ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «Προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών». Μελέτη περίπτωσης: Θεσμοθέτηση της Αμοργού ως θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής – Πρόγραμμα «Αμοργόραμα».
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Επειδή συμμετέχω και στις δύο Επιτροπές, για το «Αμοργόραμα» η συγκεκριμένη Επιτροπή που είναι επικεφαλής η κυρία Αυγερινοπούλου ήταν να το συζητήσουμε πριν από την Επιτροπή Περιφερειών, αλλά μας έπιασε η κακοκαιρία και είχε αναβληθεί. Αν θυμάστε, κ. Υπουργέ, αναφέρθηκα στο «Αμοργόραμα» εγώ, διότι, το γνώριζα από αυτή την Επιτροπή.
Εδώ, έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και έχετε την ευαισθησία να τις δείτε. Κατ’ αρχάς, έχουμε έναν νυν Υπουργό, έναν πρώην Υπουργό, που είστε από το δεύτερο μεγαλύτερο νησί.
Τοποθετούμε ποιο συγκεκριμένα. Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια στον κύριο Κρόσμαν, ο οποίος άλλαξε τη νοοτροπία της Αμοργού και μπράβο του, γιατί αγαπούσε το νησί. Επίσης και άλλη φορά, είχα αναφερθεί και για τον κ. Αραπάκη. Ο κύριος Καραΐσκος,ο Δήμαρχος Αμοργού, διαβάζοντας -γιατί δεν γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους- αλλά και άλλοι, έχουν κάνει ένα εγχείρημα που θέλει μια βοήθεια και πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα, να υπάρχει συνέργεια. Κατ’ αρχάς πρέπει να προστατευθούν οι γόνοι, τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο, δεν το συζητάμε.
Δεύτερον. Το θέμα που έθιξε και ο Συρμαλένιος, με τον αλιευτικό τουρισμό, να το δείτε κύριε Υπουργέ. Γιατί, κύριε Υπουργέ, μέχρι τώρα έχουμε συζητήσει για μία αγροτική πολιτική για νέους αγρότες, δεν έχουμε δώσει όμως την έμφαση που πρέπει, για την αλιευτική πολιτική για τους νέους αλιείς ίδιας ηλικίας -αν θέλετε, βάλτο το- με τους νέους αγρότες μέχρι 40 ετών.
Δεν ξέρω για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Επιστασίας των Θαλασσών. Μήπως μπορούμε να έχουμε μια άλλη σχέση και να πιέσετε, γιατί είμαστε η χώρα της Κομισιόν με τα μεγαλύτερα νησιά και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Την άλλη φορά είπαμε -και θέλω να το δείτε και αυτό- για το Μητρώο ανάμεσα στην ερασιτεχνική και στην επαγγελματική αλιεία, πρέπει να γίνει, για να ξέρουμε τι μας γίνεται και να υπάρχει χαρτογράφηση.
Τα λεγόμενα κομμένα σε τράτες και γριγρί, πρέπει να δούμε τι θα γίνουν, γιατί έτσι τα θεωρούν οι ψαράδες. Είναι τα λεγόμενα κομμένα, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές αλλά πρέπει να δώσουμε εχέγγυα.
Ότι και να συζητάμε πέρα από τους τόνους πλαστικών, «περιβόλα» αν θυμάμαι λέγεται η ακτή που έβγαλαν μέχρι και ψυγεία από τη θάλασσα, βγάλανε ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, για να επεκταθεί στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και ούτω καθεξής. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να δοθεί μια έμφαση και να αλλάξει η νοοτροπία, γιατί σήμερα η Κυβέρνηση μιλάει για κυκλική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη, αλλά αν δεν πάμε σε καθαρισμό ακτογραμμής, δεν κάνουμε τίποτα. Και πρέπει σίγουρα, ακόμη και τα δίκτυα και τα εργαλεία, να είναι ανακυκλώσιμα.
