ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ – Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή μιλούμε σήμερα για μόλυνση του περιβάλλοντος και πώς μπορούμε να μπούμε σε αυτό που λέγεται κλιματική ουδετερότητα, να πω ότι από εχθές υπάρχει και μία άλλη μόλυνση στην κοινωνία, μόλυνση στις ανθρώπινες ψυχές, μόλυνση στη νεολαία μας με αυτό το πυραμιδικό σύστημα. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επιληφθούν.
Όχι ότι είναι άμοιροι ευθυνών όσοι καταλήγουν εκεί, αλλά η απογοήτευση τους έχει οδηγήσει στον τζόγο. Ο εθισμός του τζόγου κλείνει σπίτια, τραυματίζει, πληγώνει ψυχές. Είναι μία μόλυνση της κοινωνίας και αν θέλουμε να έχουμε μια νεολαία – υγιή αυριανά κύτταρα και να επιστρέψουν από το εξωτερικό, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Το λέω αυτό γιατί από χθες είναι ανάστατη η χώρα από ένα ακόμα πυραμιδικό σύστημα απάτης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δυστυχώς κλείνει σπίτια και κλαίει ο κόσμος τα λεφτά του.
Ο «γκουρού» του μάνατζμεντ ο Ντράκερ έλεγε ότι όταν θέλεις να κάνεις μία επένδυση, δεν βάζεις μόνο κατευθυντήριες γραμμές και στόχους, απαλλάσσεσαι και από τα βαρίδια και από τα λάθη του παρελθόντος. Πάμε σε μια κλιματική ουδετερότητα κατά την Κυβέρνηση, τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να έχουμε καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία. Τι ψάχνουμε τώρα εμείς; Τον μάρτυρα Φιλέα. Εδώ δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας από τι πρέπει να απαλλαγούμε. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε, όπως και προχθές, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον πρωτογενή τομέα και να μην έχουμε ακόμη εντάξει τη γεωθερμία ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και να θεωρείται ακόμα μεταλλευτική δραστηριότητα.
Δεν πρέπει τάχιστα, όπως σας ζήτησε η Ελληνική Λύση πολλάκις, η γεωθερμία να αλλάξει και να γίνει πλέον ΑΠΕ, καθώς αυτό μπορεί να δώσει μεροκάματο στον κόσμο και επένδυση και στο νομό μου, τον νομό Σερρών που είναι αγροτοκτηνοτροφικός, να γίνουν διαλογητήρια-δημοπρατήρια, όπως στο Μέχελεν του Βελγίου ή στην Κεντρική Ευρώπη, όταν έχουμε ζεστό νερό και χάνεται σε ένα μεγάλο θερμικό πεδίο; Και μιλάμε για περιβάλλον και δεν το εντάσσουμε ακόμη στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με έναν νόμο πεπαλαιωμένο του ’50;
Οφείλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Νέστου στην Καβάλα, τον κ. Μιχαηλίδη, που έχει κάνει μια πολύ σωστή προσπάθεια -το ζεστό νερό στο Νομό Σερρών, σε Ηράκλεια, Σιδηρόκαστρο και Νιγρίτα χάνεται- για να φύγουμε από κάποιες καλλιέργειες που τελματώνουν.
Δεν νοείται σήμερα, όπως κάνουν οι Ιρλανδοί και το μελετούν, να μην δίνετε ένα κουπόνι λιπάσματος στους αγρότες ανάλογα με τον τύπο λιπασμάτων για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Μιλάμε σήμερα για περιβάλλον, όταν επενδύεται η δήθεν «επένδυση» με αμαρτίες, όπως στην Μπάια Μάρε στη Ρουμανία, αλλά και στον Δήμο Τσανάκκαλε της Τουρκίας, με τη μέθοδο ταχείας πήξης για την επεξεργασία χρυσού στη Χαλκιδική σε δασικές εκτάσεις.
Μιλάμε για περιβάλλον σήμερα, όταν σύμφωνα με αυτό τον νόμο που ψηφίσατε, κύριοι της γαλάζιας πτέρυγας, μπορούμε να μπαίνουμε μέσα σε περιοχές NATURA και να κάνουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες!
Μιλάμε σήμερα για περιβάλλον, όταν έχουμε πάνω από πενήντα πέντε ανεξέλεγκτες χωματερές και πληρώνουμε πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ το εξάμηνο, τουτέστιν 4,5 εκατομμύρια ευρώ έχουμε πληρώσει τα τελευταία χρόνια για αρκετές χωματερές. Και οι νέες χωματερές, οι ΧΥΤΥ αυτοί, είναι σύγχρονοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και όχι υπολειμμάτων. Και αυτό γιατί δεν έχουμε μεριμνήσει να πάμε σε κομποστοποίηση και διαλογή των απορριμμάτων στο κύτταρο.
