Οι Πούτιν – Τραμπ, στην ΕΕ μέσω… προεδρίας Όρμπαν – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μπορεί εδώ στα καθ’ ημάς, που πιστεύουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, να μας απασχολεί το ΠαΣοΚ κι οι εκλογές του ή αν ο Τσίπρας με τον Γιώργο Παπανδρέου φτιάξουν τη νέα Κεντροαριστερά, όμως δίπλα μας (δηλαδή σ’ όλη την υφήλιο) η ζωή προχωρά σ’ όλα τα επίπεδα. Κι ίσως καταλυτικά για τα δικά μας συμφέροντα.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσέξτε αυτό που εμείς δεν σκεφτόμαστε καν: Ο πιο θερμός θαυμαστής του Πούτιν στην ΕΕ και φανατικός εχθρός του κράτους Δικαίου, ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, αναλαμβάνει από την Ιη Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ. Δηλαδή, τη στιγμή που η ΕΕ πρέπει να «οχυρώσει» την Ουκρανία και τα συμφέροντά της, έναντι της πιθανότατης επανεκλογής Τράμπ στις ΗΠΑ, βάζει μέσω Όρμπαν θηλιά στον λαιμό της. Χειρότερη συγκυρία δεν θα μπορούσε να συμβεί.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Όρμπαν είναι ένας «μικρός Πούτιν» στην Ουγγαρία και η πολιτική του πλήττει παντοιοτρόπως την ΕΕ εκ των έσω. Κι όσο κι αν είναι απομονωμένος, δεν παύει να είναι πρωθυπουργός χώρας της ΕΕ! Δυστυχώς και για την ΕΕ και για την πολύπαθη Ουγγαρία που ξέφυγε από τα σαγόνια των κομμουνιστών κι έπεσε στις δαγκάνες  του αυταρχισμού και του «εκλεγμένου δικτάτορα» που ελέγχει τα πάντα στη χώρα του και καθημερινά «ξηλώνει» κάθε έννοια δικαίου, ακόμη κι ελευθερίας!

Ο Όρμπαν ελάχιστα νοιάστηκε για το γεγονός ότι μια ελεύθερη χώρα, ο Ουκρανία,  δέχθηκε  απρόκλητη ρωσική εισβολή και πολεμά να διαφυλάξει και διασώσει την εδαφική της ακεραιότητα. Ελάχιστα νοιάστηκε κι από τις εξαφανίσεις και δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του Πούτιν. Ούτε από τους θανάτους ανθρώπων από τους πυραύλους του δικτάτορα φίλου του.

Ο Όρμπαν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εκβιάζει την ΕΕ ως κλασσικός «Δούρειος Ίππος» του Πούτιν. Κάθε λίγο και λιγάκι απειλεί να «μπλοκάρει» με βέτο κρίσιμές αποφάσεις. Ενίοτε τα καταφέρνει. Κι αυτό έχει δημιουργήσει σκέψεις, πλέον στην ΕΕ, ν’ αλλάξουν το θεσμικό δεδομένο περί ομοφωνίας στις αποφάσεις. Το πρόβλημα Όρμπαν είναι σοβαρότατο για την ΕΕ.

Μέγιστος πολιτικάντης κι εκβιαστής, προκαλεί ασυστόλως. Κι οι ηγέτες της ΕΕ στις συσκέψεις κορυφής αναζητούν συνεχώς τρόπους να τον βγάζουν έξω από την αίθουσα για να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τα βέτο του κι αφού πρώτα του … δώσουν κάτι. Αυτό είχε συμβεί και τον προηγούμενο Δεκέμβριο, που απειλούσε με βέτο την ιστορική απόφαση  για την έναρξη ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία.  Τότε, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, του πρότεινε να βγει από την αίθουσα  «για να πιει έναν καφέ» κι έτσι ψηφίστηκε η προενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, από όλους τους άλλους!

Λεπτομέρεια: Πριν ο Όρμπαν βγει από την αίθουσα …για καφέ, η Κομισιόν αποδέσμευσε «παγωμένα» κονδύλια προς την Ουγγαρία, επειδή το κράτος Δικαίου υφίστατο συνεχή πλήγματα.

Θέλετε κι άλλη «πολιτική αλητεία» του Όρμπαν; Έβαζε βέτο και στη διαδοχή του Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, από τον Μαρκ Ρούτε. Πάλι η λύση δόθηκε δια της … εξόδου του από την αίθουσα, αφού πρώτα απαίτησε και πήρε μια λύση που ευνοεί τον Πούτιν. Δηλαδή, να μην ακολουθεί η Ουγγαρία τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ που σχετίζονται με την υποστήριξη της Ουκρανίας, είτε αυτό αφορά σε αποστολή προσωπικού εκτός ΝΑΤΟϊκού εδάφους, είτε χρηματοδότηση προς υποστήριξη ανάλογων αποστολών.

Επιπλέον, αυτός ο «εκλεγμένος δικτάτορας», αρνήθηκε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι η χώρα του είναι εξαρτημένη από τα ρωσικά καύσιμα. Λες κι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν ήταν εξ αιτίας της πολιτικής ανοησίας της Μέρκελ και στις συμφωνίες που είχε κάνει με τον Πούτιν.

Να πούμε κι αυτό; Ότι αυτός ο αυταρχικός πολιτικός αρνείται να συνδράμει στις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και με συνεχή παραληρήματα έντασης και μίσους ισχυρίζεται ότι έτσι υπονομεύονται οι χριστιανικές και συντηρητικές αξίες της χώρας τους!

Στην Ευρώπη, πιο κοντά απ’ όλους βρίσκεται με τη Τζόρτζια Μελόνι και θεωρεί ότι μαζί με τη Λεπέν μπορούν να καταστούν δεύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Να πούμε κι αυτό: Προσφάτως που παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας του, δεν εκφράστηκαν βασικές διαφορές με αυτές της ΕΕ. Τυπικά τουλάχιστον και στα λόγια αναφέρθηκε στην Ανταγωνιστικότητα, στην Άμυνα, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στο Μεταναστευτικό. Πάντως, την ψήφο του για δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  δεν τη δίνει. Εκτός αν του δώσουν κάτι για βγει έξω από την αίθουσα της ψηφοφορίας…

Όπως και να το κάνουμε, την επόμενη Δευτέρα, ο πιο στενός άνθρωπος του Πούτιν στην Ευρώπη, αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ! Μέσα δε σ’ αυτή την προεδρία, ίσως προστεθεί στην ομάδα τους κι ο αρχηγός των αυταρχικών ηγετών, Ντόναλντ Τραμπ… Με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα….

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 25 Ιουνίου 2024
Επόμενο άρθροΓ. Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Αδιανόητη η ένταξη στην Ε.Ε. χωρίς πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση με το διεθνές δίκιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο