Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, με απόφαση του ΟΗΕ.
Ο ορισμός της αναπηρίας είναι αμφισβητούμενος και μεταβαλλόμενος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2008), προσδιορίζει την αναπηρία μέσα από τους παρακάτω τρεις παράγοντες:
- μερική ή ολική έκπτωση στις σωματικές λειτουργίες (π.χ. δυσκολίες κίνησης, χρόνιες παθήσεις κ.α.)
- μείωση της λειτουργικότητας σε καθημερινές δραστηριότητες (όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η εργασία κ.α.)
- περιορισμός συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες (π.χ. ψυχαγωγία, επικοινωνία κ.α.)
και εντάσσει σε αυτό τους ανθρώπους με:
- Κινητική αναπηρία (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία κ.α.)
- Αισθητηριακή αναπηρία (π.χ. απώλεια ακοής ή όρασης)
- Ψυχική αναπηρία (π.χ. σχιζοφρένεια, μανιοκατάθλιψη)
- Νοητική αναπηρία (π.χ. νοητική στέρηση, σύνδρομο Down)
- Άλλες αναπηρίες (σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πολλαπλές αναπηρίες, διαταραχές λόγου, διαταραχές μάθησης, χρόνιες ή ανίατες παθήσεις).
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο ενώ περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες.
Οι σύγχρονες απόψεις για την αναπηρία αναγνωρίζουν ότι τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν με τις ικανότητες ενός ατόμου και προσδιορίζουν τη λειτουργική του απόδοση. Από αυτή την άποψη, η ύπαρξη αναπηρίας δεν καθορίζεται εξ ολοκλήρου από τη σωματική λειτουργία ή ανεπάρκεια.
Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Νοιώθουν στιγματισμένοι και χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής- κοινωνικής ένταξής. Μερικά από τα φωτεινά παραδείγματα ατόμων με αναπηρία, που έσπασαν τα κοινωνικά ταμπού, είναι ο Μπετόβεν, ο Μότσαρτ καθώς και οι σύγχρονοι παραολυμπιονίκες .
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κεντρικής Μακεδονίας πιστεύουμε και προωθούμε την πραγματική ισότητα που σημαίνει ίσες ευκαιρίες κοινωνικά , οικονομικά και πολιτικά για όλες και όλους. Θεμέλιος λίθος σε μία ισόνομη κοινωνία είναι ο σεβασμός της ατομικής και κοινωνικής ιδιαιτερότητας.
Μέσα από τις καινούργιες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τον ερχομό του covid γεννιέται ένα νέο ερώτημα: μήπως οδηγούμαστε στην δημιουργία ενός νέου συμπληρωματικού παράγοντα στον ορισμό της γενικής έννοιας, που μπορεί να διαμορφώσει νέες ομάδες ανθρώπων οι οποίες θα θεωρούνται στο μέλλον δυσλειτουργικές κοινωνικά;