρότης στον εισαγγελέα να καταγγείλει το γεγονός και ο εισαγγελέας του είπε να μην ξαναπάει στη στάνη του. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Πού να μην ξαναπάει στο σπίτι του; Κάποιοι εδώ χαμογελάτε αλλά αυτά είναι δυστυχώς η οικτρή πραγματικότητα.

Προχωρήσατε σε ρητή κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων; Τι κάνατε ένα χρόνο τώρα για την ονομασία προελεύσεως προϊόντων; Κάνατε κάτι; Γιατί εγώ ξέρω ότι χάσαμε τον χαλβά, χάσαμε την φέτα, χάσαμε το κρασί, τα χάσαμε όλα. Και τα λέω απλά γιατί θα χρειαζόμασταν 2-3 ώρες για να συζητήσουμε το θέμα αυτό. Πείτε μου σε ποιο τομέα στηρίξατε τα πραγματικά ελληνικά προϊόντα.

Δώσατε 150 εκατ. ευρώ μόνο για την στήριξη των αγροτών όταν έχετε μοιράσει υπερδιπλάσια στους φίλους σας. Πού είναι η διαφήμιση των ελληνικών προϊόντων; Πού είναι η τράπεζα τροφίμων;

Το γεωπονικό πανεπιστήμιο, προς τιμήν των καθηγητών του, έκανε αυτό που δεν έχετε κάνει εσείς. Ετοιμάζει πλατφόρμα ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα και ζητούν την βοήθεια των Δήμων. Αν θέλετε να αναγεννηθεί ο πρωτογενής τομέας πρέπει να προχωρήσετε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις. Μειώστε το ΦΠΑ, δώστε αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες που το είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά και ακόμα δεν του έχουν δει οι αγρότες. Φροντίστε το θέμα της άρδευσης. Στα Γιαννιτσά, στην πατρίδα μου, το γνωρίζετε ότι οι αγρότες ακόμα ποτίζουν από χωμάτινα κανάλια; Ακόμα έχουν τα μπεκ, που αρχίζουν να ποτίζουν τα χωράφια και μέχρι να πέσει το νερό στη γη έχει εξατμιστεί από τη ζέστη. Και οι αγρότες τελικά δεν μπορούν να ποτίσουν.

Κάντε ένα σχέδιο πραγματικό για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή. Έχετε κάνει ποτέ ένα σχέδιο οργανωμένο για το νερό; Γιατί το νερό πέρα από πηγή ζωής είναι και πηγή πλούτου για τον αγροτικό τομέα. Δεν θα μιλήσω για την εκτροπή του Αχελλώου που την είχε οραματιστεί ο Ανδρέας Παπανδρέου και δεν έγινε ποτέ. Κάντε ένα σοβαρό πρόγραμμα. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε πορτοκάλια Νότιας Αφρικής, ρύζι Κίνας, πατάτες Αιγύπτου και σταφύλια Ινδίας. Δεν γίνεται η Ευρώπη και η Ελλάδα να σιτίζονται από τρίτες χώρες. Για να μην αναφερθώ στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων με τους λύκους. Που αν ένας λύκος φάει 9 πρόβατα ο κτηνοτρόφος δεν δικαιούται αποζημίωση. Πρέπει ο λύκος να φάει 10 πρόβατα, να πάρει τα κουφάρια ο κτηνοτρόφος, να τα πάει στον υπεύθυνο για να γίνει ο έλεγχος και τελικά να πάρει το 50% της αποζημίωσης. Γιατί δεν την παίρνει όλη την αποζημίωση. Στη Γερμανία όμως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Αν ο λύκος φάει ένα ζώο ο κτηνοτρόφος αποζημιώνεται αμέσως.

Πάμε στους αλιείς. Με το νέο νέο νόμο αναφέρεστε στις ιχθυοκαλλιέργειες, τις οποίες έχετε απαξιώσει εσείς οι ίδιοι. Οι Ιταλοί και Ισπανοί μας έχουν ξεπεράσει.

