Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου στην Βουλή

Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας παλεύει με τον Σίσι στην Αίγυπτο για να καθορίσει ΑΟΖ.

Μα είναι ανάγκη να γίνει αυτό σήμερα; Ας περιμέναμε να το κάνουμε την άλλη εβδομάδα. Σήμερα έπρεπε οπωσδήποτε να επικυρώσουμε τα δώρα προς την Αίγυπτο; Δεν μπορούσαμε πρώτα να δούμε τι θα μας δώσει η  Αίγυπτος;

Δυστυχώς υπάρχει μία μυστική διπλωματία και βλέπουμε ότι κάνετε λάθη. Είδαμε και με το Μαρόκο τι έγινε. Δίνετε την δυνατότητα στα καράβια να πηγαινο-έρχονται χωρίς να υπόκεινται σε κανένα έλεγχο. Δεν δίνετε καμμία σημασία στην διακίνηση μαύρου χρήματος. Γιατί οι Μαροκινοί έχουν ειδικά πλυντήρια ξεπλύματος χρημάτων. Για να μην αναφερθώ στους εφοπλιστές που δεν τους φορολογείτε τα χρήματά τους.

Πραγματικά δεν ξέρω αν εδώ είμαστε γενικά εξυπηρετούντες ή αν εξυπηρετούμε ειδικά τα αιτήματα των εφοπλιστών. Βλέπουμε εδώ ότι στο άρθρο 11 λέτε ότι δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος στα πλοία. Κι αν το πλοίο είναι τουρκικό και μεταφέρει όπλα;

Αν θέλετε να ψηφίσουμε το ν/σ θα πρέπει να φέρετε και μία συμφωνία η οποία θα προβλέπει επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από το Μαρόκο.

Γιατί το πρόβλημα του κ. Μηταράκη είναι ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως το Μαρόκο, το Κονγκό, η Αλγερία, για την επαναπροώθηση αυτών των ανθρώπων. Θα μπορούσατε να έχετε κάνει μια συμφωνία για να κερδίσουμε κι εμείς κάτι. Την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών – αυτών που είναι παράνομοι. Αλλά ούτε κι αυτό δεν κάνατε. Βλέπω την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, εγώ τη λέω Πρώτο Ψέμα, η οποία μιλά για cosa nostra των Μαροκινών στην Αθήνα. Γι΄αυτά δεν λέτε τίποτα.

Πάμε στην μυστική διπλωματία της ΝΔ. ξέρετε κύριοι η ΑΟΖ δεν είναι καφές με ολίγη ζάχαρη. Είτε υπάρχει ΑΟΖ είτε δεν υπάρχει. Τα δώρα που κάνατε στην Ιταλία και τα επεκτείνετε τώρα και στην Αίγυπτο. Και θα είναι καταστροφικά για τις επόμενες εξελίξεις. Υπάρχει λύση στο θέμα αυτό αλλά δυστυχώς δεν θα την κάνετε. Η Αίγυπτος δεν είναι μια απλή χώρα. Εκεί υπάρχει μουσουλμανική αδελφότητα που θέλει να γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα και να μην δοθεί ΑΟΖ, να μην δοθεί τίποτα.

Το 2007, 2008, 2009 μιλούσα για το κοίτασμα Zhor, όπου σήμερα η Αίγυπτος κάνει γεωτρήσεις. Και σήμερα η Αίγυπτος έρχεται και ζητά περιορισμένη επήρεια του Καστελόριζου. Ακόμα και της Καρπάθου.  Ε, λοιπόν εμείς δεν θα το ψηφίσουμε αυτό. Κάνετε εγκληματικά λάθη τα οποία θα γίνουν εθνικά εγκλήματα στο μέλλον. Αν σήμερα η Ελλάδα υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο δεν θα λυθεί το πρόβλημα με το Καστελόριζο. Η πρόφαση της ΝΔ θα είναι ότι λύσαμε ένα πρόβλημα αλλά δυστυχώς δεν το λύνετε. Η Αιγυπτιακή ΑΟΖ δεν έχει σχέση με το Καστελόριζο. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Τουρκία. Αν η Ελλάδα έκανε ΑΟΖ με την Κύπρο θα είχε τελειώσει το πρόβλημα του Καστελόριζου. Όμως καμμία κυβέρνηση δεν το έκανε. Γιατί η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι μονομερής πράξη. Και εσείς δεν κάνατε αυτό, αλλά πάτε και κάνετε μία συμφωνία πρώτα με την Αίγυπτο και μετά με την Κύπρο. Γιατί να μην προηγηθεί η Κύπρος που είναι και αδελφή χώρα;

Το 2003 η Κύπρος προχώρησε μονομερώς στην ανακήρυξη ΑΟΖ στην δική της πλευρά. Το 2006 το έλεγα στη ΝΔ να κάνει ΑΟΖ γιατί τότε η Τουρκία χάραξε μονομερώς ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα, παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Η Κύπρος προχώρησε στην ανακήρυξη ΑΟΖ και η Ελλάδα ήταν απούσα. Και πάτε τώρα σε μια τρίτη χώρα, την Αίγυπτο, για να κάνετε συμφωνία και να οριοθετήσετε ΑΟΖ. Το 2003 δεν οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που το ζητούσε τότε η Αίγυπτος επιτακτικά. Τότε λοιπόν ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών κ. Ρολάνδης είχε προτείνει στον Παπανδρέου να προχωρήσουν στην ανακήρυξη ΑΟΖ. Αλλά ο Παπανδρέου δεν το έκανε γιατί φοβήθηκε την Τουρκία. Και αντ’ αυτού πρότεινε η γραμμή ΑΟΖ να γίνει ανατολικότερα.

Άκουσα εν τω μεταξύ, έναν γραφικό τύπο, ο οποίος βγήκε χθες στην εκπομπή του Παπαδάκη και είπε ότι δεν θα γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί εκεί λέει θα καταγραφεί η άποψη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Και εγώ ρωτώ: υπάρχει συμφωνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ να μην γίνει ποτέ σύσκεψη πολιτικών αρχηγών; Μα ένα τέτοιο συμβούλιο θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ξεκαθαρίσει το τι θέλει και τι λέει ο καθένας μας. Να γίνει το συμβούλιο, να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, να συμφωνήσουμε στις κόκκινες γραμμές της χώρας απέναντι στην Τουρκία και να βγει ο Πρωθυπουργός και να πει ποια θα είναι η στάση μας απέναντι στην Άγκυρα. Εμείς, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θέλουμε να ξακανακάνουμε την Ελλάδα ελληνική, περήφανη και αξιοπρεπή. Χωρίς κραυγές, χωρίς αλλαλαγμούς, χωρίς υστερίες. Και επ’ αυτού έχουμε κάνει άπειρες προτάσεις στην κυβέρνηση.

Εσείς όμως δώσαστε 30 εκατ. στα ΜΜΕ. Δηλαδή τα πήραν οι μεγαλοεκδότες. Πήρε 800.000 ο ένας, 400.000 ο άλλος. Και εγώ δεν είμαι κατά της στήριξης. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε εκατομμύρια στους δικούς μας μόνο. Ας βγει η κυβέρνηση να μας πει σε ποιους τα μοίρασε. Ποια είναι τα παπαγαλάκια. Δεν το κάνει όμως αυτό. Αλλά τι κάνει; Βγαίνει και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε χειρότερα όταν ήταν κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι εκτίθεστε ανεπανόρθωτα;

Και αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι αυτό που γίνεται με τα μέλη του ΕΣΡ. Στην πρόταση λοιπόν να γίνεται έλεγχος πολυφωνίας στα ΜΜΕ το αποτέλεσμα στο ΕΣΡ ήταν 5 προς 2 σε βάρος του ελέγχου της πολυφωνίας. Μα αυτό εσείς το λέτε ΕΣΡ ή κυβερνητικό ελεγκτικό μηχανισμό; Είναι δυνατόν τα μέλη του ΕΣΡ να λένε όχι στον έλεγχο για το αν υπάρχει πολυφωνία στα ΜΜΕ; Και βλέπουμε μετά όλη τη μέρα τα κανάλια να φωνάζουν «ζήτω» στον Μητσοτάκη. Είναι ντροπή αυτό.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι υπάρχουν στρατιωτικά ελικόπτερα super puma παροπλισμένα στην ΕΑΒ. Υπάρχουν τρία super puma τα οποία είναι έτοιμα! Πάρτε τα επιτέλους! Τα χρειάζεται ο στρατός. Υπάρχουν επίσης παροπλισμένα C130 και F4. Πάρτε τα τώρα! Τα χρειαζόμαστε! Η ΕΑΒ έπρεπε να είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, γιατί έρχονται δύσκολες στιγμές για το έθνος. Μία κυβέρνηση μπροστά σε ένα εθνικό ζήτημα θα πρέπει να προσφύγει σε εκλογές, Αντ’ αυτού η ΝΔ σήμερα κάνει παρασκηνιακά συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο και αποφασίζει μειωμένη επήρεια. Μα η μειωμένη επήρεια είναι ουσιαστικά μειωμένη κυριαρχία. Γιατί ο πλούτος που θέλει να εκμεταλλευτεί η Αίγυπτος είναι το κοίτασμα του Ηροδότου, όπου εκεί υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Και εσείς δεν φροντίσατε προτού υπογράψετε να δεσμεύσετε την Αίγυπτο με συστράτευση με την Ελλάδα στην περίπτωση που αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την Τουρκία. Αντίθετα υπογράψατε αβίαστα για να παραχωρήσετε την περιουσία του Ελληνικού λαού. Και το λέω τώρα, σήμερα, για να μην το βρούμε μπροστά μας τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Κύριοι οι καιροί είναι κρίσιμοι. Και είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε οι πολιτικοί αρχηγοί και να αποφασίσουμε για τις κόκκινες γραμμές μας, γιατί αργότερα θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε. Και τότε θα έχουμε απώλεια κυριαρχίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ:

Δεν χαίρομαι που το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί πως η συμφωνία  Ελλάδας – Ιταλίας είναι καλή. Γιατί με αυτή τη συμφωνία δεν μιλάμε για ΑΟΖ. Αυτό που πετύχαμε δυστυχώς είναι μειωμένη επήρεια στον θαλάσσιο πλούτο μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να θεωρούμε θετική εξέλιξη την μειωμένη κυριαρχία.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει γιατί έχει αλλάξει ο χάρτης της Μεσογείου. Το ξέρω ότι διαφωνούμε. Δεν θα ήταν δυνατόν να συμφωνούμε όλοι. Επίσης. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι μια πρόταση που έχει υποβάλει εδώ και καιρό η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

Όμως δεν σας άκουσα κ. Λοβέρδο να πείτε κάτι για τον κ. Ρολάνδη. Αν κάναμε τότε ΑΟΖ με την Κύπρο σήμερα δεν θα χρειαζόμασταν ούτε τον Σίσι, ούτε τον Ερντογάν, ούτε κανέναν. Το θέμα των διεκδικήσεων της Τουρκίας θα είχε κλείσει οριστικά.

Να σας θυμίσω, επίσης, ότι το 1977 ο Κωνσταντίνο Καραμανλής είχε τινάξει στον αέρα την συμφωνία, γιατί τότε οι Ιταλοί έκαναν λόγο πάλι για ιστορικά δικαιώματα στα Δωδεκάνησα. Η λέξη ιστορικά δικαιώματα είναι επικίνδυνη. Δεν μπορεί να την δέχεται έτσι αβασάνιστα  Έλληνας Υπουργός. Και εν πάση περιπτώσει άλλο είναι το 1977, άλλο το 2020. Άλλο είναι η συμφωνία του 1977 και άλλο η συμφωνία της Ιταλίας με την Ελλάδα για την ΑΟΖ. Γιατί αυτό δεν ήταν ΑΟΖ, η οποία απορρέει από το δίκαιο της θάλασσας.