Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία από την κρίση στην Ερυθρά θάλασσα

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία με διάφορους τρόπους, καθώς η Ελλάδα έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς και εμπορικές σχέσεις με τις περιοχές που επηρεάζονται από αυτήν τη θαλάσσια περιοχή.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Ορισμένοι πιθανοί αλλά και  ήδη ορατοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

  • Η Ερυθρά Θάλασσα είναι κρίσιμη για τη διέλευση πετρελαιοφόρων πλοίων. Εάν η κρίση επηρεάσει την ομαλή κίνηση των πλοίων, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας.
  • Η διακοπή της ελεύθερης κυκλοφορίας των πλοίων μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο και τις εισαγωγές/εξαγωγές της Ελλάδας, καθώς πολλά εμπορεύματα και πρώτες ύλες διακινούνται μέσω αυτής της περιοχής.
  • Κρίση στα ελληνικά λιμάνια: Ενώ ο Πειραιάς ήταν το πρώτο λιμάνι που συναντούσαν τα πλοία που έβγαιναν από το σουέζ, σήμερα, κάνοντας τον γύρο της αφρικής και εισερχόμενα στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ, ο Πειραιάς είναι το τελευταίο λιμάνι. Προηγούνται η Βαλένθια, η Μασσαλία κλπ. Το ίιδιο συμβαίνει και με τη Θεσσαλονίκη.
  • Η ανασφάλεια και οι πολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή μπορεί να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την κοινοπραξία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανακατατάξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και επενδύσεις.
  • Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια στις τιμές των εμπορευμάτων, ειδικά αν πρόκειται για εμπορεύματα που διακινούνται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Επίσης, είναι πιθανόν πολύ σύντομα να γίνει ορατή μια κρίση στη ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας, με προσωρινές μάλλον ελλείψεις αγαθών και εξαρτημάτων.
  • Η αστάθεια στην περιοχή μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό, καθώς η Ελλάδα είναι προορισμός ταξιδιών και οικονομικής δραστηριότητας.

Συνολικά, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, ενδέχεται όμως να αλλάξουν οι συνθήκες και οι προοπτικές με τον χρόνο.

Προηγούμενο άρθροΚυβερνητικές πηγές για το θέμα των αγροτών: Αν υπάρχει θεσμικό όργανο ο πρωθυπουργός θα τους δει
Επόμενο άρθροΤουρκία: Ο πληθυσμός της χώρας έφθασε το 2023 τα 85,4 εκατομμύρια κατοίκους