Ομιλία Κ. Μπούμπα για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη κι αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ με θέμα ημερήσιας διάταξης: Νέες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Ειδικότερο ζήτημα η πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε και συγχαρητήρια για μία ακόμη φορά στην πρωτοβουλία αυτή που πήρατε, όπως και να καλωσορίσω στη μεγάλη μου μεσογειακή οικογένεια και τους συναδέλφους από το Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Δεν θα εστιάσω μόνο στο θέμα για τις δασικές πυρκαγιές διότι το περιβάλλον είναι ένα παζλ που αποτελείται από πολλά κομμάτια, και βέβαια βασίζεται σε αυτό που λέμε παρατήρηση. Παρατήρηση είναι αυτή που θα φέρει την προστασία του περιβάλλοντος αν θέλουμε τουλάχιστον να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος.

Και επειδή η ιστορία είναι σκληρή και επαναλαμβάνεται αν δεν υπήρχε ο διαχωρισμός αν θέλετε ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ευρώπη κατ’ επέκταση από τη συνθήκη του Κιότο το 1995, που κάποια στιγμή οι βόρειες χώρες έλεγαν ότι αν αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι ενάμισι βαθμό κελσίου εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Ίσως να βελτιωθούν κάποιες κλιματολογικές συνθήκες σε σχέση με τις νότιες χώρες.

Να μην μπούμε σε αυτά τα λάθη, γιατί αν είχαμε πάρει τότε τα μέτρα -αυτό που λέμε- για το διοξείδιο του άνθρακα και μειώναμε τους ρύπους κατά 25%, τώρα -και θα το πω έτσι απλά στην καθομιλουμένη- δε θα τρέχαμε για να προλάβουμε.

Τώρα είμαστε καταδικασμένοι και αναγκασμένοι, φαντάζομαι ότι το ξέρουν και οι κύριοι του Υπουργείου και οι συνάδελφοι της Ευρώπης, ότι πρέπει να γίνουμε μια μεγάλη μεσογειακή οικογένεια. Και όταν λέμε μεσογειακή οικογένεια, δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή, πρέπει να είναι πραγματικά μεσογειακή, χωρίς να θέλω να βάλω διαχωριστικές γραμμές για τη βόρεια Ευρώπη ή άλλες περιοχές. Αλλά ξεκινώ με τη Μεσόγειο, διότι η Μεσόγειος είναι «ένα σταυροδρόμι» -αν θέλετε- πολλών αλλαγών.

Αυτό δείχνει η ιστορία της Μεσογείου, γιατί συνδυάζει τρεις Ηπείρους, δηλαδή, έχουμε την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στη Μεσόγειο, τουλάχιστον αυτό λένε οι επιστήμονες από πλευράς γεωλογικών φαινομένων, δείτε τις τεκτονικές πλάκες Ευρώπης και Αφρικής.

Δείτε, αν θέλετε, την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών. Οπότε επηρεάζετε το κλίμα και από άλλες θάλασσες. Δηλαδή, για παράδειγμα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μέσω του Γιβραλτάρ, επηρεάζονται από τον Ατλαντικό.

Η διώρυγα του Σουέζ επηρεάζεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα Δαρδανέλια και ο Ελλήσποντος, επηρεάζονται από το κλίμα και το μικρό-κλίμα της Μαύρης Θάλασσας και ούτω καθεξής.

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να συσταθεί ένα Ινστιτούτο -αν θέλετε- εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων όλων των κρατών, δηλαδή, όπως στην ιατρική υπάρχει μια τράπεζα πληροφόρησης και όταν υπάρχει μια παρατήρηση, θα υπάρχει μια συνεργασία, διότι δεν μπορεί να είναι μόνο προνόμιο της Ευρώπης.

Φανταστείτε τώρα -και «βάλτε μέσα στο μυαλό σας»- πώς είναι η Μεσόγειος.

Από τη μία έχουμε την Ιβηρική χερσόνησο, έχουμε τα Απέννινα Όρη της Ιταλίας και τη χερσονήσου του Αίμου, με τις δικές της κλιματολογικές μεταβολές.

Αντίπερα, όμως, έχουμε το Μαρόκο, έχουμε την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Λιβύη αλλά και το Ισραήλ, που έχουν ένα διαφορετικό κλίμα λόγω των ξερικών εκτάσεων και λόγω του μικροκλίματος της ερήμου.

Άρα, λοιπόν, αναπόφευκτα, θα γίνει μία σύγκρουση γεωλογικών φαινομένων.

Ξέρετε καμιά φορά λέμε ό,τι η βιομηχανική ρύπανση μας έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι μόνο αυτό.

Αν πάμε στην ιστορία της εποχής του «Χρυσού Αιώνα του Περικλεούς», οι ιστορικοί της εποχής θα πουν ότι εκατό χρόνια είχαμε ανομβρία.

Άρα, λοιπόν, είναι μια επανάληψη, κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι ή κατά πόσο έχουμε επηρεάσει μέσω μιας βιομηχανικής τεχνολογίας «το know how» της εποχής, το σημερινό κλίμα.

Οι μετακινήσεις των ειδών των ψαριών θα γίνουν από τις διόδους της Μεσογείου, λόγω των καιρικών φαινομένων και λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας.

Άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκ των πραγμάτων κάποια φαινόμενα, όπως για παράδειγμα στις δασικές πυρκαγιές. Δεν είναι μόνο ότι «καταστρέφεται ο πνεύμονας» που λέγεται δάσος, αλλά θα -πάμε ενδεχομένως να- ευδοκιμήσουν και διαφορετικά είδη φυτών, γιατί διαφοροποιείται η σύσταση του εδάφους.

Για τη σύσταση του εδάφους μάλιστα στην Ιταλία υπάρχει ένα «Πρόγραμμα -που λέγεται- Μετζοτζιόρνο» και μέσα από αυτό το πρόγραμμα θέλουν να δουν οι Ιταλοί τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και πόσο έχει αλλάξει η σύσταση του εδάφους με νέους μύκητες, αλλά και για τα νέα παράσιτα που υπάρχουν στο έδαφος.

Από εκεί και πέρα πάμε σε έναν νέο κύκλο ανθοφορίας -αν θέλετε- αειφόρου ανάπτυξης και μέσω μιας βιοποικιλότητας, η οποία θα αλλάξει και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Δεν είναι μόνο το δάσος και σωστά αναφερθήκαμε σε αυτό, αλλά είναι και η σύσταση του εδάφους.

Είδαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλα όσα παρουσιαστήκαν και πραγματικά συγχαρητήρια και για το «Πρόγραμμα Κοπέρνικος».

Η τεχνολογία πρέπει να είναι προς όφελος του ανθρώπου για να μπορέσει να ζήσει σε ένα καλύτερο περιβάλλον, γιατί είναι υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές, δηλαδή για τα παιδιά μας. Γιατί θα χτίσουνε αυτά τα Κοινοβούλια με τις Αποφάσεις που θα πάρουνε για τις επόμενες γενεές το πως θα αντιμετωπίσουν εγκληματολογικά και καιρικά φαινόμενα, τα οποία κατά περιόδους θα είναι έντονα, όπως μέσα από πλημμύρες, μέσα από ανεμοστρόβιλους, μέσα από -μουσώνες και- διάφορες καταστάσεις, μέσα από σεισμούς και πυρκαγιές εκ των πραγμάτων.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να δούμε, πώς θα τα προσπεράσουμε όλα αυτά ή πως θα τα αντιμετωπίσουμε.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, είναι η επικονίαση από τις μέλισσες. Χωρίς τις μέλισσες για έξι μήνες, δεν υπάρχει ζωή και θα αλλάξει ακόμη και ο κύκλος της επικονίασης, αφού θα χαθούν πολύτιμα είδη.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να συσταθεί και είναι η προσωπική μου γνώμη, αν θέλετε, μία ομάδα επιστημόνων, η οποία θα αποτελείται από γεωλόγους, χημικούς, γιατρούς, εδαφολόγους, σεισμολόγους και  μετεωρολόγους όλων των κρατών και αν υπάρχει μία παρατήρηση επιστημών, όπως για παράδειγμα στην Αλγερία από κάποιους επιστήμονες, αμέσως να λαμβάνει αυτό το σήμα αυτή η επιτροπή που θα είναι κοινή.

Ύστερα υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν, χωρίς να κατηγορώ το κάθε κράτος εγώ, αλλά έτσι είναι η υφιστάμενη κατάσταση.

Είμαστε και σε μία περιοχή των πυρηνικών και ενδεχομένως δεν ξέρουμε πώς θα ξεπεράσουμε αν υπάρξει κάποιος κίνδυνος. Για παράδειγμα, η Τουρκία του χρόνου θα αποπερατώσει έναν μεγάλο πυρηνικό σταθμό απέναντι από την Κύπρο στη Μερσίνα στο Απούγιου, το οποίο θα παράγει 32 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο.

Δυστυχώς, η Τουρκία παραβιάζει τις συνθήκες για να μας ενημερώνει για το τι πράττει σε μία σεισμογενή περιοχή που πολλοί καθηγητές λένε ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να δώσει ακόμη και οκτώ βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

 Πρέπει να είμαστε, λοιπόν, προετοιμασμένοι πώς θα διασφαλίσουμε ένα σήμα κινδύνου, ενδεχομένως, για να μην υπάρξει ατύχημα.

Ξέρετε ο πόλεμος στην Ουκρανία – για να λέμε την αλήθεια – αναδεικνύει και άλλα μεγάλα ζητήματα, για να τα λέμε όλα, όπως πρέπει. Δηλαδή, για παράδειγμα, αυτό που είχε γίνει στην Ουκρανία το 2012 να υπάρχει πυρηνικό ατύχημα δύο φορές σε τρεις εβδομάδες και μας το έκρυβε τότε ο Γιαντσούκ προ του Γιανουκόβιτς, διότι άλλαξε τις ρωσικές ράβδους με ιαπωνικές και αμερικανικές για να πάρει δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπήρχε ασυμβατότητα.

Όταν έχεις μια περιοχή μόνο στη Μαύρη Θάλασσα με 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες, έχεις πυρηνικό αντιδραστήρα στη Ρουμανία στην περιοχή Τσερναβότα,  έχεις πυρηνικό αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας και πας τώρα να φτιάξεις στο Πέλενε, όπως και στο Κιόρσκ της Σλοβενίας, άρα είμαστε σε ένα καζάνι που βράζει και πρέπει αυτό να το καταλάβουμε και αφήνω την πυρηνική δύναμη του Ισραήλ ή της Ισπανίας.

 Λοιπόν, όταν έχεις στον Κόλπο του Αλί Αγά σύμφωνα με τον Καθηγητή Πανεπιστημίου τον κύριο Καμιλήδη από το Ηράκλειο της Κρήτης, γιατί δεν είναι δικά μου λόγια, εγώ δεν είμαι επιστήμονας, αν θέλετε πέρα από Βουλευτής και δημοσιογράφος το έχω ψάξει, και να λέει ότι αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του Αλί Αγά, 40 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σμύρνης υπάρχει διάλυση πλοίων και όλα αυτά πέφτουν στη Μεσόγειο και είναι το 2% της παγκόσμιας διάλυσης, δεν είναι μικρό το ποσοστό ή το 10% της παραγωγής κραπ είναι  από αυτόν το Κόλπο. Αυτά τα δίνω ως παράδειγμα, γιατί η Μεσόγειος είναι μια εύφλεκτη περιοχή λόγω πολλών καταστάσεων, λόγω των πυρηνικών, λόγω της μόλυνσης, λόγω των κλιματολογικών μεταβολών που ο καθείς το καταλαβαίνει αυτό, διότι έχουμε μια «σύγκρουση»  ανάμεσα στο κλίμα που κατεβαίνει από τη νότια Ευρώπη με την έρημο της Αφρικής.

