Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρέβεζα

Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, Οννεδίτες και Οννεδίτισσες,

Πολλά χρόνια είχε να δει η Πρέβεζα τέτοια συγκέντρωση και σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή και στην Άρτα και σήμερα εδώ στην Πρέβεζα, δώσατε δυναμικά το παρόν.  Ήρθατε όλοι μαζί ενωμένοι για να δώσετε μαζικά το μήνυμα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Της αλλαγής που έρχεται. Το μήνυμα που δίνει σήμερα η Πρέβεζα, η Ήπειρος, έρχεται και από κάθε σημείο της Ελλάδας. Γιατί έχω πάει σε όλη την Ελλάδα. Έρχεται η ώρα που θα γυρίσουμε σελίδα με τη Νέα Δημοκρατία μπροστά. Γιατί ήρθε ο καιρός μετά από πολύ δύσκολα χρόνια να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά. Γιατί μπορούμε, γιατί μαζί μπορούμε. Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο ψέμα αλλά και στη φτώχεια. Μαζί μπορούμε να βάλουμε τελεία στη δημαγωγία αλλά και στην ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης. Μαζί μπορούμε να ξαναφέρουμε στην Ελλάδα την αισιοδοξία και στα πρόσωπα των Ελλήνων το χαμόγελο. Γιατί η Πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης 1

Κάθε φορά που έρχομαι στην Ήπειρο, όπως είναι φυσικό, η σκέψη μου γυρίζει έναν αιώνα και κάποια χρόνια πίσω. Θυμάμαι τον Μακεδονομάχο παππού μου Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολέμησε εδώ στα χώματά σας στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, επικεφαλής τότε ενός σώματος Κρητών εθελοντών. Έχω ακόμα στο αρχείο μου τα γράμματα που έστελνε τότε στην μητέρα του και πώς διηγιόταν τις δύσκολες στιγμές στο Βαλκανικό μέτωπο. Πολλοί από τους συμπολεμιστές του από την Κρήτη δεν γύρισαν ποτέ ξανά στο νησί τους. Έδωσαν, όπως και πολλοί άλλοι, τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας τα αγαθά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Η δική μας γενιά καλείται σε άλλους καιρούς, σε άλλους αιώνες  να δώσει άλλες μάχες, αλλά όχι λιγότερο σημαντικές. Καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη για μια κοινωνία που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους, κυρίως όμως -μην  το ξεχνάμε ποτέ αυτό- στους λιγότερο προνομιούχους. Καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη για μια λειτουργική δημοκρατία που θα εξασφαλίζει ασφάλεια και κράτος δικαίου σε όλους. Καλούμαστε να δώσουμε την πολύ μεγάλη μάχη για ευημερία και εξωστρέφεια στην οικονομία, κυρίως για πολλές και καλές θέσεις εργασίας για όλους και κυρίως για τα νέα παιδιά μας, τα οποία φεύγουν σήμερα στο εξωτερικό σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Και καλούμαστε να δώσουμε και μια μάχη ακόμα, πολύ σημαντική για μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά που θα αντιμετωπίζεται με σεβασμό από μια Ευρώπη στην οποία θα συμμετέχει όχι σας επέτης, αλλά ισότιμα και δυναμικά. Τις μάχες αυτές θα τις κερδίσουμε όλοι μαζί με μπροστάρη τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η πρόκληση της δικής μας γενιάς. Αυτό είναι επίσης χρέος και ευθύνη μας απέναντι στη χώρα και στα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι,

Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ήπειρο, χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί βρίσκομαι σ’ έναν τόπο με Ιστορία, παράδοση, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Έναν τόπο με ανθρώπους, που θα μπορούσαν μόνοι τους να είναι ο καθρέφτης ολόκληρης της χώρας. Άνθρωποι που είναι πολιορκημένοι σήμερα από πολλά προβλήματα, αλλά που ξέρουν να περάσουν μέσα από αυτά για να βρουν το δρόμο της προόδου. Ήπειρος και Ηπειρώτες δεν θέλουν να περιμένουν άλλο. Αναζητούν την μεγάλη πολιτική αλλαγή, τη μεγάλη φυγή στο αύριο.

Είμαι, σήμερα, κοντά σας, ξεκίνησα νωρίς το πρωί από την Άρτα, όπου διαπίστωσα τη μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό κλίμα σ’ έναν τόπο ο οποίος έχει και ιστορικούς δεσμούς με αυτούς που κυβερνούν σήμερα. Τους λέω να ‘ρθουν σήμερα, να έρθουν να κάνουν βόλτα στην Άρτα, να δούμε αν μπορούν να περπατήσουν έτσι στο δρόμο, όπως περπατάμε εμείς και τα  στελέχη μας. Είμαι εδώ για να ακούσω αλήθειες, αλλά και να σας πω αλήθειες. Τιμούμε και σεβόμαστε τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε όλοι μαζί από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την προεδρία της μεγάλης μας παράταξης. Είναι, λοιπόν, δυστυχώς, -θα ευχόμουν να μην ήταν έτσι- αλήθεια ότι τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα είναι τόσο πολλά και τόσο σκοτεινά, όσο δεν ήταν ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρεβ α123

Δυστυχώς το εθνικό μας μέτωπο βαρύνεται δραματικά από τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Το ξέρουν όλοι ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αποτελεί μέγιστη εθνική υποχώρηση διότι για πρώτη φορά κάνει κάτι το οποίο καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί να κάνει. Δηλαδή, να παραχωρήσει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες. Όλοι ξέρουν πια ότι αυτός ο συμβιβασμός μεθοδεύτηκε σε ένα χρόνο ακατάλληλο, υπό την πίεση τρίτων. Είναι κάτι που έγινε ερήμην των δύο λαών και με διαδρομές υπόγειες. Χωρίς σοβαρή προετοιμασία και χωρίς -το τονίζω αυτό- προϋποθέσεις εθνικής συναίνεσης. Γι’ αυτό και η Συμφωνία αυτή βρίσκεται ήδη στον αέρα. Ξαναλέω λοιπόν και εδώ από την Πρέβεζα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία για το Σκοπιανό ούτε σήμερα ούτε και αύριο. Καθημερινά τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν, γιατί έρχονται στο φως στοιχεία που επαληθεύουν το μέγεθος της εθνικής ανευθυνότητας, αλλά και το επικίνδυνο βάθος της επιπολαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, δεν θα αναφερόμουν ποτέ σε έγγραφα άλλης χώρας – ωστόσο ο κ.Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος ουδέποτε διέψευσαν τα πρακτικά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Τι προκύπτει από αυτά; Όχι μόνο η συνεχής υποχωρητικότητα της Αθήνας, για την οποία πανηγυρίζουν σήμερα  και οι ίδιοι οι γείτονες. Αλλά και ο κοινός τους φόβος για την δική μας εθνική στάση.

Φαίνεται επίσης η ένοχη βιασύνη του κ. Τσίπρα να κλείσει όπως-όπως, το θέμα, πριν έλθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε, και αυτοί έχουν προεξοφλήσει την πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Και προκύπτει και κάτι ακόμα: η ανεξήγητη προθυμία του κ. Τσίπρα να αποδεχθεί ακόμη και την «Δημοκρατία του Ίλιντεν» – τη σφραγίδα, δηλαδή, του Σκοπιανού αλυτρωτισμού. Το αποφύγαμε αυτό  ως χώρα χάρη στη δική μας σθεναρή αντίσταση. Γιατί κάποιος έπρεπε να πει όχι στη Συμφωνία που δρομολογούσε ο κ. Τσίπρας. Εμείς τέτοια λοιπόν εθνική υποχώρηση δεν την  συνυπογράφουμε. Και θα δώσουμε μάχη για να αρθούν τα μέχρι τώρα αρνητικά τετελεσμένα. Και, οπλισμένοι πάντα με πατριωτικό ρεαλισμό, ξαναπιάνουμε σωστά το νήμα του Σκοπιανού από την αρχή.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ, στο εσωτερικό μέτωπο, η οικονομία επέστρεψε στο μηδέν, το ξέρετε καλά, και κινείται ήδη σε αρνητικό έδαφος. Είναι το μήνυμα το οποίο ακούω κάθε φορά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη χώρα πολύ πιο πίσω από εκεί που την είχαμε πάει εμείς το 2014, και -ακόμα χειρότερα- υπονόμευσε το μέλλον της με ένα άτυπο Μνημόνιο μέχρι το 2022 και με λιτότητα διαρκείας και μέχρι το 2060. Θέλω να σας θυμίσω ότι κάποιοι ήρθαν στην εξουσία απειλώντας θεούς και δαίμονες, και τη διατήρησαν γονατίζοντας μπροστά στους πάντες και εκχωρώντας τα πάντα. Η έξοδος δήθεν από τα Μνημόνια είναι ένα ακόμη ψέμα. Όπως ψέμα είναι και η επιστροφή στις αγορές -μύθος καλύτερα, και όχι ψέμα. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης αυστηρό και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αδυνατεί να δανειστεί όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Βλέπετε, μπήκαν και αυτοί σε Μνημόνια, αλλά βγήκαν στα αλήθεια, όχι στα σκηνοθετημένα παραμύθια της Ιθάκης. Όλα αυτά, ενώ η πραγματική οικονομία,  η αγορά, είναι σε ασφυξία. Όπου και να πάω μου λένε την ίδια κουβέντα, φόροι και εισφορές πνίγουν την ανάπτυξη, εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη.  Σήμερα, 1 στους 2 Έλληνες, 4.000.000 χρωστούν και 2.000 απόμαχοι της εργασίας συνταξιούχοι γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να χάσουν έως δύο ακόμη συντάξεις, ανεξάρτητα από τα παιχνίδια εντυπώσεων που παίζει με το θέμα αυτό η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, εμείς δίνουμε μεγάλο αγώνα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Δεν την ψηφίσαμε, ήταν αχρείαστη. Ήταν το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για την ανικανότητα του κ. Τσίπρα, αλλά ασχέτως του τι θα γίνει με τους παλιούς συνταξιούχους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέες συντάξεις, οι άνθρωποι που τώρα βγαίνουν στη σύνταξη, βγαίνουν με συντάξεις οι οποίες έχουν περικοπεί σημαντικά έως και 30%. Το ΕΚΑΣ από ποιον καταργήθηκε αλήθεια; Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που κατήργησε το ΕΚΑΣ. Θυμίζω ότι εμείς ήμασταν που δώσαμε μάχη για να το διατηρήσουμε. Και το αφορολόγητο έχει ήδη συμφωνηθεί να μειωθεί, χωρίς φυσικά ο κ. Τσακαλώτος να παραιτείται, όπως απειλούσε υποκριτικά, πριν από 8 μήνες ότι θα κάνει. Η ανεργία δεν μειώνεται ουσιαστικά. Ξέρετε καλά ότι και η αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλοι τόσοι βρίσκουν θέσεις στα 4ωρα -δουλεύουν πολύ συχνά 8 ώρες και πληρώνονται για 4 ώρες. Αυτή είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια, οι τράπεζες κλυδωνίζονται ξανά μετά την λαίλαπα του 2015, ύστερα από τρία χρόνια με capital controls και μία ακόμα αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση. Η αξία τους σε σχέση με το 2014 μειώθηκε κατά 96%, αν είχατε 100 ευρώ αξία μετοχών το 2014, τραπεζικό μετοχών, σήμερα θα άξιζαν 4 ευρώ. Εξαϋλώθηκαν οι συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες και οι καταθέσεις έφυγαν. Όλα αυτά μας στοίχισαν παραπάνω από 100 δις ευρώ με τις υπογραφές Τσίπρα, Βαρουφάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτου. Τώρα, νομίζω ότι μπορούμε όλοι να αισθανόμαστε πάρα πολύ καλά γιατί την εποπτεία των τραπεζών την ανέλαβε ο κ. Φλαμπουράρης και είμαστε σε καλά χέρια, να κοιμόμαστε ήσυχοι. Αναρωτιέμαι για να κάνει, τι, άραγε;

Έχει σημασία όμως, φίλες και φίλοι τι γίνεται στις τράπεζες.  Έχει σημασία για όλους εσάς. Έχει σημασία για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, για αυτούς που θέλουν   να επενδύσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση, τους αγρότες. Διότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν στέκουν καλά στα πόδια τους δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Κι αυτό είναι μία πληγή, που άνοιξε η κυβέρνηση στην καρδιά της πραγματικής οικονομίας. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια -εσείς το γνωρίζετε πολύ καλά εδώ στην Ήπειρα, ειδικά στα χωριά- εξαπλώνεται η ανομία και επεκτείνεται η εγκληματικότητα. Δεν υπάρχει ανασφάλεια μόνο στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει και εδώ στα ορεινά χωριά της Ηπείρου  εκεί που ηλικιωμένοι, κατα κανόνα, άνθρωποι, βαστάνε Θερμοπύλες και αισθάνονται σήμερα περισσότερο ανασφαλείς από ποτέ.

Και βέβαια το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να εξασφαλίσει το ελάχιστο, που δεν είναι άλλο από την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών. Συμπολίτες μας πνίγονται στη Μάνδρα και καίγονται στο Μάτι, το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανο να τους προστατέψει. Ενώ αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη δεν ντρέπονται καν, δεν ζητούν ούτε μια συγνώμη και προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη σε σχέση με το τι αλήθεια έγινε, ποιος πραγματικά φταίει. Όλα αυτά γίνονται την ώρα που το Δημόσιο είναι παρατημένο και παραδομένο σε ρουσφέτια και κομματικούς πελάτες. Ξέρω πολύ καλά πόσο μεγάλο αγώνα κάναμε για να βάλουμε σε τάξη τη Δημόσια Διοίκηση επί δικών μας ημερών, για να δώσουμε βήμα στους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, για να εισάγουμε την έννοια της αξιοκρατίας,  της αξιολόγησης, για να λειτουργούν τα πειθαρχικά συμβούλια, ώστε αυτοί οι οποίοι κάνουν τις διάφορες λαμογιές να τιμωρούνται επιτέλους. Και όλα αυτά, δυστυχώς, πήγαν περίπατο. Διότι οι κρίσιμοι τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία έχουν αφεθεί στην τύχη τους κι έχουν μεταβληθεί σε πεδία πρωτοφανών πειραματισμών. Ξέρω καλά, ενημερώθηκα, και για την κατάσταση στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και για το πόσο υποφέρει ειδικά στην περιφέρεια το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Είμαστε υπόχρεοι για αυτό το οποίο κάνουν να κρατήσουν όρθιο ένα Σύστημα Υγείας, το οποίο δυστυχώς δοκιμάζεται από την ανικανότητα των κυβερνώντων.

Και όλα αυτά, ενώ στην άλλη γωνιά της Ελλάδος, στην άλλη πλευρά της Ελλάδος από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, στη  Μόρια, στη Σάμο, στα υπόλοιπα hot spots του Ανατολικού Αιγαίου, όλα αυτά γίνονται -με τρόπο τραγικό- το θλιβερό σύμβολο της αποτυχίας αλλά και της αδιαφάνειας στο Μεταναστευτικό. Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα πήραν 1,6 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης –η γνωστή OLAF– ψάχνει να βρει πού πήγαν τα λεφτά. Και ευτυχώς σήμερα κινητοποιήθηκε για αυτό και η ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διερευνήσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που γίνονται από πολλά στελέχη που πέρασαν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Να μάθουμε ποιος τα πήρε και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τελικά έκαναν σπέκουλα, έκαναν ταμείο στην παγκόσμια συμπάθεια για το δράμα των προσφύγων για να τους φυλακίσουν τελικά κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Βρέθηκα στη Σάμο, πριν από δέκα μέρες, και οι συνθήκες που αντίκρισα ήταν πραγματικά απάνθρωπες. 4.000 άνθρωποι σε ένα κέντρο το οποίο με το ζόρι χωράει 700. Και όλα αυτά από αυτούς που πουλούσαν δήθεν ανθρωπισμό και μας έλεγαν ότι είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητοι από κάποιους άλλους. Ντροπή τους. Ντροπή τους. Ντροπή τους για την κατάντια αυτή. Και την τραγωδία αυτή, την τραγωδία της Μόριας, δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί. Γιατί φανερώνει τον κυνισμό μιας κυβέρνησης που πρώτα μας είπε ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα και μετά κουρέλιασε στην πράξη το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, επιφυλάσσοντας σε πρόσφυγες και μετανάστες την πιο απάνθρωπη μεταχείριση.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς βάζουμε απέναντι στο ψέμα και στο σκοτάδι, το φως και την αλήθεια. Εμείς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και θα φέρουμε επενδύσεις και δουλειές. Εμείς θα ακυρώσουμε στην πράξη αυτόν τον στυγνό πολιτικό εκβιασμό της διανομής επιδομάτων σε κομματικούς πελάτες. Εμείς δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε ευκαιρίες σε όλους τους νέους, ανεξαρτήτως πού ανήκουν κομματικά. Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, είμαστε εδώ πέρα για να ενώσουμε. Και η Ν.Δ. θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, όχι μόνο αυτών που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Ειδικά των νέων. Εμείς, λοιπόν, αγαπητές και αγαπητοί  νεολαίοι της Ν.Δ., αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα υλοποιήσουμε μια στρατηγική ανάπτυξης, μια στρατηγική ευημερίας για όλους. Εσείς θα είστε οι πρώτοι ωφελημένοι από αυτή τη στρατηγική. Τα νέα παιδιά που τελειώνουν σήμερα πανεπιστήμια με όνειρα, με προσδοκίες και βρίσκονται σε μια αγορά εργασίας, η οποία συχνά δεν έχει σχέση με τις σπουδές τους. Βρίσκονται ξεκρέμαστοι, απογοητευμένοι. Εσείς θα είστε οι πρώτοι ωφελημένοι από την αναπτυξιακή στρατηγική της Ν.Δ. Γιατί ξέρετε -ανοίγω μια παρένθεση- εμείς νοιαζόμαστε για όλους. Και όπως σας είπα αγωνιζόμαστε να μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις των απόμαχων της εργασίας. Αλλά από την άλλη θέλω ο συνταξιούχος να μην αισθάνεται την ανάγκη να βλέπει τη σύνταξή του ως ένα οικογενειακό επίδομα. Δεν είναι φυσιολογικό, ξέρετε, σε μια κοινωνία ο συνταξιούχος να στηρίζει το παιδί και το εγγόνι. Το φυσιολογικό είναι το παιδί και το εγγόνι να έχει δουλειά και αυτό να βοηθάει το συνταξιούχο. Και αυτό είναι το όραμά μας για την Ελλάδα του αύριο.

Πρεβ α124

Εμείς θα κάνουμε και κάτι ακόμα. Θα παραμερίσουμε τη γραφειοκρατία για πάρει τη θέση της ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος, το οποίο θα στέκεται δίπλα στον πολίτη. Ανοίγω μια παρένθεση. Θα σας πω μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας την οποία συνάντησα σήμερα, πηγαίνοντας στην πολύ ωραία μαρίνα της Πρέβεζας. Ιδιωτική επένδυση, η οποία δρομολογείται με ιδιωτικά κεφάλαια, θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα δώσει παραπάνω από 100 θέσεις απασχόλησης. Η επένδυση αυτή ξεκίνησε το 1996 και θα υλοποιηθεί αισίως το 2019! Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε, φίλες και φίλοι. Θα σπάσουμε τα στεγανά της γραφειοκρατίας και θα επιτρέψουμε στους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν, να υλοποιούν τις επενδύσεις τους γρήγορα και χωρίς περιττά προσκόμματα.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιό μου για μία Ελλάδα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους. Θέσαμε 6 μεγάλους στόχους και πρωτοβουλίες για επενδύσεις που πρέπει να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια. Για μια οικονομία που θα αναπτύσσεται με 4% το χρόνο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο να πάμε και να ζητήσουμε από τους ευρωπαίους να μειώσουν  τα υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία οι πολιτικές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου επέβαλαν στη χώρα. Πνίγουν τη χώρα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Θα τους πείσουμε με αξιοπιστία και με σοβαρότητα, όχι με λαϊκισμό και με τσαμπουκά. Και το κράτος έτσι θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ευελιξία να μειώνει διαρκώς φόρους και εισφορές σε πολίτες και επιχειρήσεις.  9 μέτρα θέλω να συγκρατήσετε τα οποία αφορούν όλους τους Έλληνες, εσάς, εμάς, τους πολίτες της Ηπείρου, αλλά τους πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Και είναι 9 δεσμεύσεις που αναλαμβάνω ενώπιον όλων σας.

Τις επαναλαμβάνω, λοιπόν, εν τάχει:

1ον. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 2 χρόνια. Μειώνεται με έναν τρόπο που θα είναι όλοι ωφελημένοι μεσοσταθμικά κατά 30%, όχι κάποιοι ωφελημένοι και κάποιοι άλλοι όχι. Και ταυτόχρονα, με μια σειρά από κίνητρα για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, δίνουν και πάλι αξία στα ακίνητα, ενεργοποιώντας την κατασκευή ως βασικό μοχλό ανάπτυξης.

2ον. Για τους φίλους μας επιχειρηματίες, μεγάλους, αλλά και μικρούς. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται από το 29% στο 20% και η φορολογία στα μερίσματα -κάτι που αφορά ειδικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες- από το 15% στο 5%. Ο πραγματικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, μέσα σε μία διετία, θα πέσει στο 24% από το 40% που είναι σήμερα.

3ον. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας έχει δεσμεύσει στη μείωση του αφορολόγητου, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να πάει στο 9% από το 22% που είναι σήμερα. Η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος σταδιακά μπορούν να καταργηθούν. Αλλά αμέσως καταργείται ένας άδικος φόρος που δεν έφερε τίποτα στα ταμεία, και αναφέρομαι στο φόρο στο κρασί που έχει τόσο πολύ χτυπήσει τους μικρούς Έλληνες οινοποιούς. Και ξέρω ότι και στην Ήπειρο υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν χτυπηθεί  από τον άδικο φόρο.

4ον. Φ.Π.Α. στην εστίαση. Μειώνεται αμέσως στο 13%, όπως το είχαμε κάνει και το 2014.  Τότε θέλω να σας θυμίσω ότι το κάναμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών μας. Και αποδείξαμε έμπρακτα, με στοιχεία, ότι η μείωση των φόρων δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη τρύπα στα έσοδα, διότι αυξάνει και βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση. Όσοι από εσάς είστε στον κλάδο της εστίασης καταλαβαίνετε πολύ καλά τι λέω. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε το όριο υπαγωγής στο Φ.Π.Α. στις 25.000 από τις 10.000 που είναι σήμερα, ώστε να τονωθούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

5ον. Μια μεγάλη επενδυτική έκρηξη για νέες δουλειές: Πολλές αποκρατικοποιήσεις, περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου τα οποία μπορούν να πωληθούν, αλλά και κίνητρα για νέες επενδύσεις, συμψηφισμοί ζημιών με κέρδη, έκπτωση φόρου στις επενδυσεις που αυξάνουν θέσεις απασχόλησης άνω του 10% ετησίως.

6ον. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% που είναι σήμερα για την κύρια σύνταξη στο 15% εντός μιας τετραετίας. Και μειωμένη φορολογία της τάξης του 10% για συνεργατικά αγροτικά σχήματα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα.  Δεν μπορούμε σήμερα, την εποχή του ανταγωνισμού, να μην έχουμε μέγεθος. Και το μέγεθος σημαίνει περισσότερη συνεργασία. Και για να ενθαρρύνουμε τη μεγαλύτερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να σας δώσουμε γενναία φορολογικά κίνητρα.

7ον. Ρυθμίσεις. Σήμερα, 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν μέχρι 50.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ 4 στους 5 πολίτες χρωστούν στην εφορία ή στα ασφαλιστικα ταμεία ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Αδυνατούν να τα πληρώσουν και, όταν μπαίνουν σε μια ρύθμιση, τη χάνουν πολύ γρήγορα και καταλήγουν να κυνηγούν πάλι ρυθμίσεις από τις οποίες έχουν βγει. Τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν τα 110 δισ., 6 στα 10 είναι επιχειρηματικά και 3 στα 10 είναι στεγαστικά. Και εδώ απαιτείται μια τολμηρή λύση. Πρώτη τολμηρή λύση θα είναι η διαγραφή, η τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις και «κουφάρια» δεκαετιών, οι οφειλές των οποίων μόνο θεωρητικά υπολογίζονται. Τις κρατάμε και τις βλέπουμε, ταλαιπωρούμε τους εφοριακούς, ενώ θα έπρεπε να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην είσπραξη των νέων οφειλών, εκεί που μπορούμε να προσβλέπουμε ότι κάτι πραγματικά θα εισπράξουμε. Κίνηση δεύτερη και σημαντικότερη. Η ένταξη όλων όσων χρωστούν -φυσικά πρόσωπα- σε μια νέα ρύθμιση.  120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ. Κίνηση τρίτη. Και σε αυτό θα επιμείνω. Αναγκαστικά μέτρα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν πρόκειται να ξεφύγουν αυτοί που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους, χρωστάνε στο Δημόσιο και αρμενίζουν στο Αιγαίο με τα κότερά τους. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό.  Στηρίζουμε την καλή επιχειρηματικότητα. Είμαστε απέναντι στον κρατικοδίαιτο παρασιτικό καπιταλισμό. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε άλλη εποχή. Και κίνηση τέταρτη, επίλυση-εξπρές των 250.000 εκκρεμών υποθέσεων -είναι τόσες οι εκκρεμείς υποθέσεις σήμερα στην εφορία- από έναν γρήγορο Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών.

8ον. Είναι ντροπή φίλες και φίλοι -και αυτό αφορά ειδικά τους νέους μας- η Ελλάδα να προσέρχεται στον 21ο αιώνα, στις προκλήσεις μιας εποχής που αλλάζει  γρήγορα, με το ασφαλιστικό τερατούργημα του Νόμου Κατρούγκαλου. Ο Νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Αντικαθίσταται από ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, πάλι με 3 πυλώνες, πάλι με ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος. Αλλά, όπως μου είπε κάποιος  σε ένα καφενείο στην Άρτα σήμερα, δεν είναι δίκαιο αν εγώ δουλεύω περισσότερο και έχω εισφέρει περισσότερα στο σύστημα, να έχω μεγαλύτερη σύνταξη; Η απάντηση είναι ναι. Είναι δίκαιο η ανταποδοτικότητα του συστήματος να γίνει πιο αναλογική. Όπως επίσης είναι σωστό για τα νέα παιδιά, για αυτούς που θα μπουν τώρα, για πρώτη φορά, στην αγορά εργασίας να δούμε την επικουρική τους ασφάλιση αλλιώς. Αυτό σημαίνει ότι πια όλες οι εισφορές τους θα μπαίνουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, ο οποίος θα ανήκει στους ίδιους, θα τον διαχειρίζονται οι ίδιοι, θα τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή. Και ο λόγος που πρέπει να το κάνουμε αυτό είναι διότι αν ρωτήσετε τα νέα παιδιά που είναι σήμερα μαζί μας, αν πιστεύουν πραγματικά ότι θα πάρουν σύνταξη, θα σας πουν δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ σύνταξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε κίνητρο για να αποταμιεύσετε, ότι δεν πιστεύετε στο ίδιο το σύστημα και πρέπει με κάποιον τρόπο να σας δώσω ιδιοκτησία ενός μέρους των εισφορών σας, ώστε να ξέρετε ότι αυτός ο κουμπαράς είναι δικός σας, θα τον διαχειρίζονται ιδιωτικές ή  δημόσιες εταιρίες, πάντα με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας,  αλλά θα έχετε μια εγγύηση ότι θα πάρετε σύνταξη κάποια στιγμή στο μέλλον. Διότι σήμερα αυτό είναι κάτι που κανείς νέος δυστυχώς δεν το πιστεύει.  Έχουμε πολλές αλλαγές να κάνουμε μαζί φίλες και φίλοι. Με τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. θα τις κάνουμε όλοι μαζί. Αλλά κρατήστε και μια 9η πολιτική η οποία, για μένα, έχει ιδιαίτερη σημασία που θα μπορούσε να είναι και η πρώτη:

9ον  Αφορά τις δεσμεύσεις μας για την προστασία των πιο αδύναμων. Εμείς ήμασταν αυτοί που θεσμοθετήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.  Θα επεκταθεί σε 800.000 ελληνικές οικογένειες με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Ρητή προσωπική μου δέσμευση. Και επιμόρφωση διαρκείας, όχι μόνο επιδόματα για τους ανέργους. Δεν αξίζει ξέρετε σε κάποιον να του δίνεις απλά ένα επίδομα, το οποίο κάποια στιγμή θα τελειώσει, αν δεν τον εκπαιδεύσουμε και πάλι σε νέες δεξιότητες και να του πούμε ότι έχει ελπίδα να ξαναβρεί δουλειά και ίσως διαφορετική από την οποία έκανε στο παρελθόν, αλλά να του δώσουμε τα όπλα και τα εφόδια  για να μπορέσει να ξαναδιεκδικήσει το δικαίωμα στην εργασία.

Φίλες και φίλοι Ηπειρώτες,

Σήμερα στην Άρτα και στην Πρέβεζα, είδα μια Ελλάδα η οποία αγωνίζεται, ψάχνει ευκαιρίες για προκοπή. Και είναι πολύ θετικό που Περιφέρεια και Δήμοι συνεργάζονται και φέρνουν αποτελέσματα, παρά την αδράνεια του κεντρικού κράτους. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Επισκέφθηκα για πρώτη φορά τον Αμβρακικό πριν από 10 και πλέον χρόνια ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και χαίρομαι πραγματικά που σήμερα κατασκευάζονται δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο από την Άρτα μέχρι την Ηγουμενίτσα, προστατεύοντας έτσι τα νερά του Αμβρακικού και όλο το παράκτιο μέτωπο, βελτιώνοντας το επίπεδο των υπηρεσιών στον τουρισμό. Και χαίρομαι, αγαπητέ Αλέκο, αγαπητέ Περιφερειάρχα για αυτά που άκουσα. Ο  Αλέκος Καχριμάνης θα έχει και πάλι τη στήριξη της Ν.Δ. γιατί είναι ένας άξιος περιφερειάρχης που φέρνει αποτελέσματα για τον τόπο του. Γιατί εμένα δεν μου αρέσουν τα φρου-φρου και τα αρώματα, μου αρέσει η ουσία. Ο Αλέκος έχει ουσία. Είστε από τις πρώτες Περιφέρειες που προωθήσατε μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Θα λειτουργούσε, ήδη, αν η κυβέρνηση δεν  κρατούσε επί μήνες το έργο στο συρτάρι, επειδή έχει μια δυσανεξία στην έννοια της σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια σύντομα η πόλη της Πρέβεζας αποκτά σύγχρονη είσοδο, παρακάμπτοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Και αυτό είναι ένα ακόμα έργο το οποίο δημοπρατεί η Περιφέρεια. Πρωτοστατείτε, όμως, και στον πολιτισμό. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, για άλλη μια φορά, το Ναό της Παρηγορήτισσας στην Άρτα. Ένα πολύ σπάνιο, πολύ ιδιαίτερο μνημείο, συνδεδεμένο με την ιστορία. Χαίρομαι που άκουσα ότι η περιφέρεια χρηματοδοτεί με σημαντικά ποσά μια σημαντική μελέτη για το πως το μνημείο αυτό θα υποστηριχθεί και θα αντέξει στο χρόνο, όπως άντεξε ήδη κοντά στους 8 αιώνες. Και όπως πληροφορήθηκα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου. Κύριε περιφερειάρχη, μπράβο για τη δουλειά σου, για το σχέδιο που υλοποιείς. Και είμαι βέβαιος ότι εσύ ως περιφερειάρχης και εγώ με τη βοήθεια των Ελλήνων ως πρωθυπουργός θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, γιατί στο πρόσωπό σου, στο πρόσωπό σας, βλέπω το δρόμο της ανάπτυξης της Ηπείρου, που πρέπει να συνεχιστεί. Και εμείς δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην αυτοδιοίκηση και ειδικά στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Γιατί οι Περιφέρειες είναι ο βραχίονας της περιφερειακής ανάπτυξης. Και θα στηρίξουμε άξιους υποψηφίους με γνώμονα την εμπειρία, τις γνώσεις, την όρεξη για δουλειά. Με άλλα λόγια, θα είμαστε δίπλα στους καλύτερους.

Φίλες και φίλοι,

Ερχόμενος στην Πρέβεζα, πέρασα από τη βόρεια μεριά του Αμβρακικού, αλλά όταν είχα πάει στη Λευκάδα, πριν από λίγους μήνες, πέρασα από τη νότια πλευρά. Και σκεφτόμουν ότι υπάρχει ένα έργο στο οποίο αποτυπώνεται η απουσία ενδιαφέροντος, η απόλυτη ανικανότητα, αλλά και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ήπειρο και στους Ηπειρώτες. Και αυτό είναι η Αμβρακία Οδός. Ο πρώτος κάθετος άξονας της Ιόνιας Οδού με τεράστια σημασία για ολόκληρη την περιοχή. Είναι ένα έργο, το οποίο θέλω να σας θυμίσω -το ξέρετε αλλά το επαναλαμβάνουμε- σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε από τη Ν.Δ, τον Απρίλιο του 2009. Συνεχίστηκε, παρά την οικονομική κρίση, πάλι από τη Ν.Δ. έως το 2015. Έκτοτε, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το «πάγωσαν» για σχεδόν τρία χρόνια. Κι ύστερα, αφού αύξησαν το τίμημα και άλλαξαν εργολαβίες και εργολάβους, -είναι συνηθισμένη πρακτική αυτή, όχι μόνο εδώ- κατασκεύασαν 15 χιλιόμετρα από την πρώτη φάση. Μαθαίνω ότι ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν για το «κατόρθωμά» τους. Αντί να ντρέπονται και να απολογούνται, στήνουν εγκαίνια για έργα άλλων και προσβάλλουν εσάς και την αλήθεια. Η μοίρα, όμως, θέλει η Αμβρακία να παραδοθεί από αυτούς που την σχεδίασαν και την έφτιαξαν. Και το πλήρες έργο θα εγκαινιαστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ!

Εμείς, φίλες και φίλοι, έχουμε ξεκάθαρο πρόγραμμα για την Ήπειρο. Θα μιλήσω σύντομα για τους 3 βασικούς πυλώνες του που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις που θα πρέπει να υπηρετούν και οι υποδομές που σχεδιάζουμε. Αυτές που σχεδιάζει το κράτος και αυτές που σχεδιάζει η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον πρωτογενή τομέα και το πόσο σημαντικός είναι για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της ανάπτυξης. Και «κλειδί» για την επιτυχία στον πρωτογενή τομέα είναι η καινοτομία, η ποιότητα και η ταύτιση των προϊόντων με τον τόπο παραγωγής τους. Η δημιουργία μιας διακριτής, ξεχωριστής «ετικέτας», που θα ενσωματώνει, όχι απλά το προϊόν το ίδιο, αλλά την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Αλλά και ο Τουρισμός με τον Πολιτισμό είναι δύο αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές τροχιές για περιφέρειες, όπως η Ήπειρος. Στα αγροτικά οι ίδιοι οι αγρότες -είχα την ευκαιρία να μιλήσω με παραγωγούς ακτινιδίων, εσπεριδοειδών της Άρτας, τοπικούς ελαιοκαλλιεργητές- μου μίλησαν για την καλή ποιότητα, την τυποποίηση αυτών των προϊόντων, με τη δική τους ηπειρωτική ταυτότητα. Μου είπαν επίσης, όμως, για τα κρίσιμα έργα άρδευσης που πρέπει να προηγηθούν ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στον ποταμό Άραχθο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα προϊόντα. Έχουμε αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά, που είναι διάσπαρτα στα ορεινά της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο θησαυρό που μπορεί να εξαχθεί παντού στον κόσμο. Για την κτηνοτροφία, την οποία ως Κρητικός πονώ ιδιαίτερα, πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία της φέτας, του πιο ποιοτικού και δυναμικού ηπειρώτικου προϊόντος. Μου είπαν και εδώ  τα ίδια που μου είπαν και από την άλλη μεριά των βουνών, στα Γρεβενά, τα ίδια που μου λένε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, όπου υπάρχει κτηνοτροφία. Βάλτε επιτέλους τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Θα το κάνουμε. Να ξέρουν τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος ότι ξέρουμε ποιοι είναι και ότι εμείς τιμούμε τον κόπο και το μόχθο του Έλληνα κτηνοτρόφου, ο οποίος κρατάει ζωντανή την παράδοση αυτού του τόπου, κρατάει ζωντανά τα χωριά μας και θα παίρνει την τιμή του γάλακτος που του αξίζει για να παράγει φέτα πραγματική και όχι φέτα μαϊμού με γάλα εισαγόμενο.

Κυριάκος Μητσοτάκης 333

Έχουμε αυτή τη βούληση, όπως έχουμε και τη βούληση να απλοποιήσουμε αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων. Μέριμνα χρειάζεται και ένας πολύ δυναμικός κλάδος που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες. Αναδεικνύεται σε πολύ δυναμικό εξαγωγικό κλάδο, τονώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Είναι μία πρόσθετη περιουσία για όλη τη Δυτική Ελλάδα και ειδικά εδώ στον Αμβρακικό. Και για αυτό ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Με καινούργια χωροθέτηση ώστε να μπορούμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας και να γίνουμε πραγματικοί πρωταγωνιστές  στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για τον Τουρισμό είναι πολύ θετικό ότι η Ήπειρος έχει αρχίσει και παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση επισκεπτών. Νέοι αυτοκινητόδρομοι, Ιονία Οδός, τα αεροδρόμια του Ακτίου, αλλά και των Ιωαννίνων, η συντονισμένη προβολή της περιοχής συμβάλλουν στην πρόοδο αυτή. Και χαίρομαι που υπάρχει πνεύμα συνεργασίας για τη συνολική προβολή της τουριστικής ταυτότητας της Ηπείρου. Για να αποκτήσει, όμως, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δρόμων η Βορειοδυτική Ελλάδα χρειάζεται και η περιβόητη αναβάθμιση της εθνικής Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, ώστε η Εγνατία και η Ιόνια να συνδεθούν με την Αλβανία, στη Θεσπρωτία και στην Κακαβιά. Και να αποκτήσουν οι παράλιες πόλεις της Πρέβεζας πιο εύκολη πρόσβαση στην Ιόνια οδό. Υπάρχουν, όμως, ακόμη πολύ σημαντικά  περιθώρια ανάπτυξης. Οι οδικές συνδέσεις στις οποίες αναφέρθηκα, νέα τουριστικά καταφύγια, μαρίνες -όπως αυτή της Πρέβεζας- κίνητρα για ποιοτικό τουρισμό μπορούν να κάνουν τη θάλασσα, τα βουνά, αλλά και τα ποτάμια της Ηπείρου ξεχωριστούς προορισμούς, όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν γωνιές της Ηπείρου, όπως τα Ζαγοροχώρια που το έχουν ήδη πετύχει. Και πολλές άλλες γωνιές της Ηπείρου που μπορούν να το πετύχουν. Και μπορούν να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, όχι απλά εξαρτημένο από τις παραλίες μας. Να έρχονται επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου να θαυμάζουν, να απολαμβάνουν τα ωραία μας βουνά, την ωραία μας φιλοξενία, τα ωραία μας προϊόντα, το κρέας μας, τη φέτα μας και κυρίως την ομορφιά των ανθρώπων. Όλοι αυτοί αναζητούν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ εναλλακτικές διακοπές.

Σε απόλυτη σύνδεση με τα παραπάνω είναι και ο Πολιτισμός. Η Ήπειρος είναι ένας τόπος με απίστευτα πλούσια ιστορία. Ίσως εσείς που τη ζείτε κάθε μέρα να μη την βλέπετε τόσο έντονα όσο εμείς που την επισκεπτόμαστε κατά διαστήματα. Αλλά τα αρχαία θέατρα, οι βυζαντινές Εκκλησίες, τα ιστορικά της γεφύρια από μόνα τους πρέπει να γίνουν κέντρα ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού. Αλλά και αυτόνομοι προορισμοί ερευνητών και μελετητών. Και σημεία επιστημονικών συνεδρίων. Όπως φυσικά και οι Πανεπιστημιακές σχολές. Εύχομαι η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου να στεφθεί με επιτυχία. Και να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί όσων άσκησαν κριτική και είπαν ότι ήταν μια κίνηση βιαστική και όχι καλά σχεδιασμένη. Γιατί αυτό το οποίο θέλω πραγματικά είναι τα νέα παιδιά τα οποία διεκδικούν την είσοδό τους σε ένα Πανεπιστήμιο -ασχέτως με το τι λέει ο τίτλος αν είναι Πανεπιστήμιο, αν είναι Τ.Ε.Ι., αν είναι ένα καινούργιο συγχωνευμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα- να αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικά δικαιώματα, που θα τους βοηθήσουν στην καριέρα τους την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Παιδεία μας. Όχι αποστειρωμένα Πανεπιστήμια, τα οποία κινούνται έξω από τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγής, αλλά Πανεπιστήμια αυτόνομα, γνώσεις καινοτομίας, κυψέλες καινοτομίας, κυψέλες γνώσης, που θα συνδέουν την πραγματική οικονομία με τη γνώση. Αυτό οφείλουμε στα νέα παιδιά, αλλά και στους γονείς που τόσο αγωνίζονται για να τα υποστηρίξουν και προσβλέπουν σε ένα ποιοτικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Θέλω να σας μιλήσω πολύ σύντομα για δύο ακόμη παρεμβάσεις, που τις θεωρώ πολύ σημαντικές για την Ήπειρο. Η μία είναι η φθηνότερη ενέργεια και η πρόσβαση της Ηπείρου στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Πρώτα οι 4 μεγάλες πόλεις και στη συνέχεια οι μικρότεροι οικισμοί. Και δεύτερον -κάτι που έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου- την προώθηση κριτηρίου «ορεινότητας», σε αντιστοιχία με τη «νησιωτικότητα», που ήδη αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως έχουμε πολιτικές νησιωτικότητας, έτσι πρέπει να έχουμε και πολιτικές ορεινότητας. Είναι μια πρόσβαση που ήδη την έχω θέσει στο Ε.Λ.Κ. και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε πρόσθετους πόρους -στοχευμένους ειδικά για την Ήπειρο.

Φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Μίλησα λίγο για την ασχήμια της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μίλησα περισσότερο για την ελπίδα που φέρνει η Νέα Δημοκρατία. Θέλω να κλείσω την ομιλία μου μιλώντας σας για το τι μπορείτε να κάνετε εσείς. Γιατι εσείς είστε η Ελλάδα. Εσείς θα γυρίσετε μαζί μας τη σελίδα. Βλέπετε δίπλα μου το νέο μας σήμα με το οποίο γιορτάσαμε τα 44 χρόνια του Κόμματός μας. Ναι, είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Και είμαστε υπερήφανοι για την παρακαταθήκη μας. Είμαστε υπερήφανοι για αυτά που έχουμε προσφέρει ως Κόμμα. Σύντομα θα έρθει ο καιρός.  Το νέο σήμα μας συμβολίζει την πίστη της Ν.Δ. στις αρχές και τις αξίες μας, στις ρίζες μας, αλλά και τη δύναμή μας να αλλάζουμε. Για αυτό καλωσορίζω σήμερα εδώ  τους παλιούς αγωνιστές της Ν.Δ. Είναι αυτοί που μας κράτησαν όρθιους ως παράταξη όταν κάποιοι εύχονταν να μας ξεγράψουν. Είναι αυτοί που μετά από δύσκολες και πικρές ήττες, σηκώθηκαν το πρωί και είπαν θα ξανακάνουμε τη Ν.Δ. μεγάλη και ισχυρή. Θέλω να ευχαριστήσω όμως και νέους φίλους μας που μπορεί να μην μας ψήφισαν στο παρελθόν ή να είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ. πριν από πολλά χρόνια και να χάθηκαν κάπου στο δρόμο, οι οποίοι είναι πάλι κοντά μας.  Και είναι κοντά μας διότι εμπνέονται σήμερα από τη δική μας δύναμη να  ανανεωνόμαστε και να απλώνουμε την επιρροή μας. Ενώνονται από τη δύναμη της Ν.Δ. να φέρνει κοντά και να εμπνέει όλο και περισσότερους πολίτες. Και αυτός τελικά είναι ο δικός μας δρόμος.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχωρούν, αλλά δεν υποχωρούν. Μην νομίζετε ότι η μάχη θα είναι μια μάχη εύκολη. Θα είναι δύσκολη μάχη. Και θα είναι δύσκολη μάχη γιατί πάνε να μετατρέψουν τα ερείπια που δημιούργησαν σε παγίδες για το αύριο. Πάνε ξανά να διχάσουν, πάνε και πάλι να δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις. Πάνε πάλι να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά: Να ρίχνουν λάσπη, όπου βρουν. Αλλά εμείς, σε όλα αυτά δεν θα πάμε μαζί τους. Γιατί έχουμε τη δύναμη να μην τους ακολουθήσουμε. Το δικό μας και το δικό σας μήνυμα θέλω να είναι ένα μήνυμα θετικό. Να μιλήσουμε στους προδομένους ψηφοφόρους, αυτούς που μπορεί να ψήφισαν τον κ. Τσίπρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι τον ψήφισαν και εδώ, επειδή ισχυρίστηκε ότι είναι και συντοπίτης σας. Να τους πείσουμε τους προδομένους ψηφοφόρους ότι είμαστε εδώ και ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα, όχι με ψέματα, αλλά με αλήθεια, με σχέδιο και με πράξη. Εμείς θέλουμε δίπλα μας -δεν θα κουραστώ να το λέω- κάθε πολίτη, χωρίς να μας νοιάζει η κομματική του προέλευση. Γιατί όλοι μαζί θα πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον μας χρειάζεται όλους. Δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε πίσω κανέναν. Η Ν.Δ σήμερα δεν είναι μόνο μια μεγάλη φιλελεύθερη, λαϊκή, κεντροδεξιά Παράταξη. Φιλοδοξούμε να γίνουμε κάτι περισσότερο. Θέλουμε να γίνουμε ένα ευρύ ρεύμα αναγέννησης και προόδου, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους. Έτσι θα έρθουμε και πάλι κοντά σε αυτούς που με τα χρόνια απομακρύνθηκαν από κοντά μας.

Το εννοώ: Δείτε τον κόσμο που αλλάζει γύρω μας. Είμαστε οι Έλληνες πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και τα γεγονότα των τελευταίων ετών μας πήγαν πολύ πίσω για να μείνουμε ακίνητοι στην ίδια θέση. Η Ν.Δ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως, με την ενεργό συμπαράσταση των περισσότερων Ελλήνων και με επικεφαλής τους πιο άξιους Έλληνες. Σας καλώ όλους μαζί, σε έναν αγώνα δύσκολο που πρέπει και αξίζει να δώσετε μαζί μας. Με όπλο την αλήθεια, απέναντι στο ψέμα, με τη δύναμη του εθνικού πατριωτισμού απέναντι στον τυχοδιωκτισμό. Πάμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα. Πάμε να βάλουμε ένα τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση. Ξέρουμε πως θα φτάσουμε εκεί. Αξίζουμε καλύτερα και την Ελλάδα πρέπει επιτέλους να την πάμε μπροστά. Μπορούμε και είμαι βέβαιος ότι θα είστε μαζί μας. Το μέλλον μας ανήκει και κανείς δεν περισσεύει. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ για αυτήν την καταπληκτική συγκέντρωση. Σας ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό σας, το χειροκρότημά σας, το χαμόγελό σας, για τη στήριξή σας στη μεγάλη μας παράταξη.  Να είστε καλά, καλή δύναμη και καλό αγώνα.

Προηγούμενο άρθροΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Το πάθημα δεν έγινε μάθημα
Επόμενο άρθροΣυνάντηση στο ΥΠΕΣ με την Πρέσβειρα της Αυστρίας Andrea Ikić-Böhm