Οι καραμπόλες της …Ζωής μέχρι τη …λεωφόρο του μίσους – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Συνεχίζοντας, όπως κάθε Κυριακή, τις ιστορικές διαδρομές μας, θα σταθούμε σήμερα στην επαύριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου 2015 και στα αλλεπάλληλα επεισόδια ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Είμαστε στις ώρες της σύστασης του υπουργικού συμβουλίου της εμφανιζόμενης ως πρώτης αντισυστημικής κυβέρνησης της Ευρώπης. Οι δυσκολίες αφάνταστες αφού πρέπει να εξισορροπηθούν τάσεις και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτοχρόνως να συνυπάρξουν ομαλά με τις ακροδεξιές, ομοφοβικές και ψεκασμένες ομάδες των ΑΝΕΛ. Στην αυλή του Τσίπρα υπάρχει ένα ανομοιογενές μείγμα προσώπων με διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες, αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, στελέχη της Αριστεράς με ιστορικές καταβολές και διαδρομές αλλά και αναρχοαυτόνομοι. Υπάρχουν λίγοι ευρωπαϊστές, πολλοί αντιευρωπαϊστές και πάμπολλοι θιασώτες της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και στον απομονωτισμό…. Υπάρχουν πρώην μαοϊκοί και τροτσκιστές που φαντάζονται συνεργασίες με το Ιράν, την Κίνα, τη Ρωσία ή οτιδήποτε μακριά από τη Δύση. Υπάρχουν κι οι πρώην πασόκοι που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ για να μείνουν στα έδρανα της εξουσίας.

Χρειάζονταν, λοιπόν, πολλοί και μεγάλοι ιδεολογικοί συμβιβασμοί… Δεν ήταν –όπως αποδείχτηκε- δύσκολο να γίνουν αφού ο συνεκτικός κρίκος όλων ήταν η εξουσία κι οι υπουργικοί θώκοι.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σίγουρη ότι θα αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο. Ο περίγυρός της μα και η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμιά αμφιβολία περί τούτου.  Ή ίδια έκανε όνειρα ότι μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την απόφαση για το Δίστομο και να νομοθετεί σε πολλά πεδία. Για την εξυγίανση της Δικαιοσύνης, για την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της, για τη διαφθορά, για τις γερμανικές αποζημιώσεις και πολλά άλλα.

Ζ2

Όλη η Δευτέρα, μετά τις εκλογές, πέρασε χωρίς ουδείς από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει μαζί της. Οι δε δημοσιογραφικές πληροφορίες ΔΕΝ ανέφεραν λέξη για ανάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα, υπήρχαν κάποιες συγκεχυμένες φήμες  συμφώνως με τις οποίες προοριζόταν για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη!  Κάποιες άλλες φήμες ανέφεραν για μηνύματα κορυφαίων δικαστικών λειτουργών προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι αν αναλάβει το Δικαιοσύνης η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα ακολουθήσει μαζικό κύμα παραιτήσεων!

Ενώ λοιπόν όλη τη Δευτέρα σχεδιαζόταν το υπουργικό συμβούλιο που θα ορκιζόταν την επομένη 27 Ιανουαρίου 2015 κι ουδείς είχε επικοινωνήσει  με την Κωνσταντοπούλου, ενώ οι φήμες οργίαζαν ακόμη και για το ενδεχόμενο να μείνει εκτός κυβέρνησης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα κτύπησε το τηλέφωνό της.  Ο αριθμός ήταν του Αλέξη Τσίπρα από το γραφείο του στο κτίριο της Κουμουνδούρου. Μετά τις τυπικότητες και τους κλασσικούς αστεϊσμούς ο Τσίπρας έθιξε το επίμαχο ζήτημα:

Α.Τ: Είσαι έτοιμη για μια μεγάλη πρόκληση;

Ζ.Κ: Τι πρόκληση Αλέξη;

Α.Τ: Αναλαμβάνεις το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι το πρώτο τη τάξει υπουργείο και θα είναι υπερυπουργείο. Θα έχεις έναν αναπληρωτή υπουργό που εσύ θα μου πεις ποιος θέλεις να είναι κι άλλους τρεις αναπληρωτές που θα ορίσω εγώ. Τον Πανούση  ως υπουργό Προστασία του Πολίτη, την Τασία (Σ,Σ, Χριστοδουλοπούλου) στο Μετανάστευσης κι έναν από τους ΑΝΕΛ στο Μακεδονίας –Θράκης….  Συμφωνείς; Τι λες;

