Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι το όρος Μαίναλο «εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των Απάτητων Βουνών» και αποκτά, όπως υποστηρίζει, καθεστώς υψηλής προστασίας. Πρόκειται για ακόμη έναν ορεινό όγκο που έχει ενταχθεί μαζί με άλλους επτά (7) στα απάτητα βουνά.
Ο Τομέας Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να χαιρετίσει την πρωτοβουλία αυτή, αν δεν ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοπορία της Κυβέρνησης και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των ορεινών όγκων της πατρίδας μας.
Η σωστή διάσταση για τις ΠΑΔ
Οι ΠΑΔ είναι ένα ανέξοδο, γρήγορο, σαφές, μετρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την οριοθέτηση ζωνών «αυστηρής προστασίας» εντός του δικτύου Natura 2000 στο πλαίσιο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), των οποίων η σύνταξη και η έγκριση είναι δεσμευτική υποχρέωση της χώρας, καθώς και για το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.
Ρητορικά ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ
Είναι αυθεντικό το ενδιαφέρον σας ή όπως σε πολλές ακόμη περιπτώσεις επιλέγετε κινήσεις εντυπωσιασμού για να καλύψετε τις ανεπάρκειες, τις καθυστερήσεις και τη μη εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας μας;
Γιατί επιλέγετε τη θεσμοθέτηση νέων περιοχών προστασίας, κύρια εντός του δικτύου Natura 2000, αντί να προχωρήσετε με τα προβλεπόμενα, θεσμοθετημένα βήματα, από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή την ολοκλήρωση και έγκριση των ΕΠΜ, που περιλαμβάνουν ως υποχρέωση την τεκμηριωμένη και πολυκριτηριακή οριοθέτηση ζωνών διαφορετικού επιπέδου προστασίας (από ήπια έως πολύ αυστηρή), που εδώ και σχεδόν 4 χρόνια έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων το 2024;
Προτροπή προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ:
Δείξτε τη βούλησή σας, εφόσον είναι ειλικρινής, και αναλάβετε πρωτοβουλίες για επιτάχυνση του έργου των ΕΠΜ, που αποτελεί το πλέον εμβληματικό εγχείρημα εθνικής κλίμακας για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Η Ελλάδα
- Δεν αντέχει μια δεύτερη παραπομπή και καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θεμελιώδεις παραβιάσεις της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ κατά το σκέλος καθορισμού των αναγκαίων μέτρων διατήρησης (άρθρο 6 παρ.1) στις περιοχές του δικτύου Natura 2000
- Πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Ενωσιακού Δικαίου περιβάλλοντος και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή, στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
- Πρέπει να προβάλει την προστασία της φύσης, όχι μόνο ως απαγορεύσεις, αλλά και ως ευκαιρίες για την κοινωνία σε τοπική και εθνική κλίμακα, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρακτικές.
- Πρέπει να φροντίσει να γίνει η πολυδιαφημισμένη ελληνική φύση και ύπαιθρος, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας όπου ταυτόχρονα μπορεί να προστατεύεται το τοπίο, η βιοποικιλότητα, οι φυσικοί πόροι, αλλά και να αποτελεί χώρο προσέλκυσης δραστηριοτήτων, βάσει συγκεκριμένου χωρικού σχεδιασμού και προσδιορισμού δραστηριοτήτων, όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Πρέπει να επιδιώξει την ενσωμάτωση της διατήρησης της βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και στις τομεακές και αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας.
Από την επικοινωνία επιλέγουμε την ουσία και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.