ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%». – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα μιλάμε για το παυσίπονο της μαστούρας, διότι παυσίπονο είναι, καταπραϋντικό είναι. Δεν είναι φάρμακο. Θα μπορούσε με άλλες προδιαγραφές ενδεχομένως να γίνει φάρμακο. Τα λεφτά είναι πολλά και είναι σε λίγους και με επιδότηση.
Λέγεται ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2027 επενδύει στην αγροδιατροφή. Εάν κάναμε ένα σχέδιο δράσης για αγροτικά προϊόντα, για θεραπευτικά βότανα, που λέμε εμείς στην Ελληνική Λύση -και το χαρακτήρισε ο κ. Γεωργιάδης ανοησία και θα το δούμε παρακάτω αυτό με τα αρωματικά βότανα- με το ίδιο σθένος, την ίδια οργάνωση στο μάρκετινγκ για το ελαιόλαδο, για τα βότανα, για τα κράνα, μύρτιλα, βασιλικό, μελισσόχορτο, που είναι θεραπευτικά είναι, πραγματικά θα είχαμε κάνει θαύματα στο brand name, για να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο, και στην όλη μεταποίηση και συσκευασία. Διότι το ΕΣΠΑ επενδύει στη μεταποίηση και την αγροδιατροφή.
Εδώ, όμως, θα φύγουν αρκετά των επιδοτήσεων στην ινδική κάνναβη και δεν ξέρω τι θα μείνουν από τα αποθεματικά. Διότι εδώ λέει μάλιστα με ημερομηνία 22 Απριλίου 2021 –θα τα καταθέσουμε στα Πρακτικά- «φαρμακευτική κάνναβη επιδοτήσεις μέχρι και 55% σε επενδύσεις» αφού εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ο Αναπτυξιακός Νόμος πλην των άλλων τι λέει; Φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση κόστους για θέσεις εργασίας και μέγιστο ποσό της επιδότησης μέχρι 10 εκατομμύρια ευρώ.
Τώρα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχουν χορηγηθεί ενενήντα τέσσερις εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων. Στην ουσία πρόκειται για μία μονάδα στα Εξαμίλια Κορινθίας. Η Tikun Europe είναι Ισραηλινών συμφερόντων και είναι θυγατρική. Η έδρα της είναι στο Ισραήλ. Οι Ισραηλίτες κάνουν τη δουλειά τους, αλλά η συγκεκριμένη εταιρεία δορυφόρος του Ισραήλ είναι.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν αυτά τα καίρια σημεία του νομοσχεδίου και είναι μεγάλες οι μπίζνες που θα γίνουν. Διότι εδώ υπάρχουν μονάδες που έχουν λάβει άδειες και βρίσκονται σε φάση κατασκευής και η ημερομηνία, κύριοι, είναι 12/5/2021, αλλά παρακάτω με τις είκοσι πέντε εταιρείες που πήραν άδεια παρασκευής φαρμακευτικής κάνναβης από επίσημα site, που θα τα καταθέσουμε στα Πρακτικά, είναι με ημερομηνία 2/7/2019. Πότε έγιναν εκλογές; Είναι λίγες ημέρες πριν την κάλπη.
Άρα, κύριοι της Κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, είχατε υποχρεώσεις σε συμβάσεις που υπογραφήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσετε αυτό όλο το μάρκετινγκ περί της ινδικής κάνναβης. Είναι οι πρώτες είκοσι πέντε εταιρείες που πήραν άδεια παρασκευής φαρμακευτικής κάνναβης. Πού είναι ο ειδικός αγορητής κ. Κέλλας;
Tikun Europe, το είπα, είναι Ισραηλινών συμφερόντων. Biomecann, προσέξτε, εδρεύει στη Λάρισα. Εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατομμύρια ευρώ με πενήντα έναν εργαζόμενους. Bioprocann στην Κόρινθο και πάει λέγοντας. Γιατί το λέω; Η Biomecann, κύριε Κέλλα, χρωστάει στη Λάρισα ή δεν χρωστάει; Τη βλέπω ότι είναι μέσα στη λίστα με τις είκοσι πέντε εταιρείες. Εγώ ξέρω ότι έριξε κάτι «κανόνια» εκεί. Κάτι χρωστάει η εταιρεία, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ποιες εταιρείες έχουν πάρει άδεια για προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης; Άλλες σαράντα τρεις είναι εδώ στον φάκελο. Και μετά θα πάμε στα υπόλοιπα.
Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα θολό τοπίο απέναντι σε μια βαλκανική, που ξαφνικά της ήρθε ο οίστρος να επενδύσει στην ινδική κάνναβη. Στην Αλβανία έχουμε φυτείες, συμμορίες, παραγωγή. Εκεί θα είναι η ευφορική. Εμείς θα έχουμε τη φαρμακευτική. Οι Βούλγαροι θα έχουν τη διατροφική, γιατί η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το έβαλε στα τρόφιμα.
Και ο κ. Ζάεφ, που τον υποδεχθήκαμε πριν από λίγες ημέρες, είπε ότι η ευφορική κάνναβη στη χώρα του θα νομιμοποιηθεί στα Σκόπια κατά τύπου Άμστερνταμ. Εκεί θα πηγαίνει η νεολαία μας με το όνομα που παραδώσατε, θα έχει μακεδονική διασκέδαση, θα πίνει και θα τραγουδά. Ωραία Χερσόνησος του Αίμου είμαστε. Είμαστε τα Βαλκάνια της μαστούρας.
Πάμε παρακάτω. Τετραϋδροκανναβινόλη επί του 2%. Υπάρχουν ασάφειες όμως. Εδώ βέβαια κατ’ αρχάς υπάρχει το παράρτημα 4 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δεν θα έχουμε το θέμα της ποινικοποίησης. Δηλαδή, αρχίζουμε με ελαφρά πηδηματάκια να γίνεται πιο ελεύθερη η αγορά. Αλλά υπάρχει και μία άλλη πολυεθνική στην Ολλανδία, είναι η Bedrocan, και πολύ φοβούμαι μην κάνουμε την Ελλάδα ελλαδιστάν.
Η Bedrocan έχει κατηγορηθεί για καρτέλ σε τιμές ινδικής κάνναβης από την Ολλανδία. Δηλαδή, ενδεχομένως, όπως δείχνουν τα γεγονότα γιατί υπάρχουν τα καρτέλ και τα συγκεκριμένα τραστ, να μην μπορούμε να διαμορφώσουμε και τιμές στο εξαγώγιμο προϊόν που θα έχουμε στην Ελλάδα μας, την περιβόητη ινδική κάνναβη ή μαριχουάνα ή χασίς, γιατί είναι παράγωγα. Κάποτε τα ρεμπέτικα τραγούδια, που ήταν διωκόμενα, αλήθεια έλεγαν για το καταπραϋντικό του πόνου και της μαστούρας.
Από εκεί και πέρα, λοιπόν, για αυτές τις καθετοποιημένες μονάδες υπάρχουν πολλές ασάφειες. Ποιοι επενδυτές θα επενδύσουν; Θα υπάρχει συνεργασία με περίεργες ΜΚΟ εις ό,τι αφορά το άρθρο 1; Δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι, παρακαλώ, στην Ελληνική Λύση, διότι αυτή η δυνατότητα καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε μεταποιητικές μονάδες με σκοπό την απευθείας διάθεση ενδεχομένως ανοίγει την πόρτα σε κάποιες περίεργες εταιρείες που θα λειτουργήσουν δορυφορικά στη διαμόρφωση τιμών και σε όλο αυτό το περιβόητο εξαγώγιμο προϊόν.
Σχετικά με κάποια άλλα οικονομικά στοιχεία, που είναι στα επιστημονικά χωράφια του κ. Βιλιάρδου αυτά τα οικονομικά, λέγεται ότι η Ευρώπη προσδοκά μέχρι το 2028 έσοδα 115 δισεκατομμυρίων. Τα 55,2 δισεκατομμύρια θα είναι από τη φαρμακευτική. Τα 60,3 δισεκατομμύρια θα είναι από την ευφορική. Δηλαδή η ευφορική σε αυτή τη διακίνηση που μας προβληματίζει γιατί μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση, έχει περισσότερα κέρδη, που το παίρνεις και ταξιδεύεις, αλλά έχει μεγάλες επιπτώσεις.
Δεν λέω, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνος στα τελευταία στάδια, αλλά είναι ένα παυσίπονο της μαστούρας. Το θέμα είναι τους ανθρώπους αυτούς τους αποκλείουμε από κάποιες άλλες θεραπευτικές μεθόδους που πρέπει να πάμε; Γιατί στην ουσία πρέπει να δημιουργηθεί φάρμακο. Εδώ όμως τι κάνετε; Βαφτίζετε ως φάρμακο ένα παυσίπονο της μαστούρας υπό ποία έννοια; Διότι είναι η εύκολη λύση. Έχει και άλλα παρακλάδια να εξαπλωθεί και να ανοίξει η βεντάλια σε ό,τι αφορά την εμπορευματοποίησή του. Το φάρμακο δεν είναι το ίδιο. Είναι για συγκεκριμένο σκοπό.
Θυμάμαι κάποια παλιά ρεπορτάζ στη Λάρισα. Έχει γίνει μια καλή δουλειά για την ινδική κάνναβη. Αν θέλατε μόνο για τους ασθενείς, θα μπορούσατε συγκεκριμένα στρέμματα να καλλιεργούνται για συγκεκριμένο σκοπό. Εδώ ανοίγει η «βεντάλια» στα Βαλκάνια. Και εσείς με βάση τις ημερομηνίες που βλέπω φαίνεται ότι έχετε υποχρέωση απέναντι σε όλα αυτά με την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις.
Τώρα, κρεοντική είναι πάλι η όλη εντολή που θα δίνει ο Υπουργός και Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή των θερμοκηπίων; Είναι το άρθρο 4. Μας βρίσκει αντίθετους. Με κοινή απόφαση Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες θα δίνεται άδεια κατασκευής θερμοκηπίων.
Δεν πρέπει να υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα από εξειδικευμένους, από επαΐοντες που να δίδουν την άδεια; Ύστερα, μιλάτε μέσα για έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Και λοιπόν; Ξέρετε πόσα σκευάσματα σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά –κάτι καρνιτίνες, κρεατίνες- που απλά λένε «Γνωστοποίηση του ΕΟΦ»; Ξέρετε, είναι το μάρκετινγκ της όλης ιστορίας.
Άλλο «γνωστοποίηση» κι άλλο «έρευνα και έγκριση» ενός Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Η γνωστοποίηση σημαίνει ότι δεν διακινείται παράνομα. Όμως, έχει ελεγχθεί σε βάθος να δούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία; Γι’ αυτό λέμε ότι υπάρχουν κάποια τερτίπια –να το πω έτσι- σε ό,τι αφορά την έγκριση ή την αδειοδότηση του ΕΟΦ αναφορικά με την κατασκευή του θερμοκηπίου.
Από κει και πέρα, έχω φέρει κάποιες μελέτες ανθρώπων εδώ που μιλούν για τα θεραπευτικά βότανα, για τον πλούτο και τον θησαυρό της Ελλάδος. Μπορούν να έρθουν σε αντιπαράθεση γι’ αυτή τη σπουδή που δείχνετε, προκειμένου να εμπορευματοποιήσετε την ινδική κάνναβη και να είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν «brand name» από την Ελλάδα και δεν ξέρω σε ποιες χώρες της αλλοδαπής θα πάει.
Από κει και πέρα, πάμε λίγο στο άρθρο 9, όπου υπάρχουν κάποια κωλύματα, για τα οποία είμαστε σε επιφύλαξη αναφορικά με το ότι ο νομοθέτης πρέπει να εισάγει σαφείς διατάξεις και όχι να υπάρχουν κενά ή ασάφειες του νόμου, για τα οποία θα αποφαίνονται τα δικαστήρια. Είναι μία νομοθετική ασάφεια σε ό,τι αφορά τα όργανα του άρθρου 109 του ν. 4622/2019. Κι έχουμε αυτές τις αμφιβολίες, γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι σε όλη αυτήν την εμπορευματοποίηση που πάει να γίνει.
Για το άρθρο 13 είπαμε για τον Πρόεδρο του ΕΟΦ που μπορεί να χορηγήσει άδεια παραγωγής για προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγή, χωρίς την ειδική έγκριση κυκλοφορίας.
Το άρθρο 14 αναφέρεται σε άδεια παραγωγής μόνο για εξαγωγή σε μορφή ξηρού ανθού.
Ομοίως, η φράση στο τελευταίο εδάφιο «ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους».
Ακούστε, εδώ θα διακινηθούν χρήματα από λιμνάζοντα κεφάλαια εμποροβιομηχανικού χαρακτήρα. Λένε ότι θα έχουμε τόσα στρέμματα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Εδαφολογικά έχουν γίνει μελέτες; Μη θαρρείτε πως ό,τι νομίζουμε ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον δεν δημιουργεί προβλήματα. Για παράδειγμα, τα φωτοβολταϊκά με τη θέρμανση που δημιουργούν στο έδαφος –μιλάμε για την πληθώρα, γιατί για ό,τι γίνεται στην Ελλάδα μετά είμαστε της υπερβολής- δημιουργούν εδαφολογικά προβλήματα.
Τη συγκεκριμένη καλλιέργεια που εσείς τη θεωρείτε πανάκεια σε ό,τι αφορά τον εξαγωγικό της χαρακτήρα, θα δημιουργήσει εδαφολογικά προβλήματα σε χωράφια; Να μας πουν, διότι κάποια μελετητικά γραφεία βάζουν κάποιους ενδοιασμούς για την όλη διαδικασία.
Στο άρθρο 16 μιλάτε για εισαγωγή και εξαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού πρώτων υλών. Με το παρόν δίνεται η δυνατότητα να εξαχθεί και πολλαπλασιαστικό υλικό. Αποφάσισε να αξιοποιήσει, λοιπόν, και το πολλαπλασιαστικό υλικό. Γι’ αυτό λέω ότι η βεντάλια ανοίγει.
Έχουμε επιφυλάξεις και για το άρθρο 17, βέβαια, δηλαδή για την έγκριση, όπως είπαμε, από τον ΕΟΦ.
Στο άρθρο 19, όπου ρυθμίζεται τι θα γίνει με τις αποφάσεις έγκρισης που έχουν εκδοθεί, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά ένα μέρος δημιουργεί ένα δυσμενές μέτρο, καθώς προβλέπεται ότι μία κανονιστική πράξη που έχει εκδώσει στο άρθρο μπορεί να μην ισχύει, αν έχει καταργηθεί ή έχει τροποποιηθεί. Και συνεχίζετε, βέβαια και με τα υπόλοιπα άρθρα, όπως με το άρθρο 20 στις τελικές διατάξεις.
Αναφορικά με την παραγωγή και εξαγωγή της κάνναβης –οφείλουμε να αναφέρουμε ότι είναι γνωστή για τις θεραπευτικές ιδιότητες- η χρήση της επικεντρώνεται μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση σπάνιων μορφών επιληψίας ή χρησιμοποιείται σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Όμως, αν και έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες, έχουν διατυπωθεί και αντίθετες γνώμες. Δηλαδή, υπάρχουν και διαφορετικοί μύθοι στην όλη κατάσταση. Υπάρχει και η άλλη πλευρά.
Για παράδειγμα, η αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής το 2015 διατύπωσε τη γνώμη της και λέει «Είμαι αντίθετη στη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης». Οι Ιταλιάνοι λένε «La gioia sitrova l’ atra riva», δηλαδή υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία αντιτίθεται ως προς τις θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλλον δεν είναι θεραπευτικές, μαστουρικές είναι, καταπραϋντικές είναι, παυσίπονο είναι. Μην τρελαθούμε! Παυσίπονο είναι στο τελικό στάδιο. Δεν λέω, οι άνθρωποι πρέπει να απαλύνουν τον πόνο τους, αλλά δεν είναι φάρμακο.
Σε αντιπαράθεση τώρα μ’ αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός ότι εμείς στην Ελληνική Λύση θεωρούμε ότι ο πλούτος της Ελλάδος είναι τα αρωματικά φυτά και αυτό μας έλεγε ότι είναι ανοησία, έχω φέρει εδώ κάποιες μελέτες από αγροτικά site που λένε ότι τα θεραπευτικά βότανα στην Ελλάδα, κύριοι, τα θέλει η Κίνα, η Αμερική, η Γερμανία, γιατί είναι από τα καλύτερα.
Δεκατρία είδη αρωματικών φυτών ήδη μπορούν να ανατάξουν τον τομέα –θα τα καταθέσω στα Πρακτικά- και στον αντίποδα των εταιρειών που θέλουν να πάρουν την επεξεργασία της ινδικής κάνναβης, παραθέτω εταιρείες ελληνικές που έχουν θετικό πρόσημο στον ισολογισμό τους, οι οποίες έχουν ασχοληθεί, παρακαλώ, με τα θεραπευτικά ελληνικά βότανα, όπως το λουλούδι του Δαρβίνου, το οποίο έχει απόδοση 5.000 ευρώ το στρέμμα!
Ο κ. Καχριμάνης το έχει πάρει από το Μέτσοβο που είναι και οι ρίζες μου, το έχει πάει στην κοιλάδα των Ιωαννίνων και ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες για να δει τα αποτελέσματα από τον ΕΛΓΑ ΔΗΜΗΤΡΑ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ο κ. Αποστόλου έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε κάτι στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης με το γενετικό υλικό, αλλά η μόνη τράπεζα σπόρων που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα –μπορεί, κύριε Αποστόλου, αυτό να το δημιουργήσατε- είναι στη Σάμο «Το Αρχιπέλαγος». Έχουν χαθεί σπόροι στην Ελλάδα γιατί δεν προνοήσαμε να δημιουργήσουμε Τράπεζα Σπόρων.
Οπότε, κύριε Γεωργιάδη, δεν πρέπει να είμαστε δορυφόροι των άλλων. Ξέρετε, με τον σύμβουλο κ. Καρανίκα, μην κάνουμε τη χώρα Τανγκανίκα. Και δεν έχω τίποτα με τη λίμνη της Αφρικής. Με τη χώρα της Τανγκανίκα έχω, η οποία ήταν αποικία μέχρι και το 1964 πριν πάει στην Τανζανία.
Το λέω ως σχήμα οξύμωρο, διότι δεν πρέπει να μπούμε στο λόμπι κάποιων μεγάλων εταιρειών, όπως αυτή η ολλανδική, που θα διαμορφώνει καρτέλ σε ό,τι αφορά την ινδική κάνναβη-μαστούρα- μαριχουάνα, γιατί οι ρεμπέτες κάτι έλεγαν και κάτι ήξεραν από τη δεκαετία του ’30, όταν ήταν κυνηγημένα όλα αυτά.
Μην μπούμε σε ένα μάρκετινγκ που δεν θα μας οδηγήσει πουθενά και χάσουμε τον πλούτο και τον θησαυρό με τα αρωματικά βότανα, όπως το λουλούδι του Δαρβίνου ή ο κρόκος στην Κοζάνη που έχει γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά με τις εταιρείες που θα παραθέσω.
Οπότε, μην υποτιμάτε τα θεραπευτικά βότανα και λέτε ότι αυτό στην Ελληνική Λύση, όπως μου είπατε στην Επιτροπή, αγγίζει τα όρια της ανοησίας, διότι θα κλείσω με ένα ρεμπέτικο το 1936 του Μάρκου Βαμβακάρη: «Με πόνους και με βάσανα η ζωή με έχει προικίσει. Όλα μαζί και χάνονται μόνο με το χασίσι»