Ημερίδα σχετικά με την παγκόσμια αύξηση του ενεργειακού κόστους διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος ενώ έγιναν προτάσεις και τέθηκαν ερωτήσεις από εκπροσώπους της αγοράς και στελέχη επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα.
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «το θέμα του κόστους της ενέργειας παραμένει ένα σύνθετο ζήτημα με πολλές παραμέτρους, ενώ αυτήν την περίοδο επιβαρύνεται σημαντικά από την αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις χώρες παγκοσμίως. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ακριβώς έχει πράξει σε όλες τις κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη, ανέλαβε έγκαιρα στοχευμένες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπηρετούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, η υλοποίησή του οποίου είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να πετύχουμε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας όχι μόνο πρόσκαιρα αλλά στο διηνεκές». Τόνισε μάλιστα ότι «παρότι τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας εγχώριας ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα, καταφέραμε όχι μόνο να αντιστρέψουμε εκείνη την κατάσταση αλλά να είμαστε σήμερα σε θέση να αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση. Γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι για τα δύσκολα».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εστίασε στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αύξησης των τιμών φυσικού αερίου. Μέτρα όπως η επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η αναστολή πληρωμής για τη χρονική περίοδο πέντε μηνών από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022 των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις.
Επιπλέον, ειδική αναφορά έκανε για τη διασύνδεση στο δίκτυο των παραγωγών ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 400 εκατ. για κτήρια, 100 εκατ. για μικρά ξενοδοχεία, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σημείωσε, επίσης, ότι «για τη χρηματοδότηση των μέτρων, οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ», τονίζοντας ότι «εξετάζουμε κάθε μήνα τι συμβαίνει στις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα προκειμένου να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία».
Τέλος, σημείωσε ότι η αύξηση του κόστους είναι παροδικού χαρακτήρα και προκλήθηκε και από τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της γρήγορης αποκατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας που είχε ως συνέπεια τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται και υπογράμμισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν σταθερά χαμηλές τιμές ενέργειας».
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης αναφέρθηκε στον νέο κλιματικό νόμο και τους εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030, πρώτο βήμα στην πορεία προς την εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού στόχου να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα το 2050. «Όσο περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ παράγουμε τόσο θα μειώνεται το κόστος ενέργειας στη χώρα μας» τόνισε «με στόχο να στηρίξουμε και να πρασινίσουμε την παραγωγική βάση της χώρας μας γιατί αυτή διασφαλίζει την κοινωνική ευημερία και την πρόοδο».
Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία θέτονται οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τόσο οριζόντια προβλήματα όσο και εξειδικευμένα-κλαδικά, όπως τα άμεσα σχετιζόμενα με την ενέργεια. Στόχοι είναι, όπως υπογράμμισε, η βιώσιμη κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης των βιομηχανιών, η μείωση του κόστους της ενέργειας, η κλιματικά ουδέτερη ανάπτυξη, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή μετάβαση. Ενώ συμπλήρωσε ότι «ανάμεσα στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη πράσινων και αυτόνομων βιομηχανικών πάρκων, τα οποία θα λάβουν χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ καθώς και η ενίσχυση των επενδύσεων σε καθαρές πηγές ενέργειας όπως αυτή της παραγωγής υδρογόνου».
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας αναφέρθηκε στον ρόλο της ΡΑΕ και στα νέα δεδομένα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας διατυπώνοντας την πρόβλεψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί στα 40 ευρώ τον Απρίλιο του 2022 και μετά από ένα χρόνο θα διαμορφωθεί στα 30 και 20 ευρώ από τα 100 και πλέον ευρώ που είναι σήμερα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος αναφέρθηκε στις επενδύσεις που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ στην οκταετία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Σύρμος, οι οποίοι μίλησαν για τα ζητήματα ενεργειακού κόστους που απασχολούν την ελληνική βιομηχανία και υπέβαλαν σειρά σχετικών προτάσεων.
Την ευθύνη της οργάνωσης είχε ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Άκης Μπάφας και συντόνισαν o Διευθυντής της Γραμματείας Ιωάννης Τριανταφύλλου, ο Συντονιστής για θέματα Βιομηχανικής Πολιτικής Δημήτρης Σταρόγιαννης και ο επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας Σωτήρης Ησαΐας.