Η Ζωή Κωνσατντοπούλου είχε ήδη πάρει ανάποδες. Δικοί της άνθρωποι λένε ότι ένιωθε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Αναρωτιόταν γρήγορα και πριν απαντήσει στον Τσίπρα: «Ποιος μου την έφερε; Ο Τσίπρας ή κάποιος άλλος;»…  Απάντησε:

Ζ.Κ: Δεν λέω τίποτα, έρχομαι στο γραφείο σου να τα πούμε από κοντά…

Η ίδια έχει πει ότι πηγαίνοντας προς την Κουμουνδούρου να συζητήσει με τον Τσίπρα, ήταν ήδη πολύ στενοχωρημένη. Όχι μόνο από την εξέλιξη του προσωπικού της ζητήματος αλλά και από τη συνεργασία με τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Κι από το γεγονός ότι ο Σπύρος Σαγιάς θ’ αναλάμβανε Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης αφού όλοι ήξεραν δυο σοβαρά ζητήματα τα οποία απέτρεπαν αυτό το ενδεχόμενο.

Όταν μπήκε στο γραφείο του Τσίπρα που πριν λίγες ημέρες είχε ανακαινιστεί με φροντίδα της Θεανούς Φωτίου, ξεκίνησε αμέσως μια έντονη και θορυβώδης συνομιλία. Η ώρα πλησίαζε μεσάνυχτα.

Α.Τ: Τι θα γίνει Ζωή, θα αναλάβεις το Εσωτερικών; Θα είσαι πρώτη τάξει υπουργός και θα μετέχεις σο δεκαμελές κυβερνητικό συμβούλιο…

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν απάντησε μεγαλώνοντας την αδημονία του εν δυνάμει πρωθυπουργού. Με το γνωστό της ύφος άρχισε να τον ρωτά καταιγιστικά:

Ζ.Κ:  Από πού κι ως πού  ο Σαγιάς Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης;

Ο Τσίπρας απάντησε ότι είναι επιλογή του κι ότι τελευταία είχε ενδυναμωθεί η σχέση τους  μέσω του Πιτσιόρλα.

Ζ.Κ: Του Πιτσιόρλα; Που η γυναίκα του, η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη βρίζει όλη μέρα τον ΣΥΡΙΖΑ από το 9,84;  Και ποιος έφτιαξε αυτό το τέρας που μου προτείνεις; Στο οποίο ο υπουργός το μόνο που κάνει είναι τον ειρηνοποιό στους αναπληρωτές του;

Α.Τ: Είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα. Το έφτιαξαν ο Σαγιάς κι ο Τζανακόπουλος…  Θα το αναλάβεις να προχωρήσουμε;

Τότε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σηκώθηκε από την καρέκλα της, τίναξε προς τα πίσω τα μαλλιά της κι είπε μόνο μια λέξη: Όχι!

Η ίδια έχει πει ότι ο Τσίπρας αιφνιδιάστηκε και ρώτησε ψελλίζοντας: Γιατί;

Ζ.Κ: Γιατί σου είπα ότι δεν πιστεύω σ’ αυτή τη δομή κι εγώ δεν θα είμαι χρήσιμη εκεί…

Α.Τ: Αυτό είναι Ζωή, τώρα έχουν φτιαχτεί τα προεδρικά διατάγματα…

Η Κωνσταντοπούλου ρώτησε ευθέως: Το Δικαιοσύνης ποιος θα το πάρει; Μπορώ ν’ αναλάβω το υπουργείο Δικαιοσύνης για το οποίο όπως γνωρίζεις έχω προετοιμαστεί ως αρμόδια της κοινοβουλευτικής ομάδας…

Ο Τσίπρας, σαν έτοιμος από καιρό της απάντησε: Δεν είναι για εσένα αυτό το υπουργείο. Εσύ βουλευτής της Αθήνας δεν μπορεί να πας στο 7ο της τάξει υπουργείο…  Άλλωστε το έχω προτείνει στον Νίκο Παρασκευόπουλο…

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο άκουσμα των λόγων του Τσίπρα το μόνο που είπε ήταν: Δεν με νοιάζει αν είναι 7ο ή 17ο τη τάξει… Είναι υπουργείο στο οποίο υπάρχει τεράστιο φάσμα της πολιτικής μας δοκιμασίας…

Μετά από μερικές στιγμές αμηχανίας ένθεν κακείθεν, η Κωνσταντοπούλου ρώτησε πάλι: Αληθεύει ότι θα δώσεις το Άμυνας στον Καμμένο; Δυστυχώς, ναι, απάντησε ο Τσίπρας…  Κι η κουβέντα –ανάκριση συνεχίστηκε.

