Ομιλία Κων. Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ  ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Α) Ενημέρωση των Μελών της Επιτροπής για την 5η Σύνοδο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Assembly–UNEA 5)

B) Διαχείριση αποβλήτων – Ειδικότερο θέμα: Αγροτικά Απόβλητα.

Μιλάμε για ένα μεγάλο σύνθετο πρόβλημα, το οποίο είναι πολυπαραγοντικό. Επειδή προέρχομαι από το νομό Σερρών που πραγματικά έχει μεγάλο πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα, οπότε αντιλαμβάνεστε οι μετρήσεις από το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο, αλλά και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν είναι και οι καλύτερες σε ότι αφορά το ποσοστό ρύπανσης κυρίως από τα φυτοφάρμακα και άλλα βιομηχανικά απόβλητα στον ποταμό Στρυμόνα τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, θα λέγαμε ότι τα ποτάμια εξελίσσονται σε χωματερές και εδώ θα πρέπει να κατατεθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο σοβαρό επιτέλους, αλλά και μέσα από προγράμματα Ίντερεκτ, τα οποία, δεν τα εκμεταλλευτήκαμε κυρίως με τη Βουλγαρία για τον ποταμό Στρυμόνα και όχι μόνο.

Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, ότι χάνει τη δύναμη των υδάτων ο ποταμός, όχι μόνο ο Στρυμόνας. Δηλαδή, αν δούμε μελέτες, ο Αξιός έχει χάσει από τη δεκαετία του ‘60 περίπου το 52% των υδάτων, ο Σπερχειός το 48%, ο Αλφειός και ούτω καθεξής. Κυρίως στις εκβολές, επίσης, ποταμών, όπως και στο Στρυμόνα υπάρχει βιομηχανική ρύπανση και από φυτοφάρμακα σε πολύ μεγάλο ποσοστό και σε τουριστικούς οικισμούς, όπως στην παραλία …………

Δεν έχουν γίνει οι χώροι εναπόθεσης με κάποια υλικά για να έχουμε και κομποστοποίηση, αλλά και μία σωστή και ορθή επεξεργασία φυτοφαρμάκων. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στα όρια ενός σκληρού και αθέμιτου ανταγωνισμού γίνεται εισαγωγή γεωργικών φαρμάκων από χώρες αμφιβόλου προέλευσης. Δηλαδή, δεν υπάρχει αυτός ο έλεγχος ποιότητας, το λεγόμενο ISO. Έχουν έρθει φάρμακα και μέσω της Βουλγαρίας σε αγροτικούς νομούς, όπου τα υλικά από τα οποία είναι το περιτύλιγμα δεν ενδείκνυται για ανακύκλωση και αυτό το κάνουν με απώτερο σκοπό λόγω του υψηλού κόστους γεωργικής παραγωγής, να τα πάρουν φθηνότερα.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι και τα λεγόμενα λύματα από κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά ακόμη και από βιομηχανίες γάλακτος, λόγω της λακτόζη, λόγω της θερμικής επεξεργασίας. Οι μετρήσεις δεν είναι διόλου ευχάριστες και σε σφαγεία, αλλά και σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Προηγούμενο άρθροΟ Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου
Επόμενο άρθροΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου: Νέα Εργαλεία για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας