Με ένα μαγνητοσκοπημένο περίπου δίλεπτο μήνυμα και με φόντο διάφορα χαρακτηριστικά σημεία της πρωτεύουσας, όπως το μουσείο της Ακρόπολης, τον Λυκαβηττό, το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου στη Ρωμαϊκή Αγορά, τη γερμανική πρεσβεία, αλλά και το λιμάνι του Πειραιά, συστήνεται ο νέος, και επισήμως από σήμερα, πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα, ο οποίος επέδωσε το πρωί τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Γεια σας. Ονομάζομαι Ερνστ Ράιχελ. Είμαι ο νέος Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα» αυτοσυστήνεται στα ελληνικά ο Ερνστ Ράιχελ και συνεχίζοντας στη γερμανική γλώσσα δίνει το στίγμα της θητείας του: «Η σύζυγός μου και εγώ αφιχθήκαμε πριν από λίγο καιρό στην Ελλάδα. Και οι δύο είμαστε ενθουσιασμένοι από την εγκαρδιότητα με την οποία μας υποδέχθηκαν. Πιστεύω ότι οι γνώσεις και η εμπειρία μου για την περιοχή των Βαλκανίων και την Τουρκία θα μου φανούν εδώ χρήσιμες. Θα ήθελα να σας εξηγήσω εν συντομία τη φιλοσοφία μου για το πώς θέλω να εκπροσωπήσω την Ομοσπονδία Δημοκρατία της Γερμανίας εδώ, στην Ελλάδα. Εμείς, οι Γερμανοί και οι Έλληνες είμαστε Ευρωπαίοι. Είμαστε μαζί στην ΕΕ. Ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, έχουμε κοινές πολιτιστικές ρίζες και κοινές αξίες. Ή για να είμαι πιο ακριβής, οι ρίζες της κοσμοθεωρίας της Γερμανίας βρίσκονται εν πολλοίς εδώ στην Ελλάδα. Και είμαστε ενωμένοι γιατί σε έναν παγκοσμιοποιημένο, ασταθή κόσμο, μόνο από κοινού μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι. Αυτή η κοινή μας πορεία απαιτεί από εμάς καθημερινά αλληλεγγύη, συμβιβασμούς, αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη για την ιστορία της. Η Γερμανία τουναντίον αισθάνεται ντροπή για τον τρόμο και τα δεινά που σκόρπισε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε υποχρέωση να μην το λησμονήσουμε αυτό ποτέ. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θέλουμε να παραμείνουμε μόνο σε αυτό. Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε μαζί ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Ως φίλοι και ως εταίροι. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οι συνάδελφοι μου στην πρεσβεία, οι Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες μου κι εγώ θέλουμε να εργαστούμε στην πράξη. Είτε πρόκειται για την αλληλεγγύη και την προστασία από εξωτερικές προκλήσεις, είτε για να δοθεί στους ανθρώπους η δυνατότητα μιας καλύτερης ζωής, είτε πρόκειται για ανταλλαγές στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, της επιστήμης και της έρευνας, είτε για προσωπικούς δεσμούς πέρα και πάνω από τα σύνορα, είτε πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης και τα αίτια της αποτελεσματικά και ανθρώπινα, είτε, τέλος, στηρίζοντας τους Γερμανούς που έρχονται εδώ για να γνωρίσουν αυτήν την καταπληκτική χώρα και οι οποίοι ανήλθαν πέρυσι στα περίπου 4 εκατομμύρια».
Κλείνοντας, ο νέος Γερμανός πρέσβης αποχαιρετά στα ελληνικά: «Θα τα πούμε σύντομα».
Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