Μιλάμε σήμερα για περιβάλλον, όταν μιλάτε για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και τη μεγάλη αμαρτία των φωτοβολταϊκών. Βέβαια ο κ. Αμυράς έχει πει σε συνέντευξή του -το είπα και στην επιτροπή- ότι η ΡΑΕ, λέει, δεν επεμβαίνει σε αδειοδότηση φωτοβολταϊκών. Έλα όμως που η ΡΑΕ η οποία υπολειτουργεί -και θα το δούμε- έχει αυτή τη στιγμή αμαρτίες σε χιλιάδες φωτοβολταϊκά που κατασκευάστηκαν στη Στερεά Ελλάδα, διότι δεν μερίμνησαν οι κατασκευάστριες εταιρείες, σύμφωνα με καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, αλλά και του καθηγητή πανεπιστημίου, του κ. Ζεμπέλη, που λέει ότι «ο τίτλος κυριότητας δεν έχει προσκομιστεί» και όταν πήγαν μετά οι γαιοκτήμονες στα δικαστήρια, τότε κατάλαβαν την πονηριά από τις κατασκευάστριες εταιρείες που προσπαθούσαν και πήραν τα χωράφια για ένα κομμάτι ψωμί. Μιλάμε μόνο για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδα, έξι χιλιάδες τετρακόσια φωτοβολταϊκά. Αντιλαμβάνεστε;
Μιλάμε σήμερα για περιβάλλον, όταν χαλάμε το αρχιτεκτονικό τοπίο στα νησιά. Υπάρχει επίσημη καταγγελία από την Ένωση Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ορνιθολογική Εταιρεία και τόσες άλλες ότι τα «φουρφούρια» που βάζετε εκεί -οι ανεμογεννήτριες- θα πλήξουν τον τουρισμό, είναι σε περιοχές φυσικού κάλλους, είναι σε περιοχές αρχιτεκτονικού τοπίου. Δεν τις λαμβάνουμε υπόψη όμως αυτές τις καταγγελίες.
Και υπάρχει αυτή τη στιγμή πάρκο με ανεμογεννήτριες παρακαλώ στη Λακωνία, στα Κουλέντια Λακωνίας, όπου ενώ εκκρεμούσε δικαστική απόφαση, το πάρκο αποπερατώθηκε πριν αποφανθεί το δικαστήριο. Έτσι, κύριοι, δεν μπορούμε να χτίσουμε στέρεα θεμέλια. Πάτε στον δεύτερο όροφο χωρίς να έχετε ρίξει μπετά για θεμέλια και χωρίς να έχει αποπερατωθεί ο πρώτος.
Να πάμε λίγο στην ηλεκτροκίνηση. Σήμερα οι εταιρείες ανησυχούν διότι πρέπει να ξέρουν πόσο θα κοστίζει το σέρβις. Υπάρχει εξειδικευμένο συνεργείο; Θυμάστε τι είχε γίνει με τους καταλύτες. Θα έχουν επιδόσεις αυτά τα αυτοκίνητα; Πόσο θα κοστίζουν; Κάθε πότε πρέπει να κάνουν σέρβις; Όλα αυτά θέλουν τον χρόνο τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Στην αεροπορία λένε ότι η πρώτη αναγκαστική προσγείωση γίνεται με τύχη, η δεύτερη γίνεται με πολύ μεγάλη τύχη και τρίτη αναγκαστική προσγείωση δεν υπάρχει. Γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε.
Άρα λοιπόν πάμε σε απλά βήματα, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, για το οποίο δεν έχουμε μεριμνήσει, διότι αν είχε μεριμνήσει η Ελλάδα από τη Συνθήκη του Κιότο το 1995 να δημιουργήσει και κάποια βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, να μπουν φίλτρα σε καμινάδες έστω στις εναπομείναντες λίγες βιομηχανίες, δεν θα τρέχαμε τώρα και δεν θα φτάναμε.
Διότι σήμερα υπάρχουν πέντε εκατομμύρια διακόσιες σαράντα επτά χιλιάδες διακόσιοι ενενήντα πέντε αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Με στοιχεία του 2019 τα βενζινοκίνητα είναι πάνω από 90%, τα υβριδικά μόλις 0,5%. Κι εγώ ρωτώ: Με τι λεφτά θα αλλάξει το πεπαλαιωμένο σαραβαλάκι ο μεροκαματιάρης Έλληνας που ο μέσος όρος ηλικίας είναι άνω των δεκαέξι ετών;
Σήμερα υπάρχουν τριακόσια ένα εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ευρώπη, τα εκατόν ενενήντα τέσσερα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων σαράντα τέσσερα στη Γερμανία, τριάντα στη Γαλλία, είκοσι τέσσερα στην Ιταλία, δεκαοκτώ στην Πολωνία. Και αν πάμε στα Βαλκάνια, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πέντε και στην Ουκρανία –προσέξτε-, δεκαεπτά εργοστάσια αυτοκινήτων αυτή την ώρα στην Τουρκία, τρία στη Σερβία και ένα στα Σκόπια.
Ακόμη και τα Σκόπια κατασκευάζουν αυτοκίνητα και μπαταρίες. Εμείς και ξεπουλήσαμε τη ΛΑΡΚΟ και μιλάμε αυτή τη στιγμή για βιομηχανική ανάπτυξη και γύρω από τις μπαταρίες, αφού ξεπουλήσαμε τη ΛΑΡΚΟ, όπου το κοβάλτιο θα είναι βασικό συστατικό για την ηλεκτροκίνηση;
Για όσους ξέρουν: Frattelli amici Italiani, complimenti! Από χθες το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο θα προχωρήσει σε πλειστηριασμούς κτηρίων γερμανικών συμφερόντων στην Ιταλία για γερμανικές αποζημιώσεις για τα θύματα στην Τοσκάνη!
Θυμάστε ότι και στην υπόθεση του Γιάννη Σταμούλη πάλι το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου από τους ναζί με παρακράτηση 25 εκατομμυρίων ευρώ από τους σιδηροδρόμους.
Ό,τι δεν έκανε η Ελλάδα για τα θύματα από τους ναζί από την υπόθεση του Γιάννη Σταμούλη και του Μιλτιάδη Σφουντούρη, του προέδρου, το έκαναν οι Ιταλοί και τρέχουν σήμερα οι Γερμανοί στο Δικαστήριο της Χάγης, να μην τους πάρουν οι Ιταλοί τα κτήρια για τα θύματα των ναζί. Μπράβο τους! Ό,τι δεν έκανε η Ελλάδα το έχει κάνει η Ιταλία!