Ζ.Κ: Ποιον θα κάνεις πρόεδρο της Βουλής;

Α.Τ. Τον Βούτση…

Ζ.Κ: Να σου προτείνω κάτι; Κάνε τον Λαφαζάνη που ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τον κανονισμό, είναι έμπειρος και θα αποφύγει παγίδες…

Α.Τ: Κανονικά αν θέλω να τρελάνω όλον τον κόσμο, εσένα πρέπει να κάνω πρόεδρο της Βουλής… Είναι κάτι που δεν είχα σκεφτεί, τώρα πέφτει στο τραπέζι…. Αλλά, επιμένω να αναλάβεις το Εσωτερικών… Μη με κρεμάσεις ρε Ζωή…

Ζ.Κ: Αλέξη θα σε κρέμαγα αν το αναλάμβανα…

Α.Τ: Αν μου προτείνεις ποιος να το αναλάβει θα σε απαλλάξω…

Ζ.Κ: Τι αν σου πω; Εσύ έφτιαξες το υπουργείο τέρας δεν είναι δική μου δουλειά να σου βρω ποιος θα το αναλάβει… Αλλά μια και με ρωτάς, βάλε τη Σακοράφα, βάλε τον Κατρούγκαλο…  Να σου θυμίσω και κάτι άλλο; Θυμάσαι όταν μου είχες προτείνει ν’ αναλάβω την Άμυνα στην Κοινοβουλευτική ομάδα που μου έλεγες ότι τη Δικαιοσύνη μπορεί ν’ αναλάβει ο Κοντονής; Ε, βάλε τον Κοντονή…

Α.Τ: Μα τον βουλευτή Ζακύνθου να τον κάνω πρώτο τη τάξει;

Η κουβέντα τελείωσε εκεί. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σηκώθηκε φουριόζα, σχεδόν οργισμένη κι άρχισε να βαδίζει προς την έξοδο του γραφείου. Ο Τσίπρας  τη σταματά και της ζητά να μιλήσουν το πρωί…

Ζ.Κ: Να μιλήσουμε Αλέξη αλλά μη με υπολογίζεις….

Ζ1

Πορεία προς τη Βουλή

Το βράδυ της 26ης προς την27η Ιανουαρίου είναι μεγάλο. Όχι μόνο για τον Αλέξη Τσίπρα ή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι κι άλλα υπουργεία που παραμένουν «ανοικτά».  Όπως το Δικαιοσύνης… Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι δεν είχε γίνει καμιά πρόταση μέχρι τότε στον Νίκο Παρασκευόπουλο, όπως έλεγε ο Τσίπρας στην Κωνσταντοπούλου. Έγινε λίγο πριν την ορκωμοσία εξ ου κι ο Παρασκευόπουλος  ορκίστηκε μετά το υπόλοιπό υπουργικό συμβούλιο.

Το δε υπουργείο-τέρας ανέλαβε ο Βούτσης. Αφού οι καραμπόλες έστειλαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στον προεδρικό θώκο της Βουλής αντί εκείνου.

Το πρωί της Τρίτης 27ης Ιανουαρίου, έγινε το τελευταίο τηλέφωνο ανάμεσα σ’ εκείνη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ζ.Κ: Αλέξη δεν έχει αλλάξει κάτι σε όσα είπαμε…. Δεν θέλω να είμαι στην κυβέρνηση… Απλά μπορώ ν’ αναλάβω την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…

Α.Τ: Ζωή δεν είναι για σένα αυτά… Σου έχω κάτι καλύτερο… Πρόεδρος της Βουλής! Αλλά απάντησέ μου τώρα….

Όσοι ήταν κοντά της την ώρα του συγκεκριμένου τηλεφωνήματος ισχυρίζονται ότι στο πρόσωπό της σχηματίστηκε απορία μαζί με έκπληξη…  Πλήρης αιφνιδιασμός!

Ζ.Κ: Αλέξη δώσε μου λίγα λεπτά και σε καλώ…

Λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκε το υπουργικό συμβούλιο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόεδρο της νέας Βουλής. Το γραφείο της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οδό Αραχώβης γέμισε λουλούδια και γλυκά…. Τα τηλέφωνα κτυπούσαν δαιμονισμένα και μέσα από τις γραμμές φίλοι και ψηφοφόροι της εξέφραζαν συγχαρητήρια κι ευχές για τη νέα της θητεία… Μέσα σ’ όλα τα τηλέφωνα κι ένα από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που τότε ήταν Νομικός Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Δ. Τ: Εκ μέρους του Τσίπρα είσαι προσκεκλημένη στην ορκωμοσία της κυβέρνησης και θα έχω κανονίσει τις λεπτομέρειες για να μπεις στο προεδρικό μέγαρο!

Λεπτομέρεια: Λίγες ημέρες αργότερα κι αφού η ίδια είχε υπερψηφιστεί πρόεδρος της Βουλής, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε φιλικές εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνως με τα οποία το μέγαρο Μαξίμου είχε… ενοχληθεί από την παρουσία της στην ορκωμοσία της κυβέρνησης….

Το δε εκρηκτικό της ταπεραμέντο κι ο άκαμπτος χαρακτήρας της την κατέστησαν ηρωίδα πολλών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της μικρής θητείας της. Ο Τσίπρας υπολόγιζε ότι η ίδια θα κατακεραυνώνει τους  αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Τελικά ο ίδιος που αντιμετώπισε την οργή της λίγες ώρες μετά την περίφημη  kolotouba! Σε σημείο που όρμησαν στο γραφείο της  οι Βούτσης, Μαντάς, Τζανακόπουλος, Μπαλάφας και Φίλης. Ο Φιλης, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κτυπούσε έξαλλος τα χέρια του στο γραφείο της… Ήταν η εποχή που η Ζωή Κωνσταντοπούλου έπαιζε με τα νεύρα όλων στην προσπάθειά της να μη περάσει το μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ… Απέναντί της ο μισός ΣΥΡΙΖΑ (ο άλλος μισός ήταν με τον Λαφαζάνη υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή) και δίπλα της η Ραχήλ Μακρή…

Η ιστορία…

Στην πρώτη κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς, τον Ιανουάριο του 2015, ο Τσίπρας έδωσε το πανίσχυρο υπουργείο Ενέργειας στον θιασώτη της δραχμής Λαφαζάνη, που εκπροσωπούσε σχεδόν σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε ως ιδεολογικό αντίβαρο και συμβιβασμός στη συνεργασία με τον Καμμένο. Ενώ την Οικονομία την παρέδωσε στον αυτοπροσδιοριζόμενο «ελευθεριακό μαρξιστή», Γιάννη Βαρουφάκη. Ο οποίος είχε σαγηνεύσει τον αναλφάβητο οικονομικά Τσίπρα με τις θεωρίες και τον κοσμπολιτισμό του…

Στις 10.30 της 28ης Ιανουαρίου 2015, υπό τα φώτα του ενδιαφέροντος των πολιτικών δυνάμεων και των ΜΜΕ όλης της οικουμένης, ξεκίνησε η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. Ο Τσίπρας εμφανίστηκε με το πανάκριβο και καλοραμμένο  μπλε κοστούμι του και χωρίς γραβάτα, για να δείξει ότι δεν είναι σαν τους άλλους…

«Δεν σκοπεύουμε ένα πάμε σε ρήξη», είπε μεταξύ άλλων, «αλλά δεν θα συνεχίσουμε την καταστροφή της πολιτικής υποτέλειας. Θα διαπραγματευθούμε την απομείωση του χρέους, την απεμπλοκή από την ασφυκτική λιτότητα»… Ενώ προκάλεσε απίστευτη παγωμάρα η εκ των πρώτων κυβερνητικών αποφάσεων περί αναστολής της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, που ήταν και μνημονιακή δέσμευση. Αυτό έδειχνε ξεκάθαρα τον ιδεολογικό μονόδρομο –ιδεοληψία της νέας κυβέρνησης.

Λίγα λεπτά αργότερα η απόδοση του πενταετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 13,2%, το υψηλότερο ποσοστό δανεισμού από τον Μάρτιο του 2012 ενώ ο τραπεζικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών έπεσε κατά 27%!!!

Η Ελλάδα έμπαινε σ’ ένα ομιχλώδες, αν όχι ολοσκότεινο τοπίο- κι ο χρόνος είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Όχι μόνο για όσα θ’ ακολουθούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και για την ίδια τη χώρα…

Α, μη ξεχάσουμε να πούμε ότι αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ορίστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενώ λίγες ημέρες μετά εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος και σε λίγους μήνες πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Βασιλική Θάνου…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 26 Ιουλίου 2020
Επόμενο άρθροΑρχιεπίσκοπος Αμερικής στο BBC: Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για την Αγία Σοφία
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.