Ομιλία Mπούμπα Κώστα -Πνευματικά δικαιώματα -ΑΕΠΙ -Ολομέλεια

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Καθορισμός κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή ενιαία αγορά και με το δικαίωμα του δημοσίου δανεισμού και την αναπαραγωγή πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες ή αρχεία- Τροποποίηση ν. 2121/1993 και ν. 4481/2017 – Ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/789, (ΕΕ) 2019/790 και 2006/115/ΕΚ». (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ)

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολύ πόνο και μαύρο δάκρυ. Πραγματικά θα σας πει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στη συνέχεια. Το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ στην Ελληνική Λύση. Σήμερα πρέπει να ειπωθούν πράγματα για να τα ξέρει το Κοινοβούλιο. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι τα ξέρετε. Αλλά να τα ξέρουν και οι δικαιούχοι και οι πληρωτές, δηλαδή ραδιόφωνα και τηλεοράσεις κυρίως της επαρχίας. Τους έχετε στραγγαλίσει. Αλλά και οι καταστηματάρχες που όλα αυτά τα χρόνια πλήρωσαν σε νταβατζήδες -να μου επιτραπεί η λέξη- από κάποιους περίεργους οργανισμούς τα χρήματά τους. Δεν έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος. Έχουν κλείσει και καταστήματα.

Πρέπει τα πνευματικά δικαιώματα να προστατεύονται; Σαφώς! Δεν μπορεί σήμερα ο δημιουργός, ο άνθρωπος του πολιτισμού, της τέχνης, των γραμμάτων, της ειδησιογραφίας, να μην αμείβεται. Πρέπει να μπει μια ευταξία στο θέμα του διαδικτύου προκειμένου δημοσιογράφοι και εκδότες που δίνουν ειδήσεις στο διαδίκτυο είτε στην Google είτε στη Meta, δηλαδή το λεγόμενο Facebook, να αμείβονται, διότι αυτοί οι μεγαλοκαρχαρίες με τις πλατφόρμες εκμεταλλεύονται την είδηση; Σαφώς! Άρα, λοιπόν, το άρθρο 18 μπορεί να τους προστατεύσει. Επιτέλους να γίνουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κυρία ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ)

Αλλά, αν δεν αλλάξουμε, αν δεν τροποποιήσουμε τον νόμο, αν δεν φέρουμε άλλες διατάξεις, η προσπάθεια θα είναι Σισύφειος και -να μου επιτραπεί η έκφραση- θα γίνει μια τρύπα στο νερό. Πάλι θα αγκομαχούν οι καταστηματάρχες, πάλι τα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις της επαρχίας θα αγκομαχούν και δεν ξέρουν πόσα πληρώνουν και σε ποιους πληρώνουν. Διότι και οι πραγματικοί δικαιούχοι δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. Το αποδεικνύει μια αμαρτωλή ιστορία, την οποία στο λίγο χρόνο που έχουμε, καλό θα ήταν να την αναλύσουμε.

Κατ’ αρχάς, κυρία Υπουργέ, η Ελληνική Λύση έχει προτείνει έναν εθνικό φορέα διαπραγμάτευσης με τους οργανισμούς, προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες -τα καταστήματα, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις- να ξέρουν σε ποιους πληρώνουν και λελογισμένα να πληρώνουν. Εδώ τώρα τι γίνεται; Ο κάθε οργανισμός βγάζει το δικό του αμοιβολόγιο, όπως του «καπνίσει». Από 0 –λέει- μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα. Μισό λεπτό, το κομμωτήριο και το περίπτερο θα πληρώνει τα ίδια με το μουσικοχορευτικό κέντρο; Είναι αυτό δικαίωση; Είναι δίκαια κριτήρια; Είναι δίκαιο να λες στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις της περιφέρειας «θα μου πληρώνεις τόσα» ως νταβατζιλίκι και στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις του λεκανοπεδίου να τα βάζεις επί 2,2% του ετήσιου τζίρου, διότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερο διαφημιστικό φιλέτο; Κατά το δοκούν;

Τι λέμε, λοιπόν, εμείς; Εθνικό ενιαίο φορέα διαπραγμάτευσης ή υπό κρατική υπόσταση όπως είναι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αυτός θα έρχεται σε διαπραγμάτευση με τους οργανισμούς, αυτός θα καθορίζει ανάλογα με τη φύση του επαγγέλματος και τα τετραγωνικά που καταλαμβάνει η κάθε επιχείρηση για να έχουμε δίκαια κριτήρια.

Σας κάνουμε, λοιπόν, αυτήν την πρόταση και πρέπει να την αποδεχτείτε. Διότι εδώ, κυρία Υπουργέ, έχω την επιστολή της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, την οποία θα καταθέσουμε στα Πρακτικά. Οι άνθρωποι λένε το αυτονόητο, αυτό που λέμε κι εμείς ως Ελληνική Λύση, γιατί το βιώνουν το πρόβλημα. Εσείς, όμως, παρακαλώ τους το αποκλείσατε αυτό και θέλω να το ξαναδείτε, διότι λέτε ότι ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπόχρεοι να πληρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα και τους δικαιούχους είναι μια ιδιωτική συζήτηση και δεν μπορεί να γίνει υπό την κρατική εποπτεία. Αυτό είναι λάθος. Αυτό είναι μέγα λάθος. Να βάλουμε επί τον τύπον των ήλων. Μισό λεπτό.

Άρα, λοιπόν, να ξαναδείτε αυτό που ζητούν η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας συνάμα με τα επιμελητήρια, τα οποία έχουν κάνει πρόταση γιατί βιώνουν το πρόβλημα της αγοράς, η οποία κλαίει.

Μέσα στους φορείς που πρότεινε η Ελληνική Λύση ήταν ο Νομικός Σύμβουλος ο κ. Κώστας Παρίσης, που είναι και Σερραίος, της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, είχαμε προτείνει την Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης, την Ένωση Επιμελητηρίων, τα επιμελητήρια της επαρχίας και δεν έγινε αποδεκτό αυτό από το προεδρείο. Για ένα λεπτό. Δεν θα έρθουν εδώ τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις της περιφέρειας, που είναι αιμοδότες πελάτες για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και θα μιλούν μόνο οι οργανισμοί; Αυτός που πληρώνει, ο πελάτης, δεν θα ερωτηθεί; Μόνο ο δικαιούχος, μόνο αυτός που πληρώνεται; Δεν είναι άδικο; Πρέπει και οι δύο πλευρές να είχαν καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις, με αφορμή την επιστολή αυτή που θα καταθέσουμε στα Πρακτικά για να δούμε τι γίνεται, να δούμε αυτούς που πληρώνουν.

Τώρα: Αμοιβολόγια. Ό, τι του «καπνίσει» του καθένα, νταβατζιλίκι. Ο κάθε οργανισμός βγάζει ένα αμοιβολόγιο. Ανοίγει ο άλλος ένα μαγαζί, περνάει τη μια βδομάδα ο ένας οργανισμός, την άλλη βδομάδα ο άλλος οργανισμός, την άλλη βδομάδα ο άλλος οργανισμός. Ο καθένας αμοιβολόγιο ό,τι θέλει και αυτό το 2% γίνεται 20%. Στέγνωσε ο καταστηματάρχης, «καθάρισε» το ραδιόφωνο της επαρχίας και η τηλεόραση.

Εδώ ενδεικτικά έχω ένα αμοιβολόγιο ενός οργανισμού, θα το δείτε αυτό το αμοιβολόγιο, τον τιμοκατάλογο που βγάζουν αυτοί απέναντι στον ελεύθερο επαγγελματία. Πάμε παρακάτω: Αμαρτωλή ιστορία της ΑΕΠΙ: Σκάνδαλο μέγα. Θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό; 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν φαγωθεί. Πού πήγαν ρε παιδιά αυτά τα λεφτά; Είναι πολλά τα λεφτά. Τώρα, το κόλπο είναι: Πάει 6 Δεκεμβρίου του 2018 η ΑΕΠΙ στη Λευκωσία και μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες εξαφανίζεται η εταιρεία. Το κόλπο τώρα ποιο είναι; Θα στεναχωρηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα γιατί έχει και αυτός ευθύνες. Το κόλπο, λοιπόν, είναι ότι η ΑΕΠΙ έχει συνδεδεμένες εταιρείες με θετικό πρόσημο, δεν είναι σε πτώχευση αυτές μια χαρά λειτουργούν τώρα, οι οποίες πάνε και αγοράζουν. Ξέρετε, ανάμεσα στους φορείς που προτείναμε -είναι σύμπτωση αυτό- είναι η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής και η έδρα είναι Φραγκοκλησιάς. Στην ίδια οδό αλλά στη Θεσσαλονίκη Φραγκοκλησιάς, αλλά πίσω από τα δικαστήρια, δύο συνδεδεμένες εταιρείες -τέσσερις είναι αυτές οι θυγατρικές της ΑΕΠΙ- αγοράζουν το κτίριο, που είναι πάνω από 2.000 τετραγωνικά μέτρα, με μορφή leasing και 120 μήνες. Είναι η ΕΔΙΣ και η B2FLOW.

Αυτές είναι οι εταιρίες, κυρία Υπουργέ, που λέγαμε χθες. Αυτές οι δύο, λοιπόν, τι κάνουν; Εκεί στεγάστηκαν υπηρεσίες του δημοσίου υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει έναν ειδικό οργανισμό, τον ΕΥΕΔ. Και αντί, όταν πτώχευσε η ΑΕΠΙ, να τα δώσει σε έναν ομοειδή οργανισμό όπως προστάζει ο νόμος, πάει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει αυτήν την ειδική υπηρεσία για να κάνει την εξυγίανση. Πώς πληρώθηκε αυτή; Οι δικηγόροι από που πληρώθηκαν;

Κύριε Βερναρδάκη, αν θέλετε πανεπιστημιακός είστε, Υπουργός Επικρατείας είσαστε, την ξέρετε την υπηρεσία, αν θέλετε απαντάτε. Γιατί έγινε αυτό; Πάμε τώρα παρακάτω. Μέσα εκεί, λοιπόν, στην ίδια την ΑΕΠΙ μέσω των συνδεδεμένων εταιρειών, το μίσθωμα για την υπηρεσία ήταν 10.000 ευρώ το μήνα. Ο πρόεδρος έπαιρνε 4.500 ευρώ μισθό το μήνα. Αυτά όλα δεν μας απασχολούν;

Και πάμε τώρα -που και αυτό θα το καταθέσουμε στα Πρακτικά για να το ξέρουν εδώ οι καταστηματάρχες, δηλαδή οι άνθρωποι- να δούμε ποια είναι η δικαστική απόφαση. Πριν πάμε στο πώς, πριν πάω όμως εδώ, να δούμε τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον ΟΣΔ, γιατί στην Ελληνική Λύση το ψάξαμε: Ιταλία 8%, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Λιθουανία, Εσθονία, Ισλανδία μέχρι 12,5%, Γερμανία 8%, Ελβετικό 10%, Ολλανδία 12,5%, Αγγλικό 12,5%, Βελγικό, Γαλλικό μέχρι 15% το πολύ. Στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία το χαράτσι, το νταβατζιλίκι, είναι πάνω από 20%. Στην Ισπανία κάποιοι μπήκαν φυλακή επί του θέματος.

Έχω εδώ τη μήνυση που έκανε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Καλαντζόπουλος, Μικρούτσικος –ο αείμνηστος- Ξαρχάκος, Μαμαγκάκης, Κουμεντάκης -να το ξέρουν οι καταστηματάρχες- και βγαίνει μία απόφαση μέχρι και 5.000 ευρώ το μήνα ποινής στην ΑΕΠΙ και καταδικάζεται η ΑΕΠΙ για μισό εκατομμύριο, 500.000 ευρώ. Αλλά εδώ τι λέει –προσέξτε- η δικαστική απόφαση; Ότι «μπορεί να συνιστά καταχρηστική εκμετάλλευση το γεγονός ότι η επιχείρηση επιφορτισμένη με την εκμετάλλευση δικαιωμάτων του δημιουργού, η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση κατά την έννοια του άρθρου 86, επιβάλλει στα μέλη της υποχρεώσεις όχι απαραίτητες για την πραγμάτωση του κοινωνικού της σκοπού και οι οποίες παρεμβάλλουν έτσι αδίκως εμπόδια στην ελευθερία του μέλους κατά την άσκηση του δικαιώματος του δημιουργού». Λέει το πόρισμα ότι 47 εκατομμύρια ευρώ, γιατί και η Ernst Young η εταιρία ασχολήθηκε, δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους.

Άρα, λοιπόν, εδώ είναι διπλό το κακό, κυρίες και κύριοι:

Πρώτον, οι καταστηματάρχες -ραδιόφωνα και τηλεοράσεις- της περιφέρειας πλήρωσαν τα μαλλιοκέφαλά τους, τους έχουμε «καθαρίσει», δεν ξέρανε που πληρώνανε. Καταστηματάρχες πλήρωσαν υπέρογκα ποσά. Έρχεται η δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει και μπαίνει το ερώτημα: Αυτοί όλοι που πλήρωσαν αυτό το νταβατζιλίκι, θα τα πάρουν πίσω τα λεφτά τους; Εδώ κλείσανε επιχειρήσεις από θέματα περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων όπου υπήρχε κατάχρηση της ΑΕΠΙ -και εξηγώ το λόγο, με τα 150 εκατομμύρια που έκαναν φτερά- και κανείς δεν μπορεί να τα βρει. Το μέγα σκάνδαλο.

Έτσι θα πορευτούμε και θα ενσωματωθούμε στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία; Σαφώς και πρέπει να εγκλιματιστούμε και να εναρμονιστούμε σε αυτό που προστάζει το ενωσιακό δίκαιο της ενωμένης γηραιάς, αλλά με την αμαρτωλή αυτή ιστορία που καθαρίσαμε τα μαγαζιά;

Να πάμε και σε άλλα; Καταρχάς στην ΑΕΠΙ βγαίνουν και άλλα. Έδινε αυτό το 1% στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας η ΑΕΠΙ; Όχι. Άλλο 1,5 εκατομμύριο λοιπόν.

Ποιος τα επιβαρύνεται όλα αυτά, με τα έξοδα που έγιναν για να διεκδικήσουμε; Πρώτον, ο φορολογούμενος μεροκαματιάρης Έλλην πολίτης, ο καταστηματάρχης, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση της περιφέρειας και οι δικαιούχοι που δεν πήραν τα λεφτά τους. Οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι στιχουργοί, οι ηχολήπτες, οι μικρής φύσεως περίμεναν ενόψει της covid-19 να πάρουν ένα πεντακοσάρικο! Πάτε καλά; Είναι πολλά τα λεφτά, κύριοι, και κανείς δεν μιλάει. Την καθαρίσατε την αγορά.

Θέλετε να πάμε στις σχολάζουσες κληρονομιές; Τι είναι αυτό; Η Ελληνική Λύση θα καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση και να βγει το Υπουργείο και να μας πει τι κάνετε με αυτό, κυρία Υπουργέ. Η Ρέινα Εσκενάζυ όταν πέθανε, κάναμε έρανο να τη θάψουν. Το θυμάστε; Βρέθηκαν λοιπόν στο βιβλιάριο της ότι αυτή είχε εξήντα χιλιάδες ευρώ. Το ίδιο και με ταινίες του Λογοθετίδη σήμερα, που ενώ έχει πεθάνει, παίζονται. Τι κάνουν λοιπόν, οι οργανισμοί; Ωραίο κόλπο. Όποιοι καλλιτέχνες δεν είχαν απογόνους, τα λεφτά τους πρέπει να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο. Δεν τα αποδίδουν. Δεν έχει γίνει έρευνα και δεν αφορά μόνο τον καλλιτεχνικό χώρο αυτό, με τις λεγόμενες ορφανές κληρονομιές. Δείτε το λίγο, διότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι που άφησαν ολόκληρες περιουσίες. Όμως, αυτές δεν έχουν αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό, κυρίες και κύριοι, το λέμε για να ξέρει ο ελληνικός λαός. Εμείς στην Ελληνική Λύση κάνουμε έρευνα, μιλάμε με στοιχεία. Μιλάμε για προτάσεις εμπεριστατωμένες, που το κάνουν φορείς. Γιατί σήμερα η αγορά κλαίει, στενάζει η αγορά. Την έχετε στραγγίσει την αγορά.

Τι γίνεται λοιπόν, με αυτές τις κληρονομιές; Βγάλατε έναν νόμο που λέει πως αν ένας πολίτης το καταγγείλει –ωραία- και αποδειχθεί ότι το ελληνικό δημόσιο παίρνει αυτήν την κληρονομιά, του δίνεται ένα μπόνους 10%. Δεν είναι κακό. Το θέμα είναι αυτές οι ορφανές σχολάζουσες κληρονομιές των οργανισμών διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων αποδίδονται ή τις καρπούνται; Δίνουν το 1% στον ΟΠΙ; Μπορεί να το δίνουν. Το θέμα είναι πως είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά.

Θέλουμε να ενσωματωθούμε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία. Ωραία. Στην Ευρώπη όμως, σας παρουσιάσαμε ως Ελληνική Λύση τα στοιχεία και πρόκειται για υπέρογκα ποσά από μια εταιρεία αμαρτωλή, την οποία ψάχνουμε ακόμη και πάει λέγοντας. Αν δεν διορθώσετε τα κακώς κείμενα; Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και τις δύο πλευρές. Είναι διφυής ο σκοπός. Και οι δικαιούχοι να παίρνουν αυτά που δικαιούνται… Η ΑΕΠΙ, 47 εκατομμύρια ευρώ, φτερά! Δεν τα πήραν οι δικαιούχοι. Οι καταστηματάρχες; Ακόμη δικαστήρια έχουν με την ΑΕΠΙ. Τι γίνεται με αυτό το θέμα; Θα διαταχθεί;

Εμείς σας προτρέπουμε ως Ελληνική Λύση εισαγγελική παρέμβαση. Τώρα, κυρία Υπουργέ! Κάτι πρέπει να γίνει! Δεν μπορεί ο κόσμος να έχει πληρώσει και να έχουν κλείσει μαγαζιά, κομμωτήρια, περίπτερα, μικρά μαγαζάκια, να πληρώνουν κάθε βδομάδα και να μην ξέρουν σε ποιον οργανισμό είναι. Να πληρώνει ο άλλος για τον συναχωμένο πιγκουίνο! Τι να σας πω εγώ τώρα; Είναι κατάσταση αυτή; Είναι κατάσταση αυτή; Και ψάχνουμε να βρούμε την οικογένεια Πέτρου Ξανθόπουλου, που έχουν πάει τα λεφτά;

Όλοι οι Υπουργοί Πολιτισμού με τον νόμο 2121/1993 έχουν ευθύνες, όπως και οι Πρωθυπουργοί που συνάμα διετέλεσαν και Υπουργοί Πολιτισμού. Ωραία! Δηλαδή, τερτίπια για να στραγγίζουμε την αγορά και να μην δώσουμε τα λεφτά στους δικαιούχους. Και να αποδεχθείτε αυτήν την επιστολή που θα σας δώσουμε ως Ελληνική Λύση. Να τους δεχτείτε αυτούς τους ανθρώπους, από την Ένωση Περιφερειακών Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελλάδος και από τα ραδιόφωνα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Να δείτε ποια είναι η ΕΔΙΣ και ποια είναι η B2FLOW. Γιατί πληρώνονται αυτά τα λεφτά; Η ΑΕΠΙ πτώχευσε και έχει ένα ολόκληρο κτήριο στο Βαρδάρη, πάνω από 2 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, με μισθώματα που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο 10.000 ευρώ τον μήνα. Τα ξέρει ο ελληνικός λαός αυτά; Από το μεροκάματο, από το υστέρημα του ελληνικού λαού είναι αυτά.

Ακολουθεί ο κύριος Πρόεδρος μας και τα ξέρει πολύ καλά αυτά τα ζητήματα. Τα έχουμε συζητήσει χρόνια. Κι εγώ σε ραδιόφωνα ζυμώθηκα και μας κυνηγούσε η ΑΕΠΙ και η κάθε ΑΕΠΙ και άλλα πολλά, είναι ένα πολύ πονεμένο θέμα που έχετε μερίδιο και εσείς εκεί. Η ΕΥΕΔ; Γιατί αυτή η ειδική υπηρεσία; Πόσο πληρώθηκαν οι δικηγόροι; Λοιπόν, υπάρχει και κάτι άλλο, για όλα αυτά που συζητούνται τώρα τελευταία για τον Ανδρέα Πάτση. Πρέπει -ως Ελληνική Λύση θα σας το πούμε- να βγει ο κύριος Πρωθυπουργός και να πει τον Οκτώβριο του 2020 ο κ. Πάτσης τι ζητούσε στο Κοσσυφοπέδιο. Γιατί είναι με ελληνική σημαία; Ήταν επίσημα Βουλευτής εκεί; Γιατί η συζήτηση -είναι και δύσκολα τα ονόματα- ήταν με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου τον Μεχμέντι και με μία άλλη, που λεγόταν Ροζέτα Χατζάρι – εκπρόσωπο μιας εταιρείας της GPA– για να μιλήσουν -λέει- για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτός όμως, ο κ. Πάτσης, τα κατέβασε αυτά από την ιστοσελίδα του. Μιλούσε ως ιδιώτης εισπράκτορας εισπρακτικών ή ως Βουλευτής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου; Ποιος είναι ο ρόλος της κ. Χατζάρη και της εταιρείας GPA; Να βγει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει για ποιο λόγο πήγε στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Πάτσης; Πήγε ως εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου ή πήγε ως δικηγόρος εισπρακτικών; Για να μην πούμε για τον Hemsınlıoglu στην Κωνσταντινούπολη, στην εισπρακτική, φίλο του Ερντογάν, το τι έκανε. Αυτά δεν τα ξέρετε; Ο Κυριάκος Βελόπουλος για να μας βάλει υποψηφίους, μας ξεσκονίζει, ποιοι είμαστε, τι ποινικά μητρώα έχουμε, αν δουλέψαμε, τι δουλειά κάναμε! Εσείς δεν ελέγχετε αυτούς που βάζετε υποψηφίους, οι οποίοι όχι απλά δεν είναι θεματοφύλακες του ελληνικού λαού! Δεν είναι το θέμα να είναι νόμιμο, δεν μας νοιάζει! Ο Βουλευτής είναι εκπρόσωπος και όχι αντιπρόσωπος της ελληνικής κοινωνίας. Για τις εισπρακτικές; Που με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ ακολουθούν 40 χιλιάδες πλειστηριασμοί στα σπίτια; Τα ξέρει ο ελληνικός λαός αυτά; Κάνετε το καλάθι της νοικοκυριού, όχι της νοικοκυράς, αλλά δεν ξέρω αυτόν τον νοικοκύρη πώς τον οραματίζεστε. Νοικοκυρέψτε επιτέλους αυτό το κράτος, γιατί έξω η αγορά πονάει και αγκομαχεί.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό νομοσχέδιο, σίγουρα πρέπει να εναρμονιστούμε και να εγκλιματιστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ενωμένη γηραιά. Δεν μπορούμε, όμως, να ψηφίσουμε παλιές αμαρτίες του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, τα 150 εκατομμύρια ευρώ που έφυγαν από τις τσέπες καταστηματαρχών, ραδιοφώνων και τηλεοράσεων της περιφέρειας, τι γίνεται με τις δύο συνδεδεμένες εταιρείες;

Κυρία Υπουργέ, πρέπει να τώρα να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα με την ΕΔIΣ και τη BT flow. Σε ό,τι αφορά στο κτήριο αυτό στη Φραγκοκλησιάς, όπου και επί ΣΥΡΙΖΑ σε γραφείο εκεί υπήρχε η ΕΔΗΕΑ, μια ειδική υπηρεσία, η οποία πλήρωνε 10.000 χιλιάδες ευρώ μίσθωμα, όταν και σήμερα θέλουμε να σας ρωτήσουμε αν υπάρχουν υπηρεσίες του Δημοσίου και δη της Διεύθυνσης Υγείας στο συγκεκριμένο κτήριο, όταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από την προσφυγή της Ένωσης Μουσουργών έχει επιδικάσει μέχρι και 500.000 πρόστιμο, αλλά και 5.000 ευρώ καθημερινά στην ΑΕΠΙ και έχει αποδεχθεί η Δικαιοσύνη ότι ήταν καταχρηστικά αυτά τα χρήματα που έδιναν οι καταστηματάρχες, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Τι να πούμε σε αυτούς σήμερα; Σας τα επιστρέφουμε.

Σε ό,τι αφορά, βεβαίως, ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτή την Οδηγία για να μην υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά από τη στιγμή που δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για εθνικό φορέα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους παρόχους, ανάμεσα στους πληρωτές και στους δημιουργούς, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα και η προσπάθεια θα είναι σισύφιος. Διότι ακόμη και αυτό που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 21, που λέει μέσα ότι δεν θα υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση, αλλά θα υπάρχει δέουσα τιμή, αυτή η λέξη, η «δέουσα», μπορεί να οδηγήσει τους εμπλεκόμενους φορείς στη Δικαιοσύνη.

Άρα, ακόμη και αυτό δεν επιλύει την κατάσταση σε αυτό που ζήτησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Πρέπει, λοιπόν, εδώ και τώρα ή να γίνει αυτό που κάναμε πρόταση εμείς, ως Ελληνική Λύση, εθνικός φορέας διαπραγμάτευσης και αυτό που σας ζητάει με επιστολή η Ένωση Ενημερωτικών Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας, να γίνει επιτέλους αυτή η συνάντηση προκειμένου, κυρία Υπουργέ, να μην τους απαντάτε ότι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας δεν μπορεί να είναι με την επιστασία, τη δικαιοδοσία και τον κρατικό έλεγχο και να επαφίεται στο πώς θα τα βρουν μεταξύ τους οι ιδιωτικοί φορείς, δηλαδή ο Οργανισμός Συγγενικών Δικαιωμάτων και οι άνθρωποι που οφείλουν να πληρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Πρέπει το κράτος να έχει την επιστασία και την εποπτεία, να καθορίζει τις τιμές και το αμοιβολόγιο ανάλογα με την υφή του επαγγέλματος και τα τετραγωνικά που καταλαμβάνει. Δεν μπορούν τα αμοιβολόγια να λένε «από μηδέν μέχρι διακόσια τετραγωνικά», να πληρώνει το ίδιο και το κομμωτήριο το ίδιο και το μουσικοχορευτικό κέντρο.

Εν κατακλείδι, δράττομαι της ευκαιρίας να μας πει τώρα ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση τι έκανε ο κ. Ανδρέας Πάτσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Ποια είναι η Χατζάρι, η εταιρεία PGI και τι ακριβώς συζήτησε εκεί στις 5 Οκτωβρίου του 2020 για να ξέρουμε, κύριε Πρόεδρε, τι ρόλο έπαιξε o Ανδρέας Πάτσης στην επίσκεψή του στην Πρίστινα με την εταιρεία PGI.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣημεία ομιλίας του Κώστα Σκανδαλίδη, εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής στην εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023»
Επόμενο άρθροΤροπολογία Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την προστασία κύριας κατοικίας/ αγροτικής περιουσίας και το δικαίωμα προτίμησης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του