 Άρα, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει μία αγαστή συνεργασία. Είναι αδήριτη ανάγκη – το ξέρετε αυτό – να δημιουργηθούν επιστημονικές ομάδες κοινές από όλα τα κράτη της Μεσογείου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις του παρελθόντος μέσα από αλλαγές που θα γίνουν στη διατροφική αλυσίδα, στο ζωικό βασίλειο, πέρα από την πανίδα και στη χλωρίδα φυσικά της περιοχής, διότι σίγουρα και πάλι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα, αλλά μέσω της νέας τεχνολογίας να απαλύνουν τον πόνο και να είναι γρηγορότερη – αυτό που λέμε – η διάσωση.

 Ξέρετε σήμερα μιλάμε για αντιπυρικές ζώνες,  μιλάμε ότι πρέπει αυτά όλα σίγουρα, αλλά για να βοηθήσουμε αυτό που λέτε εσείς και οι εκλεκτοί συνάδελφοι από την Ευρώπη αναλύουν το «Copernicus», κυρία Πρόεδρε, να τοποθετηθούν θερμικές κάμερες στα δάση που δεν είναι και πολύ κοστοβόρο. Το έχει κάνει ένα πανέμορφο δάσος, το δάσος της Δαδιάς με τους γύπες στο νομό Έβρου σε συνεργασία με τους Βούλγαρους και με πολύ λίγα χρήματα είναι συνδεδεμένα με τα τερματικά στο Διδυμότειχο και μπορούν, πλέον, να προβλέψουν τις πυρκαγιές.

Εγώ είμαι από τις Σέρρες από τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης σήμερα που είναι πάνω από 178 είδη αποδημητικών πουλιών και τελευταία σε παρατηρήσεις που έγιναν λόγω των αλλαγών, τουλάχιστον, στη βόρεια Αφρική του κλίματος διαταράσσεται αν όχι η ισορροπία, αλλά ακόμη και η φιλοξενία κάποιων σπάνιων πουλιών.

 Είναι φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουμε και άλλωστε νομίζω το ξέρετε πολύ καλά από το νέο πρόγραμμα το «HORIZON EUROPE», δηλαδή ο «Ευρωπαϊκός Ορίζοντας» επενδύει σε αυτό που λέμε know how,  επενδύει στη νέα τεχνολογία για να βοηθήσει το περιβάλλον, να δημιουργηθούν έξυπνες πόλεις, να δημιουργηθούν έξυπνα λιμάνια, να δημιουργηθεί και η λεγόμενη έξυπνη γεωργία η οποία θα είναι πάρα πολύ καλά για να στεριώσει γενικότερα παράγων άνθρωπος στην ύπαιθρο και να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες, δυστυχώς, πρέπει να το καταλάβουν θα είναι ραγδαίες.  Για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια θα έχουμε κάποιες αλλαγές και λόγω  της ιστορίας του ίδιου του πλανήτη που το έχει δημιουργήσει και στο παρελθόν.

Οπότε με μια κοινή Επιτροπή πιστεύω μέσα από επαΐοντες, μέσα από επιστήμονες να δημιουργηθεί μια Τράπεζα Πληροφόρησης και Παρατήρησης από τα κράτη της Μεσογείου όποια και αν είναι αυτά, της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, να το τρέξουμε γρήγορα για να μην επαναλάβουμε τα λάθη της Συνθήκης του Κιότο του 1995, όταν δεν τηρήσαμε κάποια πράγματα τότε για να επέλθει και ένα αποτέλεσμα, αλλιώς απλά είναι καλή παρουσίαση, πραγματικά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε, αλλά να μην να μη μείνει μόνο στα χαρτιά ως έκθεση ιδεών, αλλά, πλέον, να το κάνουμε επί του πρακτέου.

 Εν κατακλείδι, οι Επιτροπές της Προστασίας του Περιβάλλοντος σε κάθε Κοινοβούλιο είναι, πλέον, νευραλγικές. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κλιματική ουδετερότητα, για το νέο green deal και να μην επενδύουμε σε αυτό που λέγεται «Επιτροπές Προστασίας του Περιβάλλοντος» σε οποιοδήποτε Κοινοβούλιο οποιασδήποτε χώρας. Σας ευχαριστώ θερμά.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του  Απόστολου Τζιτζικώστα σε έργα και δράσεις της Περιφέρειας στις Σέρρες
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Κουρουμπλής: «Άνθρακες ο θησαυρός» για τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας