ΟΗΕ: Τα κρούσματα ιλαράς στον κόσμο τριπλασιάσθηκαν από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Τα κρούσματα της ιλαράς στον κόσμο σχεδόν τριπλασιάσθηκαν από τον Ιανουάριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

 

Οι αριθμοί, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ, δείχνουν πως από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 364.808 κρούσματα καταγράφηκαν, έναντι 129.239 κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πρόκειται για «τους πιο αυξημένους» αριθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 2006, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Μαδαγασκάρη και στην Ουκρανία.

Στη Μαδαγασκάρη, «ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε ωστόσο σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων μηνών» έπειτα από εθνικές εκστρατείες έκτακτου εμβολιασμού κατά της ιλαράς, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πολλά είναι επίσης τα κρούσματα της ιλαράς στην Ανγκόλα, το Καμερούν, το Τσαντ, το Καζακστάν, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και την Ταϊλάνδη.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς των τελευταίων 25 ετών.

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο και οι θάνατοι οφείλονται συνήθως σε επιπλοκές. Δεν υπάρχει θεραπεία, όμως μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις ενός εμβολίου «ασφαλούς και πολύ αποτελεσματικού», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι σημαντικότερες επιδημίες ιλαράς σημειώνονται σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς είναι μικρή. Στις δυτικές χώρες, οι λεγόμενοι «αντιεμβολιαστές» βασίζονται σε μια δημοσίευση του 1998 που συνέδεε το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό. Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτές τις επικρίσεις και έχει αποδείξει πως ο συντάκτης αυτής της δημοσίευσης, ο Βρετανός Άντριου Γουέικφιλντ, είχε παραποιήσει τα αποτελέσματά του.

Στην περιοχή της Ευρώπης, οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί καθώς σχεδόν 90.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί φέτος: ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν που είχε καταγραφεί για ολόκληρο το 2018 (84.462).

Στις άλλες περιφέρειες, ο ΠΟΥ κατέγραψε μια έκρηξη των κρουσμάτων στην Αφρική, όπου σχεδόν δεκαπλασιάσθηκαν, μια αύξηση κατά 230% στον δυτικό Ειρηνικό και κατά 50% στην ανατολική Μεσόγειο. Η Νοτιοανατολική Ασία και η Αμερική στο σύνολό της κατέγραψαν καθεμιά μείωση των κρουσμάτων κατά 15%.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως κάθε πρόσωπο ηλικίας άνω των 6 μηνών θα πρέπει να είναι προστατευμένο από την ιλαρά πριν μεταβεί σε κάποια περιοχή όπου κυκλοφορεί η ιλαρά. Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ για την υγεία συνιστά στους ταξιδιώτες να εμβολιάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την αναχώρησή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροK. Νοτοπούλου: «Ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Σαμοθράκης αφήνει έκθετη την κυβέρνηση»
Επόμενο άρθροΠάνω από 24 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης