Έβλεπα σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία περισσεύει ο λαϊκισμός, μια ρεπόρτερ με προτεταμένο μικρόφωνο να ρωτά μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Πάτρα: «Πώς αισθάνεστε;»!!! Ήταν λίγα λεπτά μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος της μητέρας για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της!
Αναρωτιέμαι τι περίμενε να λάβει ως απάντηση η ρεπόρτερ από την ερωτώμενη; Ότι είναι… χαρούμενη κι ευτυχισμένη; Μια άλλη νεαρή ρεπόρτερ ρώτησε κάποιον άλλον γείτονα της Μήδειας… «συγκλονιστήκατε»; Τι περίμενε να λάβει ως απάντηση; Είναι η ίδια ερώτηση- κουταμάρα ανεπαρκών ρεπόρτερ προς τον αθλητή που μόλις έχει βάλει γκολ ή έχει επιτύχει μια διάκριση. «Πώς αισθάνεσαι»; Τα περιμένουν να τους πει; «Αισθάνομαι χάλια»;
Στην Πάτρα είδαμε για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια των ρεπόρτερ, την κορύφωση του λαϊκισμού από το studio, τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, αλλά και το χαμηλό επίπεδο της κοινωνίας μας. Είδαμε εκπροσώπους των ΜΜΕ, δημοσιογράφους, παρουσιαστές/παρουσιάστριες και τηλεπερσόνες –οιδήμονες να προσπαθούν συνεχώς να αλιεύουν αγανάκτηση και οργή. Λες κι η φοβερή παιδοκτονία δεν ήταν από μόνη της μια τραγική ιστορία κι έπρεπε να επενδυθεί με μουσική τρόμου και το μένος των Πατρινών. Κι όπως πάντα, ένα χέρι τέντωνε το μικρόφωνο στο στόμα κάποιου ή κάποιας χωρίς κανένα φίλτρο, χωρίς καν το φόβο του τι θα πει το στόμα με το μικρόφωνο μπροστά του. Κι ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ακούγονται βρισιές και κατάρες. Ικανές να κινητοποιήσουν τηλεθεατές αλλά και άλλους περιοίκους. Κάπως έτσι συγκεντρώθηκε τόσο πλήθος έξω από το σπίτι της παιδοκτόνου. Όσος περισσότερος κόσμος, τόσο καλύτερη η τηλεοπτική παραγωγή. Οι οιμωγές των πληκτρολογούντων στο fb μεταφέρθηκαν ως λαϊκό δικαστήριο στον δρόμο και απαιτούσαν κρεμάλες και απολογίες των συγγενών της συλληφθείσας στους ίδιους! Κάποιοι έφτυναν το σπίτι, έγραφαν συνθήματα στα παράθυρα κι … έβγαζαν φωτογραφίες για να τις αναρτήσουν προφανώς στα social media και ν’ αποσπάσουν like!!
Απ’ όλα είχε ο μπαξές. Πλήθος, κατάρες, αυτόκλητους δικαστές, τις κυριούλες με τις ρόμπες μα και τους … γαμπρούς που ίσιωναν το μαλλί μόλις καταλάβαιναν ότι φτάνει η κάμερα. Στα δε studios ένα σωρό δικηγόροι (οι περισσότεροι δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση), ψυχολόγοι, ντετέκτιβ, πρώην αστυνομικοί, γιατροί και λοιποί κεταμινολόγοι! Η στόχευση σαφής: Να στραγγιστεί μέχρι τελευταίας ρανίδας η ψυχή του θεατή και το συναίσθημά του. Ειδικά όταν αυτό δεν είναι ελεγχόμενο από έναν εγκέφαλο πνευματικά αυτάρκη και ώριμο για να ελέγξει τις αντιδράσεις του.
Πρέπει να τονίσουμε κι αυτό. Τα κανάλια κι οι πρωταγωνιστές τους, δίνουν τροφή στον όχλο και κυρίως πιέζουν τις αρχές για γρήγορα αποτελέσματα. Ενίοτε αφήνουν κι υπονοούμενα για αβελτηρίες που ευνοούν τον δράστη. Λες κι η Αστυνομία δεν θέλει να «δέσει» την κάθε υπόθεση με αποδείξεις που θα διασφαλίσουν ότι ο δράστης θα συλληφθεί, θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα πληρώσει το τίμημα.
Οι Πουαρό αφθονούν στο διαδίκτυο στην τηλεόραση. Οι δικαστές το ίδιο. Οι δε οργισμένοι αυτόκλητοι δικαστές που στήνουν τα ικριώματα δεν θα εκλείψουν όσο υπάρχουν οι τηλεοπτικοί αστέρες που κατευθύνουν συναισθήματα. Δυστυχώς!