Οι …πολλές …Νέες Δημοκρατίες κι η κανονικότητα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τα ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία πριν μια εβδομάδα, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό κόμματος στην Ευρώπη! Κι όμως, αυτό το 33% αν το λάμβανε πριν δέκα χρόνια θα ήταν ιστορικό χαμηλό της.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τι σημαίνουν αυτά; Πρώτον ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο, πιο συνεκτικό κι ανθεκτικό κόμμα στην Ευρώπη. Και δεύτερον… καλώς ορίσαμε όλοι σε μια νέα εποχή.

Δυο ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

  1. Τι εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία;
  2. Ποιοι την ψηφίζουν; Κι όσοι την ψηφίζουν είναι ίδιοι με όσους την ψήφισαν το 2015 ή και το 2012;

Στο πρώτο ερώτημα μια πιθανή απάντηση είναι ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την πλειοψηφία των Ελλήνων που επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη λαίλαπα του αριστεροδέξιου λαϊκισμού. Την ψηφίζουν –πλην των παραδοσιακών οπαδών της- εκείνοι που σηκώθηκαν από τους καναπέδες κι έσπευσαν να πάρουν μέρος και στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για να εκλέξουν τον Κυριάκο. Ήταν μια γενικότερη τάση που παρέπεμπε σ’ ένα διαφοροποιημένο σώμα υποστηρικτών του Κυριάκου που δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την κομματική μούχλα.

Στο δεύτερο ερώτημα, δεν υπάρχει σαφής ή πιθανή απάντηση. Όμως, σε επίπεδο τάσεων αλλά και υποψηφίων η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ διαφορετική. Τι κοινό, επί παραδείγματι, έχουν ο Τατσόπουλος ή ο Γρηγόρης Ψαριανός με τον Βορίδη; Τι κοινό έχει ο φιλελεύθερος Τάσος Αβραντίνης με τον κρατιστή Γιακουμάτο; Άρα, υπάρχει πολυμορφία ιδεολογική αλλά και πολιτισμική/ αισθητική. Λαϊκή Δεξιά ομού μετά φιλελευθέρων. Κεντρογενείς ομού μετά άλλων στα πρόθυρα της ακροδεξιάς. Το θέμα είναι ότι ο καθένας από τους ψηφοφόρους της έχει μια διαφορετική Νέα Δημοκρατία στο κεφάλι του, αναλόγως των πολιτικών του καταβολών.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων; Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Η απομάκρυνση των ψευτών, του πολακισμού, εκείνων που επέδειξαν παντελή απουσία σεβασμού στους θεσμούς, την απουσία πολιτικού πολιτισμού, την αριστερή ιδεοληψία και τον συντεχνιασμό, την ανοχή στην ανομία των «συλλογικοτήτων» των Εξαρχείων κλπ

Κακά τα ψέματα, ΜΟΝΟ από τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.  ΜΟΝΟ με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη μπορούν να καταλαγιάσουν τα πάθη, να φύγει η αβεβαιότητα πάνω από το κεφάλι μας κι όσο γίνεται να καλυτερεύουν τα οικονομικά μας.

Δεν θα είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να ικανοποιήσει δύο αλληλοσυγκρουόμενες συνθήκες. Η πρώτη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται, αλλαγές με πολιτικό ενδεχομένως και κοινωνικό κόστος. Είμαστε στη φάση, σαν χώρα, που για να μείνουν όλα τα ίδια, πρέπει όλα να αλλάξουν. Και η δεύτερη συνθήκη να κινηθεί με μετριοπάθεια, να μην ανοίξει περισσότερα μέτωπα από όσα αντέχει η κοινωνία αλλά και η κυβέρνησή του.

Όπως και νάναι η Νέα Δημοκρατία κι ο Μητσοτάκης ουσιαστικά πήραν στα χέρια τους τις εξελίξεις…. Με τεράστια προβλήματα στην οικονομία (πρώτιστο της ΔΕΗ), στο αξιακό επίπεδο και στην καθημερινότητα…