Εντονους προβληματισμούς στις χώρες – μέλη της ΕΕ προκαλεί η προοπτική εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ηδη οι Γερμανοί αναρωτώνται φανερά αν είνα έτοιμοι να το αντέξουν. Και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τρεις σοβαρές προκλήσεις για να διασφαλίσει τη συνοχή της σύμφωνα με το σημερινό K Report: (α) να πετύχει συμφωνία επι του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας με την συμπερίληψη του εμπάργκο επί του ρωσικού πετρελαίου, (β) να υιοθετήσει ενιαίο τρόπο αποπληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να σύρει την οικονομία της σε βαθιά ύφεση και (γ) να δράσει με αλληλεγγύη για την ανακούφιση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και να διαχειριστεί με ενιαίο τρόπο την προμήθεια φυσικού αερίου και εμπορευμάτων στρατηγικού χαρακτήρα, ώστε να συγκρατήσει τις τιμές -αντί να επιδοτεί την αύξησή τους.
Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να καταλήξει στις προτάσεις που θα θέσει υπόψη των μονίμων αντιπροσώπων των 27 αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατόν και το εμπάργκο πετρελαίου να αρχίσει σταδιακά με έσχατο όριο επιβολής του τα τέλη του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία διαφώνησαν και απείλησαν με βέτο, ως ότι έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Και η Κομισιόν προσανατολίζεται να τις εξαιρέσει από το εμπάργκο –για να διασώσει τα προσχήματα.
Οσον αφορά το φυσικό αέριο, η 20η Μαΐου είναι το κρίσιμο τέστ, τότε είναι οι επόμενες μεγάλες πληρωμές στην Gazprom για φυσικό αέριο. Ο τρόπος πληρωμής συζητήθηκε στο χτεσινό συμβούλιο των 27 υπουργών Ενέργειας. Όπως δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας, Σίμπσον, συμφωνήθηκε ότι η πληρωμή με διπλούς λογαριασμούς σε ευρώ και σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή, η Κομισιόν ανέλαβε να ετοιμάσει οδηγίες προς τις εταιρείες για τον τρόπο αποπληρωμής, ωστόσο -συμπλήρωσε- θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.
Το μείζον θέμα που τέθηκε (και χτες) στο τραπέζι και θα απαντηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (30-31 Μαΐου) είναι η ανάπτυξη κοινής δράσης των 27 για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προμήθειας κρίσιμων εμπορευμάτων. Μια ιδέα είναι της Ρώμης, για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού φορέα αγορών –ίσως για φυσικό αέριο, σιτηρά, ζωοτροφές και λιπάσματα. Συμπληρωματική σε αυτήν, η πρόταση της Αθήνας για ενίσχυση των κρατών από τα 230 δισ. αδιάθετα δάνεια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, με μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων ή συνδυασμό των δύο.
Τα θέματα είναι δύσκολα γιατί αφενός εμπλέκονται σε συγκρούσεις εθνικών συμφερόντων, αφετέρου σχεδόν κάθε πρόταση έχει και τις αρνητικές της δευτερογενείς συνέπειες -παράδειγμα, το εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο θα ασκήσει πίεση στις τιμές τους, εδώ. Ας προσέξουμε, είπε χτες το Βερολίνο, μην δώσουμε την ευκαιρία στη Ρωσία να εισπράττει τα ίδια λεφτά εξάγοντας όμως μικρότερες ποσότητες. Ο εκνευρισμός στις αγορές ήταν χτες εμφανής –και δεν θα είναι στιγμιαίος