Τις προτάσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας κατέθεσε η “Οικολογία – Πράσινη Λύση” στη τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που διενεργήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
Αυτές είναι:
- Η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής ενημέρωσης και συγκέντρωσης πληροφοριών και προτάσεων από παραγωγικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους με στόχο την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων ανακούφισης σε περιφερειακό επίπεδο.
- Την δημιουργία πάγιου μητρώου πιστοποιημένων προμηθευτών σε ότι αφορά την αγορά μέσων προστασίας προς διάθεση στους εργαζόμενους και τις νοσοκομειακές μονάδες της περιφέρειας, με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια στις αναθέσεις αγοράς τέτοιου υλικού.
- Την διάθεση των αποθεματικών της περιφέρειας, αλλά και την διεκδίκηση επιπρόσθετων κρατικών πόρων, με στόχο την τόνωση και την ενίσχυση όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας.
- Την άμεση πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού πέρα από την τρέχουσα προκήρυξη συμβασιούχων τετράμηνης διάρκειας.
- Την στροφή των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα προς δράσεις κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην δημιουργία καινοτόμων πράσινων θέσεων εργασίας.
- Σε συνεργασία με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης να εξεταστεί η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μετά την πανδημία.
Ο επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: ” Την αυριανή ημέρα της πανδημίας η κοινωνία και η οικονομία θα αναμετρηθεί με μια νέα σκληρή πραγματικότητα. Είναι παράλληλα όμως μια μεγάλη ευκαιρία για την Περιφέρεια μας να αποδείξει πως μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, προς μία πραγματική περιφερειακή διακυβέρνηση με ρόλο και προοπτική. Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες απαιτεί, πέρα από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την άμεση συνεργασία με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να εξεταστεί η αναβάθμιση όλων των δημόσιων υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα.
Θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός των χώρων συνάθροισης με γνώμονα την έγκαιρη πρόληψη σε περίπτωση κρουσμάτων, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν ικανές πράσινες αστικές διαδρομές, να αυξηθούν οι ελεύθεροι χώροι, να αυξηθεί το αστικό πράσινο, να προστεθούν σημεία νερού και χώρων υγιεινής με την μόνιμη διάθεση αντισηπτικού υλικού αλλά και να εφαρμοστούν τάχιστα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας. Ως πράσινοι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε θετικά σε αυτήν την κατεύθυνση.”