Βέβαια, κύριε Υπουργέ, θα σας το επαναλάβω: Ως Ελληνική Λύση, μιλούσαμε και φωνάζαμε ότι μέχρι 31 Μαρτίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία πέρυσι το 2021, δεν χαράξαμε αλιευτικές ζώνες.Δεν εισακουστήκαμε τότε.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αφού δεν τις χαράξαμε και δεν ξέρω μήπως μπορούμε εκ νέου να το δούμε. Να το μεταφέρετε αυτό στο Υπουργείο και στον Πρωθυπουργό, να πάμε σε χαρτογράφηση αλιευτικών ζωνών, γιατί θα μας προστατεύσει, προκειμένου οι τούρκοι που ψαρεύουν την τσιπούρα την βαφτίζουν τουρκική και εκτελωνίζεται στην Ελλάδα.
Άρα, λοιπόν, παρουσιάζονται ψάρια και γόνοι από δικές μας θάλασσες από τη στιγμή που δεν έχουμε χαρτογράφηση αλιευτικών ζωνών, να μπαίνουν μέσα σε δικά μας ύδατα.Μπορεί και τώρα αυτό να το προλάβετε, δεν ξέρω, αν και η καταληκτική ημερομηνία ήταν 31 Μαρτίου.
Δεν θα μακρηγορήσω. Θα δείτε εκ νέου, γιατί μου το υποσχεθήκατε ότι θα το συζητήσετε με τον κ.Στύλιο και θα το δείτε το θέμα αυτό και με τον νέο Υφυπουργό, τον κύριο Γεωργαντά. Τι γίνεται με τους ταμιευτήρες βρόχινου νερού στα νησιά;
Τώρα τρέχει το HORIZONEurope, δείτε το πρόγραμμα, θα επιλύσει πολύ μεγάλο ζήτημα στα νησιά και εν πάση περιπτώσει στο Πρόγραμμα αγροδιατροφή «από το αγρόκτημα στο πιάτο» που θα δίνει τα εχέγγυα για τυποποίηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μήπως μπορούμε να εντάξουμε και αυτό το πρόγραμμα στον πρωτογενή τομέα, διότι και η αλιεία είναι πρωτογενής τομέας, να πάμε «από τη θάλασσα στο πιάτο» για να γίνει τυποποίηση σκευασμάτων αλιείας. Και βέβαια, για όλα αυτά θα πρέπει να αναβαθμιστούν κάποιες ιχθυόσκαλες και πρέπει και οι Σχολές Ιχθυοκαλλιέργειας, να επεκταθούν περισσότερο, για να επενδύσουμε σε αυτό που λέγεται ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά και γιατί οι νέες μελέτες λένε ότι το 70% της διατροφής των ψαριών, θα γίνεται μέσω της ιχθυοκαλλιέργειας.
Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Εξάλλου είμαστε η χώρα με τα περισσότερα νησιά και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, για να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση προς αυτό το σημείο, ώστε επιτέλους να γίνει μια σοβαρή πολιτική χαρτογράφηση και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την αλιευτική πολιτική. Πρέπει να προστατευθούν πάνω από όλα οι αλιείς, που είναι μέσα στην αλμύρα της θάλασσας και χαρακώνονται τα πρόσωπά τους το δικό τους αγώνα, αλλά και η κουλτούρα, το επίπεδο, σε ότι αφορά τον καθαρισμό, δηλαδή, αυτό που ξεκίνησε στην Αμοργό, να είναι εφαλτήριο και πυλώνας και για τα υπόλοιπα νησιά αλλά και για τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την προηγούμενη φορά που συνεδριάσαμε σας είπαμε ότι έχουμε τρομερό πρόβλημα στο Στρυμονικό κόλπο με τις φερτές ύλες και τα φυτοφάρμακα και μέσω της Βουλγαρίας του ποταμού Στρυμόνα. Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.