Αλήθεια μπορούμε να φαινόμαστε νέοι παρά το προχωρημένο της ηλικίας μας ενώ κάποιος άλλος άνθρωπος να μοιάζει μεγαλύτερος από όσο είναι και σε αυτό να ευθύνεται οι σκέψεις και στο DNA μας;
Απαντήσεις γι αυτά τα ερωτήματα δίνουν ερευνητές αφού μετά από έρευνες διαπίστωσαν πως τα μοτίβα σκέψης μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στα βασικά μέρη του κυττάρου του DNA με αποτέλεσμα να επηρεάσουν τη ζωή και την υγεία μας.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ των επιπέδων γήρανσης των ανθρώπων, που σε συνδυασμό με διάφορους παράγοντες επιδρούν στην εμφάνιση των ανθρώπων και αυτοί είναι, τα γονίδια, οι κοινωνική ζωή, το περιβάλλον που ζούμε και ο τρόπος ζωής μας που μπορεί να ενεργοποιήσει τα γονίδια ή να μειώσει τη δυναμική τους.
Η γήρανση είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί, ακόμη και να αντιστραφεί.
Οι άνθρωποι που έχουν θετικές αντιδράσεις, είναι χαμογελαστοί και αισιόδοξοι έχουν μεγαλύτερα τελομερή ενώ όσοι είναι δύσμορφοι και κυνικοί έχουν μικρότερα τελομερή.
Οι επιστήμονες λένε πως οι άνθρωποι με κακές σκέψεις έχουν κυνική εχθρότητα, αυτή ορίζεται από τον υψηλό θυμό και την άρνηση εμπιστοσύνης σε άλλους ανθρώπους ή βράζουν από θυμό με μικροαφορμές.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν λιγότερες κοινωνικές σχέσεις και λιγότερη αισιοδοξία. παθαίνουν περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, συχνά πεθαίνουν σε νεότερες ηλικίες.
Τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους παρουσίασαν ασθένειες γήρανσης, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κλπ. με αποτέλεσμα την πιο γερασμένη όψη από άλλους συνομήλικους τους ανθρώπους.
Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι αναπτύσσουν μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος ή η καρδιακή νόσο. Οι εχθρικοί άνθρωποι με βραχέα τελομερή γενικά, τείνουν να γερνούν ή πεθαίνουν νωρίτερα.
Οι άνθρωποι που χαμογελούν, που έχουν αισιόδοξη σκέψη και καλή οικογενειακή και κοινωνική ζωή, αργούν να γεράσουν, έχουν καλύτερη υγεία και ζουν χωρίς ιδιαίτερο άγχος.