Έχετε μεριμνήσει για αποζημίωση των αλιέων από ζημιές που προκαλούν οι φώκιες και τα δελφίνια στα αλιευτικά εργαλεία και στα αλιεύματα; Καμμία αποζημίωση. Γιατί; Χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για να αποφασιστούν αποζημιώσεις για την αλιεία από επιθετικά ψάρια. Υπάρχουν γι’ αυτό ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν απορροφώνται. Γιατί ο δικαιούχος πρέπει να καταβάλλει από πριν όλο το ποσό και μετά να πάρει την αποζημίωση; Εμείς, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχουμε καταθέσει προτάσεις άπειρες φορές. Και το λέω γιατί δεν είμαστε ούγκανα που ήρθαμε εδώ για να κάνουμε φασαρία, αλλά για να υποβάλουμε προτάσεις.

Και πάμε στην Τουρκία κ. Βορίδη. Εσείς έχετε πατριωτική άποψη και δεν καταλαβαίνω πως ανέχεστε την προκλητικότητα της Τουρκίας. Αν θέλουν δηλαδή οι Τούρκοι με μία navtex θα φθάσουν μέχρι την Ακρόπολη για να πιουν τον καφέ τους; Και εμείς θα περιοριστούμε στο να κάνουμε διαβήματα διαμαρτυρίας; Έτσι θα πορευόμαστε; Επικαλούμενοι το διεθνές δίκαιο που δεν υπάρχει; Γιατί ο κ. Δένδιας μιλά για διεθνές δίκαιο. Και τελικά οι Τούρκοι θα έρθουν και θα τρυπήσουν στα 6 ναυτικά μίλια για να κάνουν έρευνες. Αυτό όμως είναι casus belli. Και θα βγει ο Δένδιας να φωνάζει ότι το Διεθνές δίκαιο λέει άλλα πράγματα και έτσι θα χάσουμε τα πάντα. Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκία κατά της χώρας μας είναι casus belli. Και η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα σύγχρονα συστήματα που έχουμε για την άμυνα τη χώρας αλλά απουσιάζει το μυαλό για να στηρίξουμε την δική μας πολεμική βιομηχανία. Δεν γίνεται οι γείτονές μας του 1 εκατομμυρίου κατοίκων να εξάγουν πολεμικό υλικό και εμείς να μην κατασκευάζουμε ούτε ρόδα. Κάτι κάνουμε στραβά.

Και για να αναφερθώ σε εσάς κύριοι συνάδελφοι της ΑΡιστεράς. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα βάζετε με τον Τραμπ; Η βία είναι βία και δεν έχει σχέση ούτε με το φύλο ούτε με το χρώμα. Είδαμε φωτογραφίες από σταρ του NBA που του έσπασαν διαδηλωτές το αυτοκίνητο και εκείνος τους έσπασε στο ξύλο. Δηλαδή εκείνος είναι ρατσιστής; Και επειδή ο Σόρος είναι εκείνος που στηρίζει τον πόλεμο κατά του Τραμπ να σας πω ότι δεν θα πρέπει να χαίρεστε με την ΑΝΤΙFΑ. Γιατί μία επίθεση αστυνομικού σε έναν έγχρωμο δεν είναι ρατσιστικό έγκλημα, αλλά είναι μόνο έγκλημα. Γιατί είδαμε και το 2008 τι έγινε με τους κουκουλοφόρους. Επίσης έχω εδώ φωτογραφίες από αφίσες της ANTIFA, όπου μιλά κατά της ελληνικής ΑΟΖ, σε άλλη αφίσα λέει «στο διάολο να πάνε οι φρεγάτες και η πατρίδα», σε άλλη λέει ότι «εμείς δεν πολεμάμε ούτε για την Κύπρο, ουτε για το Αιγαίο ούτε για την Μακεδονία» και σε άλλη πως στηρίζει ό,τι πει η Τουρκία για το Αιγαίο. Αυτή είναι η ANTIFA που στηρίζει τον ΕΡντογάν και που την στηρίζετε εσείς της Αριστεράς.

Τα λέω όλα αυτά γιατί από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Δεν γίνεται να δέρνουμε τους Έλληνες στη Μαλακάσα, στη Χίο, τη Σάμο αλλά όταν οι λαθρομετανάστες κλείνουν δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς να μην γίνεται τίποτα. Χρειάζεται να επιβληθούν Νόμος και Τάξη για τους παράνομους.