Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για την αγροτική ανάπτυξη:
Δείτε την ομιλία στο βίντεο:
“Συζητάμε σήμερα ένα πολύ σοβαρό θέμα, που έχει σχέση με την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, καθώς και την προστασία τους από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.
Ναι, μεν, όπως είπαμε, η φιλοσοφία του νομοσχεδίου μπορεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά για μία φορά παρουσιάζονται αντιφάσεις και κενά και συνεχίζει να λείπει η απαραίτητη υποδομή για να λειτουργήσουν αυτά, έστω και τα αποσπασματικά μέτρα.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι συνεχίζει να λείπει μία συνολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αγροτικού ζητήματος. Οπότε, είναι μάλλον στρουθοκαμηλισμός να περιμένουμε να λειτουργήσει ένας κρίκος μίας μεγάλης αλυσίδας, όταν οι υπόλοιποι κρίκοι παραμένουν εξαιρετικά αδύναμοι.
Σας άκουσα, κύριε Τσιρώνη, να λέτε ότι η διαβούλευση γίνεται επαρκώς, και, μάλιστα, να φέρνετε σαν παράδειγμα ότι περνάτε 60% του χρόνου σας με τους αγρότες. Μάλλον, στην κυβέρνησή σας δεν έχετε υπόψη τι σημαίνει θεσμική διαβούλευση, «συνεχής θεσμική διαβούλευση» με τους αγρότες και ολοκληρωμένη διαβούλευση, η οποία πρέπει να γίνεται σε όλη την περίοδο. Δεν αμφισβητεί κανένας ότι μπορεί να συνομιλείτε με τους αγρότες για ώρες. Πρέπει, όμως, αυτό να γίνεται και με τους φορείς τους, με τις προτάσεις τους και αυτό να παίρνει τη θεσμική μορφή, η οποία πραγματικά να βοηθάει στο να ακούμε τους αγρότες και να συνδιαμορφώνουμε τις αλλαγές οι οποίες χρειάζονται.
Εννοώ όχι σε μεμονωμένες συναντήσεις, κύριε Τσιρώνη. Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε. Οι μεμονωμένες συναντήσεις δεν παράγουν αποτέλεσμα προς το συμφέρον των αγροτών, αλλά παράγουν αποτέλεσμα προς το συμφέρον συγκεκριμένων ομάδων. Και αυτό δεν είναι ο στόχος για το συλλογικό συμφέρον και το εθνικό συμφέρον που πρέπει να έχουμε.
Εξίσου σημαντικά, βέβαια, είναι και πολλά θέματα, τα οποία θα σας πω στη συνέχεια, γιατί εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε ο κατ’ εξοχήν χώρος που επιδιώκει μια ολιστική αντιμετώπιση του αγροτικού τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής αγροτικής οικονομίας.
Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα για να μην υπάρχουν αποσπασματικά μέτρα; Ποια είναι τα κρίσιμα θέματα για τον αγροτικό τομέα; Τι γίνεται με την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας μέσα από τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων; Δεν γίνεται τίποτα.
Σας είπε ο Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην αρχή, κύριε Υπουργέ, ότι λέτε πολλές φορές πως οι ενισχύσεις στη χώρα μας είναι διπλάσιες από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σας έφερε και ορισμένα παραδείγματα από αυτά που έχετε πει δημοσίως.
Πρώτο ερώτημα. Από ποιον εξασφαλίστηκαν αυτά τα διπλάσια ποσά το 2012-2014, τα 20 δισεκατομμύρια, δηλαδή, ευρώ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, εκ των οποίων τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα τον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ;
Δεύτερον, με αυτά τα επιχειρήματα πηγαίνει η κυβέρνησή σας και διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες; Λέτε πραγματικά στους εταίρους ότι οι επιδοτήσεις στη χώρα μας είναι διπλάσιες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εκτός αν νομίζετε ότι ό,τι λέτε εδώ στη χώρα μας δεν έχει αντίκτυπο κανένα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γι’ αυτό.
Ταυτοχρόνως, υπάρχουν και άλλα μεγάλα ζητήματα για τον αγροτικό τομέα που επηρεάζουν τα νομοσχέδια, τα οποία έρχονται και συζητούμε. Τι γίνεται με το σύστημα φορολόγησης των αγροτών; Σας έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνησή σας, είναι ουσιαστικά η φορολογική εξόντωση των αγροτών. Και να μην πω πάλι τα ίδια παραδείγματα, τα οποία έχουμε συζητήσει πολλές φορές εδώ στην Ολομέλεια της Βουλής. Δεν υπάρχει δίκαιο σύστημα φορολόγησης.
Ταυτοχρόνως, δεν υπάρχει υποδομή για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων. Εμείς σε όποια θετικά έρχονται και για τις ελληνοποιήσεις λέμε «ναι» στις θετικές αυτές ρυθμίσεις, τις οποίες φέρνετε. Όμως, σας λέμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αντιμετωπιστεί το σύστημα αυτό, αν δεν θεσπιστούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις και μέτρα σε όλο το σύστημα.
Ποια είναι τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής;
Αυτές είναι και οι προκλήσεις για ένα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις οποίες δεν έχετε ανταποκριθεί.
Τι γίνεται με την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία;
Γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση για τη βελτίωση του ισοζυγίου εισαγωγών κρέατος και γάλακτος;
Γιατί δεν θεσπίζονται ουσιαστικά κίνητρα για την προώθηση νέων σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών;
Τι γίνεται με την ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης νερού; Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο αφορά και το πώς θα γίνει και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σε σχέση με τις συμβουλευτικές δομές για τους αγρότες. Είναι διαχρονικό πρόβλημα ότι δεν αξιοποιούνται χρήματα, τα οποία υπάρχουν. Ενώ υπάρχουν τετραπλάσια χρήματα αυτήν την περίοδο για συμβουλευτικές δομές που έχουν εξασφαλιστεί, δεν τα απορροφάτε και δεν έχετε δημιουργήσει αυτές τις δομές των συμβουλευτικών υπηρεσιών για να απορροφηθούν.
Τι γίνεται με το ασφαλιστικό; Κανένα σύγχρονο σύστημα ασφαλιστικό δεν υπάρχει. Τα αντίθετα βλέπουμε και στο ασφαλιστικό σύστημα όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής σας.
Πολιτική γης με χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάσταση των αγροτών ουσιαστικά δεν υπάρχει.
Όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, δεν έχετε κάνει δεκτή την πρόταση τη δική μας και δεν έχετε διαπραγματευτεί. Αν έχετε διαπραγματευτεί με τους εταίρους και το έχουν αρνηθεί, η κυβέρνησή σας να ενημερώσει, είτε ο κ. Τσακαλώτος είτε εσείς.
Η κάρτα αγροτικού πετρελαίου, που έχουμε ζητήσει, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε ουσιαστικά μ’ έναν δίκαιο τρόπο να παρέχει αγροτικό πετρέλαιο, για το οποίο και εσείς είχατε προεκλογικά δεσμευθεί με βάση τις καλλιέργειες. Σας έχουμε καταθέσει αυτήν την τροπολογία από το 2015. Μας έχετε πει ότι είναι θέμα με τους εταίρους και πρέπει να διαπραγματευτούμε. Διαπραγματευτήκατε; Σας είπαν «όχι»; Να ενημερωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός και οι αγρότες αν δεν έχουν δεχθεί την κάρτα αγροτικού πετρελαίου ή αν εσείς δεν επιλέγετε αυτόν τον τρόπο τον εναλλακτικό για να παρέχουμε φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο σ’ αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.
Νόμιζα πραγματικά ότι αυτά ίσως τα κρατάει στις αποσκευές του ο Πρωθυπουργός για τις περιοδείες που έχει ξεκινήσει, καθώς κάτι θα έπρεπε να υποσχεθεί για να καλύψει γενικές και ειδικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης και προεκλογικές μη τηρηθείσες υποσχέσεις.
Χθες ήταν στη Λάρισα, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο νομίζω ήσασταν κι εσείς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αγροτική ανάπτυξη.
Βλέπω, λοιπόν, εδώ ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία για τον αγροτικό τομέα, τα οποία θα ήθελα να σχολιάσω.
Λέει χαρακτηριστικά ότι «έχει γίνει κριτική αποτίμηση του μοντέλου που μας έφερε στην κρίση μέχρι το 2009». Είναι σωστό ότι πρέπει να αλλάξει το στρεβλό, καταναλωτικό μοντέλο με ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Ταυτοχρόνως, δεν μας λέει όμως γιατί συνεχίζει με τις παθογένειες του παρελθόντος σε ορισμένα ζητήματα και με το στρεβλό καταναλωτικό μοντέλο. Δεν δίνει καμία απάντηση.
Λέει ο κ. Τσίπρας ότι «είχαμε μία έκρηξη σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία». Λέει ακριβώς τη λέξη «έκρηξη» στις επενδύσεις. Την έχει δει κάποιος και πραγματικά μπορεί να την τεκμηριώσει με στοιχεία αυτή την έκρηξη σε επενδύσεις;
Θα ήθελα να απαντήσετε στη συνέχεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για να μας πείτε πού βλέπετε αυτές τις επενδύσεις, διότι νομίζω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Δεν έχουμε επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρέπει να σας πω ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Ουσιαστικά φεύγουν επενδυτές από τη χώρα μας.
Επίσης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός ότι «η ανάπτυξη δημιουργεί σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας». Τα στοιχεία που βλέπουμε για τις θέσεις εργασίας είναι ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, ότι αυξάνονται αυτές οι θέσεις, ότι υπάρχει υποαπασχόληση. Και βλέπουμε τα ακριβώς αντίθετα στοιχεία, ότι μπορεί οι δείκτες της ανεργίας να μειώνονται ελάχιστα, αλλά ουσιαστικά οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν είναι οι περισσότερες μερικής απασχόλησης, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο.
Είπε ο κ. Τσίπρας ότι «αφού ολοκληρώσουμε τον κύκλο των συνεδρίων στις δεκατρείς Περιφέρειες, θα συγκροτήσουμε το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο». Πέρασαν παραπάνω από δυόμισι χρόνια, φτάνουμε στα τρία χρόνια και τώρα στη Λάρισα είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα συγκροτηθεί το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο μετά από τα δεκατρία συνέδρια.
Μήπως έχουμε εκλογές και μιλάει ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Αυτό μία τέτοια ομιλία θυμίζει, ενώ θα έπρεπε να απαντήσει τώρα τι γίνεται, αύριο. Οι αγρότες έχουν προβλήματα και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θα έπρεπε να δίνει λύσεις στα πρακτικά ζητήματα, πέρα από μία οραματική πολιτική που μπορεί να έχει. Ποιες είναι αυτές οι λύσεις; Καμία!
Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε σε διαθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα, για τις οποίες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για τη διόρθωσή τους, για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών. Δεν προχώρησαν αυτά τα χρόνια το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Τώρα μας λέτε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία, αλλά δεν προχώρησε αυτά τα δυόμισι χρόνια. Σε αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία.
Μίλησε για τα συλλογικά εργατικά σχήματα και ταυτοχρόνως για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
Κύριε Υπουργέ, εσείς δεν έχετε πει πολλές φορές ότι το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών στη χώρα μας παραμένει τεράστιο; Είναι αλήθεια ή δεν είναι; Είναι 1:7,5, έχετε πει τεράστιο το άνοιγμα. Έχει μειωθεί; Δεν έχει μειωθεί. Δεν ευθύνεστε ως Κυβέρνηση δυόμισι χρόνια που δεν έχει μειωθεί; Ποιος θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό; Η Αντιπολίτευση;
Άλλο σημείο είναι η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, που την αναφέρει ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι διαπίστωσε στη Λάρισα ότι υπάρχουν πραγματικά πρωτοπόρες επιχειρήσεις. Το διαπίστωσε στη Λάρισα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Νομίζω ότι αυτές οι πρωτοπόρες, καινοτόμες αγροτικές επιχειρήσεις, που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο και όχι να ανακαλυφθούν τώρα, αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα να τους έχετε μαζέψει και να έχετε προσπαθήσει να δημιουργήσετε πρότυπα τέτοιων επιχειρήσεων, χωρίς σφιχτό βέβαια κρατικό εναγκαλισμό.
Βεβαίως, μίλησε και για τις απορροφήσεις για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Μιλάτε για δεσμεύσεις, για τις προκηρύξεις που έχετε κάνει. Δεν μιλάτε για τις απορροφήσεις. Θα πρέπει να ξεκινήσετε να δείτε τι γίνεται, γιατί δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε οι απορροφήσεις και γιατί δεν προχωρά το Πρόγραμμα με έναν ταχύτερο ρυθμό, πού υπάρχουν οι γραφειοκρατικές αδυναμίες, να τις επιλύσετε και όχι απλώς να μιλάτε για τις δεσμεύσεις που γνωρίζετε πολύ καλά και ξέρετε ότι γνωρίζω πως δεν αποτελούν ένδειξη ουσιαστικά προόδου.
Να μην αναφερθώ σε άλλα. Θα ήθελα μόνο να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι διάβασα ότι είπατε στην ομιλία σας στην Περιφέρεια, στην Καρδίτσα νομίζω, και για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό των αγροτών, αλλά και όλων των Ελλήνων είναι τα κυριότερα προβλήματα της Κυβέρνησής σας και δεν είναι τα ζητήματα αυτά, που έπρεπε να αναφέρετε ότι προχωρήσατε σε βελτιωτικές ενέργειες. Δεν έχετε προχωρήσει σε βελτιωτικές ενέργειες σε όλα αυτά τα ζητήματα.
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα του νομοσχεδίου, νομίζω ότι ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τα έχει καλύψει.
Τελειώνοντας, να πω μόνο ότι πριν από δυόμισι χρόνια ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι έπρεπε -και πρέπει- «να υπάρξει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα, ρευστότητα στον παραγωγό». Η ρευστότητα είναι άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που δεν υπάρχει και σήμερα.
«Δεν μπορεί -έλεγε- να ανασυγκροτηθεί η αγροτική οικονομία, χωρίς φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο». Φθηνό ρεύμα δεν υπάρχει. «Δεν μπορούμε να δίνουμε αφορολόγητο –έλεγε- στους εφοπλιστές και οι αγρότες να πληρώνουν».
Καταλαβαίνετε ότι εδώ ταιριάζει το απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν, ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για πολύ χρόνο. Ίσως μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο και λίγους για πολύ, αλλά όχι πολλούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σήμερα βλέπουμε τον κ. Τσίπρα να πετάει με F-16 και με τη στρατιωτική στολή.
Δεν ξέρω αν πετάξει και με F-35 και τα αγοράσετε τελικά, αφού το ήθελε ο κ. Καμμένος και κάνετε όλα τα χατίρια του «συγκυβερνήτη» σας.
«Μακάρι», λέει ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Καμμένος. Δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί απάντηση της Κυβέρνησης.
Πάντως, θα έλεγα ότι αντί για τέτοιες κινήσεις, θα έπρεπε η Κυβέρνηση επιτέλους να καταλάβει ότι χρειάζονται λύσεις στα προβλήματα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις με ξεκάθαρη στόχευση και ολιστική αντιμετώπιση.
Πρέπει να ακούμε τους αγρότες. Και πρέπει να συμφωνήσουμε εδώ τουλάχιστον όλοι οι Βουλευτές -εννοώ των δημοκρατικών κομμάτων- ότι ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Γιατί; Διότι πρέπει να γίνουμε παραγωγικοί για να υπερβούμε την κρίση. Έχουμε τις δυνατότητες στον αγροτικό τομέα.
Και έχει και κάτι άλλο ο αγροτικός τομέας και πρέπει να είστε τυχεροί οι τρεις Υπουργοί που βρίσκεστε στο Υπουργείο: Έχετε χρήματα, σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλα τα άλλα Υπουργεία αυτή τη στιγμή δεν έχουν χρήματα. Αξιοποιήστε τα αυτά τα χρήματα τουλάχιστον, για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο στη χώρα μας, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος! Αυτό είναι το στοίχημα για εσάς, αλλά δεν είναι στοίχημα μόνο για εσάς, είναι στοίχημα για τη χώρα, για να μπορέσει να υπερβεί την κρίση. Αλλιώς, θα μιλάμε συνέχεια, ακόμα και αν αντιμετωπίζουμε κλείνοντας τις τρύπες πρόσκαιρα ορισμένα ζητήματα, για μνημόνια και νέα μέτρα, τα οποία δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.”