Ολομέλεια, Τετάρτη, 26/07/2023 Σ/Ν Υπουργείου Οικονομικών

Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων, που έχασαν χθες τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Η ηρωική τους θυσία θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στο χρόνο και στη μνήμη μας.

Και έρχομαι στο θέμα της σημερινής συζήτησης.

Το πρώτο Νομοσχέδιο που υπερψηφίσαμε χτες, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης σε όλους τους Έλληνες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

To σημερινό Νομοσχέδιο κάνει το επόμενο βήμα: κάνει πραγματικότητα τις ουσιαστικές, οικονομικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός υπερψήφισε πανηγυρικά τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αναγνωρίζοντας, ότι η Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη διακρίνεται για τη συνέπεια λόγων και πράξεων.

Μία αρετή που σπανίζει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Αυτή η σταθερή προσήλωση στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζεται και σήμερα.

Μόλις ένα μήνα μετά τις εθνικές εκλογές, βρισκόμαστε στο Κοινοβούλιο να συζητάμε και να ψηφίζουμε τα μισά από τα μέτρα οικονομικής στήριξης που είχε εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, πλήρως η προεκλογική στάση της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε λόγο για  κοστολογημένο πρόγραμμα που δεν θα εκτρέψει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αποδεικνύεται σήμερα, ότι από την πρώτη στιγμή μπορούμε και εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα που είχαμε εξαγγείλει.

Γιατί δεν ήταν λόγια του αέρα, δεν ήταν κενές υποσχέσεις, δεν ήταν έπεα πτερόεντα.

Σε συνθήκες που κανείς ποτέ δεν περίμενε, αυτή η Κυβέρνηση αντιμετώπισε κάθε είδους κρίση που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί: υγειονομική, οικονομική, εξωτερική.

Και παρόλα αυτά, η κυβερνητική πολιτική δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει το αληθινό της κοινωνικό πρόσωπο.

Για άλλη μία φορά, δίνονται χρήματα στην ελληνική οικονομία, χωρίς να επιλέγουμε την αφαίμαξη και υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Δεν κάνουμε πολιτική μιζέριας.

Τα οικονομικά μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μίας στοχευμένης οικονομικής πολιτικής που έφερε ανάπτυξη, έφερε μείωση της ανεργίας, και οδήγησε τη χώρα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.

Δεν είναι απλό αυτό που κατάφερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Τους καρπούς αυτής της προσεγμένα σχεδιασμένης πολιτικής μπορούμε σήμερα και γευόμαστε, για να δώσουμε και πάλι τόνωση σε όλους τους πολίτες.

Σήμερα, ψηφίζουμε ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία με 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Χρήματα που αυξάνουν αισθητά το εισόδημα των πολιτών και που σε συνδυασμό με τη σταθερή μείωση των φόρων και την αύξηση των συντάξεων που ήδη εφαρμόζονται, βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους.

     Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια έχουμε αύξηση του μισθού για όλους τους δημοσίους  υπαλλήλους, που στα χρόνια της κρίσης βίωσαν μεγάλη και απότομη περικοπή στο εισόδημά τους.

Με έμφαση στους χαμηλόμισθους με παιδιά, αλλά και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά που βάλλονται από τις αυξήσεις στα βασικά είδη. Το Market Pass παραμένει και για τους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, για να δώσει μία ανάσα στις οικογένειες με τα καθημερινά έξοδά τους.

Δίνουμε σε 200.000 νέες και τους νέους, το Youth Pass. Μία χρεωστική κάρτα που τους δίνει πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα, τουριστικά και μεταφορές.

Απαλλάσσονται εντελώς και μόνιμα 200.000 πολίτες – πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ- από τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

Στηρίζουμε τους νέους και επενδύουμε σε μία δίκαιη στεγαστική πολιτική με τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Με τροπολογία που κατατέθηκε, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για άλλη μία φορά, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες και οι ανυπόστατες κατηγορίες από την Αξιωματική Αντιπολίτευση: Το νερό δεν ιδιωτικοποιείται. Αντίθετα, είναι -και θα παραμείνει- στον έλεγχο του Κράτους.

Πέραν όλων αυτών των σημαντικών ρυθμίσεων, θα ήθελα να σταθώ και σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, βρισκόμαστε ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση.

Είναι αξιοθαύμαστη η προσφορά των πυροσβεστών, των αστυνομικών, των εθελοντών και γενικώς όλων όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία της δασοπυρόσβεσης.

Ως Πολιτεία τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη και έμπρακτη υποστήριξη.

Η χθεσινή απώλεια των δύο πιλότων μας, μας έχει συνταράξει όλους.

Και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σκληρή,  πόσο επικίνδυνη είναι τελικά αυτή η καθημερινή μάχη για όλους τους ένστολους που μέρες τώρα είναι στην πρώτη γραμμή.

Αντιμετωπίζουμε ένα άγριο κλιματικό περιβάλλον, που μας δείχνει το πιο δύσκολο πρόσωπό του.

Παρόλα αυτά, το Κράτος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Για άλλη μία φορά η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι -και πρέπει να είναι- η προτεραιότητά μας.

Αν κάτι έχει αποδείξει αυτή η Κυβέρνηση είναι, ότι προσαρμόζεται στις συνθήκες, και ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες.

Ήδη με σημερινή διάταξη μπαίνουν σε αναστολή και να λαμβάνουν έκτακτο επίδομα οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Η Κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται διαρκώς δίπλα στους πολίτες, ιδίως στις πιο δύσκολες στιγμές.

Γιατί,  οι πολίτες είναι η καρδιά της πολιτικής μας.

Η Κυβέρνηση λειτουργεί με κοινωνική Δικαιοσύνη, με όραμα, για μία καλύτερη Ελλάδα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση γραφείου τύπου Πασοκ-Κινήματος Αλλαγής
Επόμενο άρθροΗ Ακαδημία Αθηνών εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για την εκδημία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.