Δυο θέματα σήμερα. Εν ολίγοις.
Το πρώτο: Είναι θετική –πολύ θετική- η ενέργεια του Κωστή Χατζηδάκη να μειώσει το απαράδεκτο προνόμιο (εις βάρος όλων ημών των μη τζαμπατζήδων) των εργαζομένων και συνταξιούχων στη ΔΕΗ να έχουν έκπτωση 75% στην κατανάλωση ρεύματος που κάνουν στα σπίτια τους. Βεβαίως, η μείωση αυτής της έκπτωσης από το 75 στο 30% απέχει πολύ ακόμη από την πλήρη κατάργηση του αλλά είμαι μια αρχή.
Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που ενώ καταναλώνουν 100, πληρώνουν λόγω ιδιότητας 25. Τιμής ένεκεν τζαμπατζίδικα. Και σήμερα φωνάζουν που τους μείωσαν το ποσοστό έκπτωσης -ούτε καν το κατάργησαν- αντί να φωνάζουμε εμείς οι υπόλοιποι, που σαν ηλίθιοι χρηματοδοτούμε εδώ και πενήντα χρόνια το διαχρονικό πλιάτσικο της δωρεάν κιλοβατώρας. Κι ας σκούζουν οι συνδικαλιστές κι ας βγαίνουν στις τηλεοράσεις να λαϊκίζουν και να δημιουργούν εντυπώσεις σε όσους δεν γνωρίζουν…
Πάντως είναι περίεργο ότι τους καλούν δημοσιογράφοι με ελάχιστο ειδικό βάρος και γνώσεις και τους αφήνουν να λένε το ποίημά τους… Χωρίς καν –πλην άλλων- να τους υπενθυμίζουν ότι το ταμείο συνταξιούχων της ΔΕΗ επιδοτείται ετησίως με 600 εκ. ευρώ!!! Υποχρεωτικά μέσω Συντάγματος με ρύθμιση που είχε κάνει ο Βενιζέλος…
Όμως, να το δούμε κι αλλιώς. Η ΔΕΗ ως επιχείρηση παραδόθηκε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με κέρδη κι επέστρεψε με έλλειμμα σχεδόν 1 δις και προ της κατάρρευσης. Λέγαμε και γράφαμε ότι η ΔΕΗ διαθέτει τους πλέον προνομιούχους εργαζομένους με μισθούς που κατ’ ελάχιστο αγγίζουν τις 45 -47 χιλιάδες ευρώ ετησίως! Λέγαμε και γράφαμε ότι ο Τσίπρας άφησε την καυτή πατάτα στους επόμενους.
Έστω, λοιπόν, ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τη ΔΕΗ.
Ούτε κυνήγι των κακοπληρωτών –μπαταχτζήδων ούτε αυξήσεις λογαριασμών ούτε κατάργηση προνομίων ούτε πωλήσεις μονάδων… Τότε, η ΔΕΗ που έχει κατά καιρούς πάρει δάνεια από τράπεζες, θα έπαυε να τα εξυπηρετεί, οπότε θα γινόταν καταγγελία τους. Θα κατέπιπταν εγγυήσεις ύψους, περίπου, 2 δισ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου, που δόθηκαν στο παρελθόν για να ληφθούν τα δάνεια αυτά. Οι μεν φορολογούμενοι θα φορτώνονταν στις πλάτες τους ποσό που θα ισοδυναμούσε, περίπου, με έναν νέο ΕΝΦΙΑ, που από τον επόμενο μήνα μόλις και ύστερα από 7-8 χρόνια υπέρμετρης επιβάρυνσης αρχίζει να μειώνεται αισθητά, η δε ΔΕΗ, μη μπορώντας πια να αναζητήσει άλλα κεφάλαια, θα αποκλειόταν από τις αγορές χρήματος στο μέλλον και δεν θα μπορούσε πια να πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως οι τράπεζες θα έγραφαν ζημιές και θα ζητούσαν, ίσως, ανακεφαλαιοποίηση με κάποιο τρόπο.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν θα μπορούσαν να εισπράττουν το μισθό τους. Στο τέλος της τραγικής αυτής διαδρομής, χρεωκοπία της ΔΕΗ, ή διάσωση με ίδιους πόρους («bail in») περίπου 4-5 δισ. ευρώ για να μην κατεβάσει τους διακόπτες.
Το δίλημμα λοιπόν, δεν είναι δυσάρεστα μέτρα ή καθόλου μέτρα. Είναι μέτρα με δίκαιη κατανομή του βάρους τους και κόψιμο προνομίων δεκαετιών ή black out. Είναι μέτρα προς όφελος όλων κι όχι των συνδικαλιστών και των προνομίων των εργαζομένων της.
Το δεύτερο θέμα: Η υποδειγματική, θαυμαστή και ζηλευτή Δημοκρατική λειτουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, έλαβε τέλος και με την υπογραφή της θεματοφύλακος βασίλισσας Ελισάβετ!
Θλίψη! Όταν τα πρότυπα καταρρέουν θα γεμίσει η Ευρώπη με Τσίπρες, Βαρουφάκηδες, Τζόνσον, Όρμπαν, Σαλβίνι και άλλα θαυμαστά λουλούδια του πιο ακραίου κι επικίνδυνου λαϊκισμού… Θλίψη και φόβος!
Στην φωτογραφία (άνω) ο πρίγκιπας Αντρέας Γλύξμπουργκ, γνωστός κι ως «καψοκαλύβας», συνυπεύθυνος της Μικρασιατικής καταστροφής. Ήταν το έβδομο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της βασίλισσας Όλγας. Φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα από τους Άγγλους, αφού μετά την εκτέλεση των έξι είχε καταδικαστεί κι εκείνος εις θάνατον!
Γιος του «καψοκαλύβα» είναι ο Φίλιππος, βασιλιάς της Αγγλίας και συμβίος της Ελισάβετ. Χθες, η νύφη του «καψοκαλύβα» , βασίλισσα της Αγγλίας, έκλεισε (έστω υποχρεώθηκε να κλείσει) την Βουλή της χώρας της, κάνοντας το χατίρι του γελοίου λαϊκιστή Τζόνσον, ο οποίος δι’ αυτού του τρόπου θέλει να αποφύγει την καταψήφιση της κυβέρνησης του και να διασφαλίσει το Brexit, με κάθε τρόπο, ακόμη κι αν είναι χωρίς συμφωνία, ” άτακτο”!!!
Ποιος είπε ότι ακόμη και στην Μεγάλη Βρετανία που ο θεσμός της βασιλείας θεωρητικά λειτουργεί υποδειγματικά, δεν είναι ένας παρωχημένος και αντιδημοκρατικός θεσμός;