Σαν σήμερα, 22 Μαΐου του 1933 καθιερώθηκε να εορτάζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.
Η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για τις διαδικασίες που υποστηρίζουν όλη τη ζωή στη Γη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Χωρίς ένα ευρύ φάσμα ζώων, φυτών και μικροοργανισμών, δεν μπορούμε να έχουμε τα υγιή οικοσυστήματα στα οποία βασιζόμαστε για να μας παρέχουν τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, τα φάρμακα που μας γιατρεύουν.
Η φύση είναι πολύ σημαντική για την ζωή των ανθρώπων, ακόμη και οι μικροοργανισμοί που δεν μπορούμε να δούμε παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Το τελευταίο βοηθά στην πρόληψη πλημμυρών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων και αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα πηγής εσόδων.
Επειδή ο ρόλος της βιοποικιλότητας είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιβίωσή μας, η απώλειά της αποτελεί τεράστια κρίση. Έχουμε επικεντρωθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια στην κλιματική αλλαγή, και παρόλο που όλοι πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη, αν διορθώσουμε την κλιματική κρίση και όχι την κρίση της βιοποικιλότητας, πιθανότατα θα έχουμε μαζικές εξαφανίσεις ούτως ή άλλως όχι μόνo ζώων ή φυτών αλλά και πιθανότατα και ανθρώπινων πληθυσμών.
Είναι δύο ίσες -διπλές κρίσεις που προκαλούν μεγάλους κινδύνους ζωονόσων όπως ο Covid- 19. Από την άλλη ο πόλεμος που γίνεται στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους λόγω της αύξησης των τιμών σε τρόφιμα, λιπάσματα και ενέργεια. Αν λάβουμε υπόψη μας και την τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος σε μία χώρα που αποτελούσε πριν τον πόλεμο έναν από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης καταλαβαίνουμε πως η πορεία προς την γενικευμένη κρίση είναι μονόδρομος αν δεν δράσουμε συνεργατικά εγκαίρως.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούμε αναγκαία την διαμόρφωση μιας σειράς ολοκληρωμένων πολιτικών και σχεδίων δράσεων για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Δράσεις στις πόλεις, στην ύπαιθρο, στην παραγωγή και στην κατανάλωση, δράσεις που θα καθιστούν τους πολίτες συμμέτοχους στην πολυποίκιλη διαμόρφωση του φυσικού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος.