Ένας τομέας με ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ατζέντα της Γαλλικής Προεδρίας είναι το διεθνές εμπόριο.
Αναμενόμενο, δεδομένου ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, από διάφορες τρίτες χώρες, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύστημα πολυμερούς εμπορίου είναι αποδυναμωμένο. Εξού και η θέσπιση νέων εργαλείων, που θα θωρακίσουν την Ευρώπη έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και θα ενισχύσουν την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων της. Νομοθετούμε, λοιπόν, την Πράξη κατά των Μέτρων Εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument), ενός νέου νομικού εργαλείου για την αντιμετώπιση του οικονομικού εξαναγκασμού, από τρίτες χώρες, σε βάρος των κρατών μελών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Λιθουανίας, στον εμπορικό πόλεμο που δέχεται από την Κίνα, λόγω της επιλογής της να συνάψει πιο στενές σχέσεις με την Ταϊβάν.
Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο παραπάνω νομοθέτημα, εργάζομαι συστηματικά και μεθοδικά μαζί με τους συναδέλφους μου Ευρωβουλευτές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταστήσουμε το παραπάνω νομικό εργαλείο λειτουργικό και αποτελεσματικό, ώστε να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. και η εμπορική μας δύναμη να γίνει μοχλός για την επίτευξη των γεωπολιτικών μας επιδιώξεων. Η Πράξη κατά των Μέτρων Εξαναγκασμού θα αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο και για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο και στην προώθηση μιας θετικής εμπορικής ατζέντας με τρίτες χώρες, γειτονικές και μη. Όμως, σε περίπτωση εμπορικού bullying και συναφών απειλών, θα διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο» στα χέρια της.
Προτεραιότητα της Γαλλικής Προεδρίας είναι και η αναθεώρηση της σχέσης της Ε.Ε. με την Αφρική. Η Γαλλική Προεδρία, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην αφρικανική ήπειρο, σκοπεύει να επενδύσει στην οικοδόμηση νέων σχέσεων συνεργασίας με την Αφρική, με βάση το εμπόριο και τις επενδύσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ήδη ένα βήμα μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια, με επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, στη Ρουάντα, την Γκαμπόν, την Γκάνα, τη Νιγηρία, την Αγκόλα, ενώ αναμένεται επίσκεψη και στη Σενεγάλη. Οι εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με την Αφρική θα βρεθούν στο επίκεντρο και του σχετικού εμπορικού forum, σε μερικές εβδομάδες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Αφρικανικής Ένωσης, όπου αναμένεται αξιοσημείωτη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων, με τη συνδρομή του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου.
Τέλος, η Γαλλική Προεδρία θα εστιάσει και στην ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, προωθώντας καινοτόμες νομοθεσίες, αλλά και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στα κράτη-μέλη για τα ψηφιακά τους προγράμματα, στηρίζοντας την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Συγκεκριμένα, αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις για την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act) και την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), που θα συμβάλλουν στο να μπει ένα τέλος στην ψηφιακή «Άγρια Δύση», ενισχύοντας την προστασία των καταναλωτών και δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Μέλημά μας, στα παραπάνω νομοθετήματα, είναι να δοθεί έμφαση στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
Η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα επιτάσσει εγρήγορση και αποτελεσματικότητα. Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα, εστιάζοντας στην προώθηση των εμπορικών μας σχέσεων και στον εντοπισμό ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.