Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ «Stolen Cerberus 23»

Η διμερής άσκηση με την ονομασία «Stolen Cerberus 23» διεξήχθη από τις 2 έως τις 10 Μαΐου στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις και μέσα Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και μεταφορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και προσωπικό της Σχολής Αλεξιπτωτιστών του ΓΕΣ.

Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό της 37th Airlift Squadron με τρία αεροσκάφη C-130J.

Η άσκηση έλαβε χώρα σε περιοχές στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Σκύρο και κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, καθώς και αντικείμενα ρίψης εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, που συνέβαλαν στην επαύξηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Σημειώνεται, ότι στις 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συμβολική πτήση σχηματισμού τριών μεταφορικών αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη και στη συνέχεια εκτελέστηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα στη Ζώνη Ρίψης Μεγάρων.

Η σειρά ασκήσεων «Stolen Cerberus» πραγματοποιείται από το 2013 σε ετήσια βάση και αναδεικνύει τη διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων. Εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο της παροχής Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους (Host Nation Support-HNS) της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΝτιμπέιτ που έδειξε την αναγκαιότητα αυτοδυναμίας – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΑπόστολος Βεσυρόπουλος: «Στήριξη για τους αγρότες με έργα και πράξεις, όχι με λόγια. Συνεχίζουμε μαζί – Η Ημαθία Ψηλά»