Οι χθεσινές εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Χρήστου Φωκά από την Ένωση Κεντρώων αλλά και η παραίτηση του γραμματέα του ΑΝΕΛ Θύμιου Δρόσου, αποτελούν χαρακτηριστικά των ρωγμών που δημιουργεί στο πολιτικό σκηνικό η εν εξελίξει σαφής αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αποτέλεσμα, τόσο της πόλωσης όσο και της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Βασίλης Λεβέντης απέμεινε με πέντε μόνο βουλευτές ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Χρήστου Φωκά. Ο εν λόγω βουλευτής αν υπάρχει κάτι για το οποίο έγινε γνωστός είναι η …τρομακτική του αφοσίωση στην ποδοσφαιρική ομάδα ΠΑΟΚ κι ασφαλώς (δευτερευόντως) στην πολεμική ρητορική του εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι «μεταγραφή» του προς Αριστερά δεν υφίσταται κι αναμένεται να δούμε προς τα πού θα επιχειρήσει να βρει στέγη εν όψει εκλογών. Προς την Νέα Δημοκρατία προς την οποία κοιτούν όλο και περισσότεροι πολιτευόμενοι εντός ή εκτός κοινοβουλίου ή προς το ΚΙΝΑΛ;
Η ανεξαρτητοποίηση του συγκεκριμένου βουλευτή σε συνδυασμό με την πιθανή ανεξαρτητοποίηση του έτερου βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιώργου Σαρίδη, σημαίνει ότι η Ένωση Κεντρώων θα μείνει με συνολικά τέσσερις βουλευτές και θα χάσει σειρά κοινοβουλευτικών προνομίων καθώς δεν λογίζεται πλέον ως κοινοβουλευτική ομάδα ( Για συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας σε κόμματα που έχουν μπει στη Βουλή μετά από εκλογές, απαιτούνται πέντε βουλευτές). Κάτι που δεν θα επιτρέπει στον Βασίλη Λεβέντη να λαμβάνει τον λόγο ως αρχηγός κόμματος σε προ ημερησίας συζητήσεις στη Βουλή, τις οποίες απολάμβανε τα μάλα εκτοξεύοντας …πύρινους λόγους που τις περισσότερες φορές ήταν εκτός τόπου, χρόνου και πλαισίου.
Πάντως, ο βουλευτής Σαρίδης, χθες ανέφερε ότι δεν θ’ αποχωρήσει προς το παρόν. Την ώρα που δημοσκοπικά το κόμμα συρρικνώνεται ραγδαία.
Στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, η εσωστρέφεια κτυπά ταβάνι και σε συνδυασμό με τον εμφανώς ανερμάτιστο πολιτικό λόγο και τις παλινωδίες στο Σκοπιανό ζήτημα δημιουργεί ισχυρές πιέσεις που δημοσκοπικά τους εμφανίζουν προ της πολιτικής εξαΰλωσης.
Χθες παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα των ΑΝΕΛ ο Θύμιος Δρόσος, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή. Η παραίτησή του δημοσιοποιήθηκε μέσω ανάρτησής του στο facebook, στην οποία σημειώνει πως έχει στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στην οποία εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Εν τούτοις σημειώνει πως δεν προτίθεται να τη δημοσιοποιήσει καθώς και ότι αυτό μπορεί να το πράξει, εφόσον το επιθυμεί, ο Πάνος Καμμένος.
Την ίδια ώρα, τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ φλερτάρουν ανοικτά με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά πάσα πιθανότητα θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Ψαράδων. Οι Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά. Η τελευταία, μάλιστα, μετρήθηκε δημοσκοπικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως πιθανό πρόσωπο που θα μπορούσε υπό τη σκέπη του να διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων.
Τέλος, εξαιρετικά ρευστά είναι τα δεδομένα και για το Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει μετ’ επιτάσεως ότι το κόμμα του θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, αλλά η σημερινή εικόνα των βουλευτών του, είναι κάθε άλλο παρά εικόνα συνοχής. Το Ποτάμι αριθμεί αυτή τη στιγμή έξι βουλευτές. Εκ των οποίων οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός κοιτάζουν επίμονα προς την Νέα Δημοκρατία, ο Σπύρος Δανέλλης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης με την ομάδα των Μεταρρυθμιστών είναι συνεργαζόμενος και προβληματισμένος. Ουσιαστικά, δηλαδή, μένουν σε αγαστή συμπόρευση μόνο οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Δημοσκοπικά δε, το Ποτάμι έχει ξεπεράσει τα ποσοστά της… πολιτικής εξαΰλωσης.
Είπαμε, η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού είναι ορατή. Αρχικά με την εξαφάνιση των προσωπικών κομμάτων… Κομμάτων που λειτούργησαν ως μαγαζάκια. Που δεν είχαν και δεν έχουν να προσδώσουν το παραμικρό στην κοινωνία, πλην της πολιτικής ανέλιξης των προσώπων που τα δημιούργησαν…