Η ασφυκτική πίεση για ρευστότητα αναγκάζει τους παραγωγούς της μηδικής και του τριφυλλιού να ρίξουν τις τιμές.
Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να πωλούν την μηδική ακόμα και 8 λεπτά το κιλό. Από την κατάσταση βέβαια επωφελούνται οι έμποροι και οι μεσάζοντες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση στη Λάρισα, που πρότειναν σε καλλιεργητές απλά να σπείρουν και οι έμποροι να αναλάβουν όλα τα υπόλοιπα, να κόβουν και να δένουν δίνοντας στους καλλιεργητές μόνον 12 λεπτά. Λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των κτηνοτρόφων αλλά και της έλλειψης ρευστότητας των παραγωγών οι έμποροι αγοράζουν ακόμα και 8 λεπτά και το πουλούν με πίστωση δύο μηνών στον κτηνοτρόφο βάζοντας «τόκο»…
Το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε λόγω της κρίσης του γάλακτος τους τελευταίους μήνες. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι νέοι καλλιεργητές της μηδικής, που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στο χώρο για να αυξήσουν το εισόδημά τους και να επωφεληθούν των επιδοτήσεων βιολογικών, που δεν δόθηκαν. Έτσι αναγκάζονται κυριολεκτικά να «σκοτώνουν» την παραγωγή τους πουλώντας και 9 λεπτά με αποτέλεσμα να δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους παλιούς καλλιεργητές, που έχουν επενδύσει σε υποδομές και μηχανήματα.
Ο καιρός δεν βοήθησε την κατάσταση, αφού οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις υποβάθμισαν την ποιότητα της παραγωγής και οι κάποιοι παραγωγοί αναγκάστηκαν να το μαζέψουν και να το δέσουν γνωρίζοντας ότι θα μείνει η παραγωγή τους αδιάθετη. Η απώλεια της παραγωγής υπολογίζεται στο 20% για φέτος. Οπότε σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ρευστότητας έφεραν αδιέξοδο. Πάντως γενικά οι τιμές διαμορφώνονται στα 12 λεπτά και για τους παραγωγούς που θέλουν άμεσα ρευστό η τιμή φθάνει και τα 9-10 λεπτά όπως αναφέραμε παραπάνω.
Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρατηρείται η τάση στροφής, στην καλλιέργεια τριφυλλιού που κρατά την τιμή στα περσινά επίπεδα των 15 λεπτών, για τον παραγωγό και 19 λεπτά αγοράζει ο κτηνοτρόφος τριφύλλι εγγυημένης ποιότητας και συμπεριλαμβάνονται τα μεταφορικά. Εάν ο κτηνοτρόφος το αγοράσει κατευθείαν από τον παραγωγό η τιμή είναι 12 λεπτά+2 λεπτά τα εργατικά +3λεπτά τα μεταφορικά. ΄Ετσι γλυτώνουν το κέρδος του εμπόρου περίπου 3 λεπτά. Όμως οι κτηνοτρόφοι συνήθως αναγκάζονται να πληρώσουν με πίστωση δίνοντας επιταγή του τυροκόμου, οπότε η πίστωση ανεβάζει περίπου 2 λεπτά ακόμα την τιμή.
Στα νησιά και κυρίως στην Κρήτη η τιμή διαμορφώνεται στα 25-27 λεπτά το κιλό την μπάλα και το χειμώνα το τριφύλλι φθάνει και 30-35 λεπτά με πίστωση 2 μηνών.
Ο κλάδος της μεταποίησης ζωοτροφών με παραγωγή μηδικής σε πέλλετ έχει θετικές και αρνητικές πλευρές για την ώρα. Ο καιρός δεν βοήθησε και οι απώλειες ήταν μεγάλες. Οι τιμές που πληρώνονται οι παραγωγοί είναι 150 ευρώ τον τόνο με υγρασία αποδεκτή μέχρι 20%. Βέβαια η εταιρία καλύπτει τα εργατικά κοπής και συλλογής.
Ο ανταγωνισμός με την εισαγωγή χόρτου και τριφυλλιού από την Βουλγαρία είναι μεγάλος.
Οι βιομηχανίες αγοράζουν από το χωράφι άκοπη μηδική με 8-12 λεπτά και κομμένη από τον παραγωγό 4 λεπτά ακόμη. Η τιμή πέλλετ από τους εμπόρους διαμορφώνεται στα 25 λεπτά το πρώτης ποιότητας με πρωτείνη 16-17% και παράδοση στο χώρο του κτηνοτρόφου ενώ το δεύτερης ποιότητας με λιγότερη πρωτείνη πωλείται 19 λεπτά. Το χόρτο σε μπάλα πωλείται 13-17 λεπτά ανάλογα βέβαια με την ποιότητα και την μορφή του δέματος.
Η οικονομική δυσκολία των κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών είναι μεγάλη ενώ πριν υπήρχε σχετική άνεση πληρώνοντας με επιταγές των τυροκόμων που παρέδιδαν το γάλα τους.
Τελικά η κρίση του γάλακτος έχει αναστατώσει παραγωγούς και κτηνοτρόφους