Οι προοπτικές ανάπτυξης της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας αναδείχθηκαν σε εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ)

Τις προοπτικές ανάπτυξης της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού αιγοπρόβειου κρέατος, ως απάντηση στη γενικότερη στοχοποίηση της κτηνοτροφίας για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ανέδειξε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματός της Signed by Nature, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Αν υπήρχαν Όσκαρ διατροφής, τότε αναμφίβολα το ελληνικό αιγοπρόβειο θα κέρδιζε κάθε χρόνο το Όσκαρ κρέατος!» δήλωσε κατά την ομιλία της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

Παράλληλα, η αρμόδια υφυπουργός υπογράμμισε πως «όσο μικρό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας τόσο μεγάλο είναι το κοινωνικό και πολιτισμικό αποτύπωμά της» προσθέτοντας ότι το υπουργείο δίνει βαρύτητα και στο αναπτυξιακό αποτύπωμά της κτηνοτροφίας με πολλές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας.

Με δεδομένα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για την κτηνοτροφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, η εκτίμηση του προέδρου της ΕΔΟΚ, Λευτέρη Γίτσα, είναι ότι για τη χώρα μας θα είναι πολύ ηπιότερα λόγω των φυσικών πλεονεκτημάτων της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας  και ως εκ τούτου τα προϊόντα μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

«Έχουμε τη δυνατότητα, τις επιπτώσεις από τα μέτρα που θα παρθούν για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος να τις μετατρέψουμε από πρόβλημα, σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία» επεσήμανε ο κ. Γίτσας.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, η Ελλάδα διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς διαθέτει ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο, ηλιοφάνεια και μεγάλη βιοποικιλότητα, χαρακτηριστικά, τα οποία ταιριάζουν στην εκτροφή προβάτων και αιγών, που αποτελεί μια από τις παραδοσιακά, πλέον, διαδεδομένες κτηνοτροφικές δραστηριότητες στη χώρα μας.

Παράλληλα, σημειώθηκε πως η εκτατική εκτροφή διασώζει τον πολιτιστικό πλούτο και τις παραδόσεις ολόκληρων περιοχών, συγκρατεί τον αγροτικό πληθυσμό στην ύπαιθρο, διατηρεί την βιοποικιλότητα, παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα, προστατεύει την φύση από τις καταστροφές και έχει θετικό οικολογικό αποτύπωμα.

Εξίσου σημαντική είναι και η «απόδοση» της εκτροφής αιγοπροβάτων όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς ευθύνεται μόλις για το 3,7% των εκπομπών ρύπων της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας, χάρη στη διαδικασία της βόσκησης.

Η εικόνα στη χώρα όμως, σήμερα, δεν είναι ανάλογη της αξίας της αιγοπροβατοτροφίας. Όπως εξήγησε ο κ. Ιωσήφ Μπιζέλης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, στα νησιά και τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές καταρρέει η εκτατική κτηνοτροφία και μαζί της και το οικοσύστημα. «Με ένα εκτατικό σύστημα εκτροφής μπορούμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί και το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να δημιουργηθούν αυτά τα νέα προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του προγράμματος Signed by Nature τονίστηκε δε, ότι υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με το αιγοπρόβειο κρέας και τα χαρακτηριστικά του. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές -και για αυτό έχει μειωθεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση, από 18 κιλά τη δεκαετία του 1980 σε 4 κιλά σήμερα- είναι ότι το αιγοπρόβειο κρέας είναι υψηλής διατροφικής αξίας, μιας και οι αίγες και τα πρόβατα στη χώρα μας έχουν καλή διαβίωση και τρέφονται φυσικά: η βάση της διατροφής τους αποτελείται από φυτά πράσινων βοσκότοπων υψηλής θρεπτικής αξίας, χωρίς ζιζανιοκτόνα. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΙσχυρoί βοριάδες στο Αιγαίο και βροχοπτώσεις στην Κρήτη έως το Σάββατο, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου
Επόμενο άρθροΠΡΟΤΟ: Κλήρωση & διαλογή της 16ης-1- 2020