Οι καρέκλες που «τρελαίνουν» κόσμο και κοσμάκη – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πριν από τις περυσινές βουλευτικές εκλογές μου είχε κάνει εντύπωση ένα γεγονός στο οποίο είχα προσωπική αντίληψη κι «εμπλοκή». Φίλος μου, σπουδαίος γιατρός, στην υγειά του  οποίου πίνουν  νερό χιλιάδες άνθρωποι, με πήρε τηλέφωνο και ούτε λίγο ούτε πολύ μου ζήτησε το τηλέφωνο του τάδε (κορυφαίου στελέχους του Βαρουφάκη) για να τον συμπεριλάβουν στις εκλογικές λίστες!!! Όταν τον ρώτησα γιατί ν’ απεμπολήσει το κύρος και  τον σεβασμό με τον οποίο τον περιβάλλουν τόσοι άνθρωποι για το επιστημονικό του έργο και την ανθρωπιά του, έλαβα την απάντηση ότι έφτασε η ώρα να υπηρετήσει την κοινωνία από άλλο μετερίζι! Η βουλευτική καρέκλα βρέθηκε στο επίκεντρο της σκέψης του… Ακόμη και με τον Βαρουφάκη… Ή και με τον Βελόπουλο!

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Θυμήθηκα αυτό το περιστατικό  όταν «είδαν» τη δημοσιότητα τα σενάρια ανασχηματισμού κι αμέσως σκέφτηκα ότι οι υπουργοί κι οι υφυπουργοί θα «κατεβάσουν τα μολύβια» και θ’ αρχίσουν επαφές για να μη χάσουν την καρέκλα τους! Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια αυτό ζούμε κάθε φορά που αρχίζουν τα ρεπορτάζ μ’ εκείνους που φεύγουν, μ’ όσους μετακινούνται,  μ’ όσους είναι αμετακίνητοι ή μ’ εκείνους που …έρχονται.

Η ριμάδα η καρέκλα! Η εξουσία! Η θεωρητική δύναμη! Τρελαίνουν κόσμο και κοσμάκη. Ειδικά τέτοιες ημέρες που οι περισσότεροι δεν κοιμούνται καν από την αγωνία τους. Μόλις χθες ένας άλλος φίλος, υφυπουργός, προσπαθούσε να με πείσει ότι αν αντικατασταθεί θα… έρθει περίπου το τέλος της κυβέρνησης!! «Είσαι καλά ρε;», τον ρώτησα και με κοίταξε σχεδόν απολογητικά…  Είπαμε, η ριμάδα η καρέκλα που τρελαίνει ακόμη και τους πιο ισορροπημένους ανθρώπους…

Πρέπει να πω και κάτι ακόμη. Αυτή η ιστορία με τον ανασχηματισμό ή βελτιωτική κίνηση όπως την ονόμασε ο Μητσοτάκης, αποδεικνύεται μέγιστη γκάφα. Εδώ κι ένα μήνα άρχισαν διαρροές, μετά διαψεύστηκαν όσα γράφηκαν, ύστερα βγήκε ο  Γεραπετρίτης κι είπε ότι «θα γίνει, αλλά όχι τις επόμενες βδομάδες» και τελικά από το Ισραήλ ο Μητσοτάκης ουσιαστικά ανέφερε ότι …όπου νάναι θα γίνουν αλλαγές….

Τι έκαναν δηλαδή; Έκαναν την κυβέρνηση να τραβήξει χειρόφρενο, τους υπουργούς να ψάχνουν πληροφορίες στο Μαξίμου και στα δημοσιογραφικά γραφεία για την τύχη τους κι όσους θέλουν καρέκλα να ψάχνουν άκρες εδώ κι εκεί… Κι είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις γύρισε ο Μητσοτάκης από το Ισραήλ βρήκε στο γραφείο του εκατοντάδες αιτήματα … υπουργοποίησης ή μη αλλαγής του τάδε και του δείνα!!! Χώρια που στα υπουργεία και στις δημόσιες υπηρεσίες διάφορα «στελέχη» (από τμηματάρχες μέχρι διευθυντές) αρχίζουν να «γράφουν» τους πολιτικούς τους προϊσταμένους επειδή… περιμένουν τους νέους!

Επειδή λοιπόν η ιστορία αυτή δεν πρέπει να κακοφορμίσει πρέπει να γίνει γρήγορα ότι είναι να γίνει. Για να πάρει πάλι μπροστά η μηχανή σε μια δύσκολη περίοδο αλλά και να ησυχάσουν πολλοί από το άγχος ή την τρέλα της καρέκλας, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο….

Κάτι τελευταίο. Δεν είναι δουλειά κανενός τέως ή πρώην ή μεγαλοσχήμονος οι υποδείξεις περί του ποιος υπουργός θα είναι στο τάδε ή δείνα υπουργείο.  Αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού!