«Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται νιώθοντας μίσος για κάποιον λόγω του χρώματος του δέρματος του, της καταγωγής του ή της θρησκείας του. Αν οι άνθρωποι μπορούν να διδάσκονται το μίσος, τότε μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται φυσικότερα στην ανθρώπινη καρδιά παρά το αντίθετο» Nelson Mandela
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Η διαμαρτυρία ήταν κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Από τότε, και ενώ η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε από το 1966 την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, δυστυχώς η ανθρώπινη κοινότητα δεν δείχνει να εναρμονίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόλις τον Μάιο του 2020 η φράση του έγχρωμου Φλόιντ : «δεν μπορώ να αναπνεύσω», έγινε έμβλημα διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο από εκατομμύρια ανθρώπους. Η οπαδική βία, με τελευταίο τραγικό γεγονός τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στις 2.2.2022, είναι ένα ακόμα γεγονός ρατσισμού.
Οι αιτίες του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και της έμφυλης βίας αποτελούν και τις λύσεις στη μάστιγα αυτών των διακρίσεων. Για να εξαλειφθούν από τους ανθρώπους αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις όπως ο φόβος, η ανασφάλεια, η περιθωριοποίηση, η εγκληματικότητα, λέξεις όπως ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση, αποδοχή του διαφορετικού σε χρώμα δέρματος, θρησκεία, πολιτικών – αθλητικών πεποιθήσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων οφείλουν να ενσωματωθούν στο καθημερινό λεξιλόγιο, να εμποτίσουν τον εγκέφαλό μας & να καθοδηγούν τις δράσεις και ενέργειές μας. Καθοριστική – καταλυτική συμβολή έχουν η οικογένεια, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, τα ΜΜΕ, η δυνατότητα ανάπτυξης της διαπολιτισμικής ικανότητας και της κριτικής πολιτισμικής συνειδητοποίησης. Είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη να γίνουμε όλοι και όλες ενεργοί πολίτες.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την προάσπιση της ατομικής και κοινωνικής ιδιαιτερότητας προωθούμε την πραγματική ισότητα για όλες και όλους, δηλαδή τη δυνατότητα σε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής.