«Δεν αρκεί να σοκαριζόμαστε, να καταγγέλλουμε, ακόμα και να κάνουμε αυτή την παθογένεια τμήμα της κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι αναγκαίο να δράσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, να ξαναδούμε τις κοινωνικές δομές, τους τρόπους προστασίας των ανηλίκων.»
Με αφορμή τη κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου για το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε : «Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ένα στα 5 παιδιά παγκοσμίως έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Το ίδιο περίπου ποσοστό ισχύει και για την Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού ανέρχεται στο 16%.
Διεθνώς, οι αριθμοί των σεξουαλικώς κακοποιημένων παιδιών αυξάνονται συνεχώς. ‘Όπως επίσης και στη χώρα μας. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χθες σχετικά με τη καταγγελία για βιασμό δύο παιδιών από τον πατέρα τους στα Πετράλωνα. Το πιο σοκαριστικό , το οποίο μας φέρνει όλους ενώπιον των ευθυνών μας, είναι ότι η πρώτη καταγγελία είχε γίνει το 2017 στην εισαγγελία ανηλίκων. Η πρώτη φορά που κλήθηκαν τα παιδιά να καταθέσουν ήταν το 2018. Σήμερα έχουμε 2022 και η υπόθεση αναφορικά με τα καταγγελλόμενα για τον πατέρα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο έκδοσης βουλεύματος. Και τα παιδιά αυτά, όσα είναι ακόμα ανήλικα, βρίσκονται υπό τη γονική μέριμνα των καταγγελλόμενων ως βιαστών γονέων τους.»
Όσον αφορά το προτεινόμενο εθνικό σχέδιο δράσης, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι : «Η Αξιολόγησή μας για το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση (2022-2027) είναι καταρχήν θετική, καθώς εναρμονίζεται με όλα τις προβλεπόμενες πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των άλλων διεθνών συμβάσεων. Δυστυχώς όμως έχουμε καθυστερήσει.
Πριν από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός το είχε ανακοινώσει σε ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Δυστυχώς, έπρεπε να υπάρξουν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα ώστε η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, να παρουσιάσει σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.»
Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου δήλωσε : «Είναι πολύ δύσκολο στην χώρα αυτή να συντονιστούν δύο, τρεις ή περισσότεροι φορείς. Ασφαλώς η κάθε Αρχή, ο κάθε Φορέας έχει την ειδική αποστολή του. Χρειάζεται όμως και ο συντονισμός, η αξιολόγηση των δράσεων, η διάθεση των στοιχείων. Γι αυτό ίσως θα ήταν πολύ σημαντική η συγκρότηση και λειτουργία ενός Εθνικού Παρατηρητηρίου για την κακοποίηση των γυναικών και των ανηλίκων, όπου θα εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς, θα μπορεί να συγκεντρώνεται η διεθνής και ελληνική εμπειρία και το οποίο θα μπορεί να εκπονεί Μελέτες, έρευνες, καμπάνιες ενημέρωσης και να προτείνει νέα μέτρα βάσει της εμπειρίας, για να αποφύγουμε τερατώδεις γραφειοκρατικές δυσκολίες, όπως αποκάλυψε η υπόθεση στα Πετράλωνα. »