Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρωινή δυσκαμψία των δακτύλων! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ξυπνάτε το πρωί και τα δάκτυλά σας είναι πρησμένα; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την δυσκαμψία των δακτύλων!

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το πρωινό ξύπνημα πολλές φορές επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις ιδιαίτερα όταν ακολουθείται από δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών που πιθανόν να συνοδεύεται από οίδημα.

Η πρωινή δυσκαμψία μπορεί να διαρκέσει πάνω από 30 λεπτά και εμφανίζεται σε γυναίκες που ηλικιακά φτάνουν ή διανύουν την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία κρύβοντας ρευματοειδής αρθρίτιδα.  Η αυτοάνοση νόσος αυτή, διαφέρει από την οστεοαρθρίτιδα που οφείλεται σε φθορά και εκφύλιση των αρθρώσεων λόγω κυρίως της ηλικίας που μπορεί να προσβάλει πολλές αρθρώσεις.

Αν έχετε τέτοια δύσφορα ξυπνήματα φέρτε τα χέρια σε διάταση χαλαρά, η στάση αυτή μπορεί να ανακουφίσει, αλλά μεγάλη προσοχή χεριάζετε, μην τραβάτε τα δάκτυλά σας μέχρι να ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο σπασίματος, κινδυνεύετε να πάθετε μεγάλη ζημιά στις αρθρώσεις και τους χόνδρους των δακτύλων.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, αν δεν υποχωρήσει το οίδημα μπορεί να χρειαστεί περεταίρω εξετάσεις. Τέλος μπορεί η πρωινή δυσκαμψία και ο πόνος στα δάκτυλα να μην οφείλονται σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χοληστερίνη, η υψηλή και μη ισορροπημένη αρτηριακή πίεση, ή στην παχυσαρκία, στο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, αλλά μπορείτα συμπτώματα αυτά να οφείλονται σε άλλες πιο αθώες αιτίες, όπως τενοντίτιδες ή πιέσεις νεύρων τις περιοχής.

Προηγούμενο άρθροΣτη Θεσσαλονίκη αναζητά γιατρούς βρετανικό νοσοκομείο. Χίλια μέλη του Ιατρικού Συλλόγου έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του
Επόμενο άρθρο«Βατό» το θέμα της έκθεσης στις πανελλαδικές, εκτιμούν οι καθηγητές