Για ένα πολυνομοσχέδιο – «Λυδία λίθο» για όλη τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, που αίρει δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα έκανα λόγο στην ομιλία μου στη Βουλή επί του σχεδίου Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» που έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση της ΝΔ.
Όπως υπογράμμισα, απέναντι σε ιδεοληψίες που για χρόνια δαιμονοποιούσαν την επιχειρηματικότητα, τορπίλιζαν την ιδιωτική πρωτοβουλία, στραγγάλιζαν το επενδυτικό κίνητρο και ναρκοθετούσαν την ανταγωνιστικότητα, το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης έρχεται να βάλει οριστικό τέλος στην επενδυτική καθίζηση των τελευταίων χρόνων που κοστίζει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και χιλιάδες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Μία καθίζηση που αποτυπώνεται όχι μόνο στα μόλις 20 δις ευρώ επενδύσεων το 2018 σε σχέση με τα 60 δις επενδύσεων το 2007 αλλά επιπροσθέτως, στο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας της ΕΕ και στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στον βαθμό ευκολίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στο εμπόριο εκτός συνόρων.
«Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, δεν αντιτάσσονται ευχολόγια αλλά καινοτόμες πολιτικές», επισήμανα.
Όπως αυτή του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης του καθεστώτος έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία θα συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας και θα λειτουργούν ως «εφαλτήρια» ευκαιριών για ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες.
Όπως αυτή της δημιουργίας Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που θα δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να βλέπει σε χρόνο dt ποια οικονομική δραστηριότητα επιτρέπεται να ασκείται σε μια περιοχή.
Και όπως η ενίσχυση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του παράλληλου ανοίγματος νέων αγορών για τα Ελληνικά προϊόντα μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε., που θα αναλάβει στοχευμένα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς τις εξαγωγές, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δικτύωση και προβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές.
Την ίδια όμως στιγμή, όπως σημείωσα, η νέα Κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, γνωρίζοντας καλά ότι η επιχειρηματικότητα δεν αναφέρεται μόνο στο επιχειρηματία, ιδιώτη ή κράτος αλλά και στον εργαζόμενο.
«Έναν εργαζόμενο στον οποίον το αριστερό τόξο αναφέρεται θεωρητικά αλλά λησμονεί πρακτικά, θέτοντας διαχρονικά σε κίνδυνο με τις αναχρονιστικές της πολιτικές το δικαίωμά του στην ίδια την εργασία.
Εμποδίζοντας και στιγματίζοντας επενδύσεις, εθεροτυφλώντας στα πραγματικά του προβλήματα, πατρονάροντας την άποψή του προς όφελος συνδικαλιστικών κεκτημένων» όπως ανέφερα.
Για τον λόγο αυτό η νέα Κυβέρνηση θέτει στο παρόν σχέδιο νόμου δικλείδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας, επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου μέσω της αποτροπής των εργοδοτών από την συστηματική προσφυγή σε καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης και θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών καθώς και προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών.
Κλείνοντας την ομιλία μου, τόνισα ότι «Επενδύω στην Ελλάδα» δεν σημαίνει μόνο επενδύω με οικονομικούς όρους. Σημαίνει και επενδύω στο ανθρώπινο δυναμικό, επενδύω στην κοινωνική γαλήνη, επενδύω στην συλλογική ισορροπία. Σημαίνει επενδύω στην ισχυροποίηση του διεθνούς κύρους της χώρας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Επενδύω στις νέες γενιές, στο μέλλον του τόπου μας.
Αναλυτικά η ομιλία του στη Βουλή στο κάτωθι link:
Ομιλία Λ. Τσαβδαρίδη σε Ολομέλεια Βουλής επί του Σχ. Ν. «ΕΠΕΝΔΥΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» 23/10/2019