Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές έλκονται από τη γεύση του …κιτρινόσαρκου ακτινιδίου. Προ πυλών Διεπαγγελματική για το ακτινίδιο

Ολοένα και πιο ελκυστική για τον ουρανίσκο των Ελλήνων φαίνεται πως καθίσταται η κατανάλωση του κιτρινόσαρκου ακτινιδίου “Soreli”, που είναι λιγότερο όξινο έναντι του πράσινου, τάση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κολιός, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της “Kolios Fruit”, η οποία έχει την αποκλειστική πατέντα στην καλλιέργεια και την εμπορία του στην Ελλάδα.

«Μας παίρνουν ήδη τηλέφωνο καταναλωτές και μας ζητούν ποσότητες Soreli για ιδία κατανάλωση, αλλά θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή, καθώς σήμερα είναι παραγωγικό μόνο το 25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «και να φανταστείτε, ότι αρχικά οι καταναλωτές, επειδή το έβλεπαν κίτρινο εσωτερικά, θεωρούσαν ότι είναι χαλασμένο».

Το ξεχωριστό γνώρισμα του κιτρινόσαρκου ακτινιδίου είναι η γλυκύτητά του, σε αντίθεση με τη γνωστή ποικιλία Hayworth, σύμφωνα με τον κ. Κολιό, ο οποίος πρόσθεσε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη κιτρινόσαρκη ποικιλία θα καταλάβει το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς, το 40% στην Αμερική και τον Καναδά, στις ασιατικές αγορές τα πράγματα θα μοιραστούν με 50% κιτρινόμαυρο (ποικιλία κιτρινόσαρκου) και 50% Hayworth και στις αραβικές στο 40%.

Η Soreli ανακαλύφθηκε το 2009 στην Ιταλία, στην οποία και παράγεται ως επί το πλείστον. Τα ακτινίδια Soreli είναι λίγο πιο πρώιμα από τα Hayward, καθώς ωριμάζουν 15 έως και 25 μέρες νωρίτερα από τα πράσινα. Συλλέγονται με περισσότερα σάκχαρα από τα πράσινα. Αυτό που εξετάζεται, πέραν των σακχάρων είναι το χρώμα, το οποίο θα πρέπει να είναι κίτρινο ώστε να ξεκινήσει η συλλογή τους. Εξωτερικά δεν έχουν το χνούδι που έχουν τα πράσινα, ενώ διαθέτουν πιο παχιά επιδερμίδα, οπότε μπορούν να αποθηκευτούν σε μαλακή μορφή για περισσότερο χρόνο σε σχέση με τα πράσινα. Τρώγονται κατά συνέπεια πολύ πιο μαλακά από τα πράσινα.

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κολιό, καλλιεργούνται 250 με 300 στρέμματα της ποικιλίας αυτής στην Ελλάδα, σε Άρτα και σε άλλες περιοχές. Παγκοσμίως, το μερίδιο της ποικιλίας Soreli είναι μικρό. Συνολικά καλλιεργούνται 4.000 στρέμματα στην Ευρώπη, τα πιο πολλά στην Ιταλία, ενώ στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να ανέλθουν σε 15.000- 16.000 στρέμματα.

Η καλλιέργεια στην Ελλάδα

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Κολιός επισήμανε ότι στόχος είναι μέσα σε βάθος πενταετίας “να φτάσουμε τα 500 στρέμματα και να ξεπεράσουμε σε ποσότητα τους 2.000 τόνους”, ενώ επισήμανε ότι σήμερα η παραγωγή ανέρχεται σε 400-500 τόνους, με δεδομένο, όπως είπε, ότι απο τις συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις σήμερα, παραγωγικά είναι το 25%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος τόνισε ότι ακτινίδια Soreli εξάγονται σε μικρές ποσότητες σε Κίνα, Λίβανο, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ 100 τόνοι διοχετεύτηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο σε δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τον Βασιλόπουλο και το Σκλαβενίτη.

Αναφορικά με την τιμή παραγωγού για την ποικιλία Soreli, ο ίδιος επισήμανε ότι στόχος είναι μην πέσει ποτέ πιο κάτω από 50% επιπλέον σε σχέση με το πράσινο ακτινίδιο και επισήμανε ότι διαμορφώνεται στα 91 λεπτά/κιλό.

Για να καλλιεργήσει κάποιος παραγωγός την εν λόγω ποικιλία στην Ελλάδα, αφενός μεν θα πρέπει να επικοινωνήσει με την “Kolios Fruit” και, εφόσον το επιθυμεί, υπογράφει 25ετές συμβόλαιο με τρεις υπογραφές: του παραγωγού, της Κολιός και της Biogold (εταιρεία που απέκτησε τα δικαιώματα της ποικιλίας από το πανεπιστήμιο του Udine και συνεργάζεται με τον Κολιό). Οποιαδήποτε στιγμή ο παραγωγός μπορεί να διακόψει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, τηρώντας ορισμένες δεσμεύσεις, όπως μεταξύ άλλων, να μην δώσει γενετικό υλικό (μπόλια) της ποικιλίας σε άλλον. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι η εταιρεία συνιστά στους παραγωγούς να μην προμηθεύονται αυτοφυή κίτρινα δενδρύλλια Soreli, για να αποφεύγονται κάποιες ασθένειες.

Τονίζεται ότι η Kolios Fruit, ασχολείται με το εμπόριο φρούτων από το 1958. Σήμερα, με 250 στρέμματα στην καλλιέργεια ακτινιδίου και 200 στρέμματα με εσπεριδοειδή, εξάγει σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Λίβανο, Αμερική και Καναδά, διακινώντας μέχρι 3.500 τόνους.

Προ των πυλών Διεπαγγελματική στο ακτινίδιο

Εντός του επόμενου μήνα πρόκειται να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο σχετικός φάκελος για την σύσταση Διεπαγγελματικής στο ακτινίδιο, επισήμανε ο κ. Κολιός, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει ένα πρόχειρο καταστατικό, ενώ ο ίδιος ορίστηκε προσωρινά επικεφαλής.

“Η άτυπη ομάδα που συγκροτήθηκε, αντιπροσωπεύει το 60% της διακίνησης ελληνικού ακτινιδίου στη χώρα” σημείωσε ο κ. Κολιός, προσθέτοντας ότι η ομάδα θα διευρυνθεί και σε αυτήν συμμετέχουν και συνεταιρισμοί και οργανώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΔιαβάστηκε το DNA του κριθαριού
Επόμενο άρθροΚανόνες για τη σφαγή ζώων, στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης