Οι αμερικανικές αρχές, που ασχολούνται με τον εμπορικό πόλεμο, ανακοινώνουν ότι το Μαρόκο συμφώνησε για πρώτη φορά να εισαγάγει κρέας πουλερικών που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ραμπάτ απαγόρευσε μέχρι στιγμής τις εισαγωγές πουλερικών, αλλά «οι υπάλληλοι του Γραφείου Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση του Μαρόκου για την παροχή εγγυήσεων για τα προϊόντα ασφάλειας τροφίμων» -αναφέρεται σε δήλωση αυτών των υπηρεσιών.
10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η μαροκινή αγορά θα εισάγει πουλερικά, περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό μερίδιο των πωλήσεων κρέατος πουλερικών στις ΗΠΑ, το οποίο ανήλθε σε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.
Η συμφωνία έρχεται καθώς οι φόροι εισαγωγής της Ουάσιγκτον αρχίζουν να αποσταθεροποιούν τον αμερικανικό αγροτικό τομέα. Στα τέλη Ιουλίου, η διοίκηση του Donald Trump ανακοίνωσε 12 δις δολάρια βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω “παράνομων δασμολογικών αντιποίνων”, όπως οι παραγωγοί σόγιας, χοιρινού κρέατος, φρούτων, ρύζι και γάλα.
Άνοιγμα νέων αγορών
Εμπλεκόμενοι σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ειδικότερα, οι αμερικανικές αρχές υποσχέθηκαν να προωθήσουν τα αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό. “Το άνοιγμα νέων αγορών για αμερικανικά πουλερικά και άλλα γεωργικά προϊόντα αποτελεί προτεραιότητα “, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Αμερικής Sonny Perdue, που αναφέρεται στη δήλωση.
Η συμφωνία που έχει σφραγιστεί με το Μαρόκο είναι “ένας καλός τίτλος σχέσεων που μπορεί να αναπτυχθεί”. Στα τέλη Ιουλίου, ο Donald Trump και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker κατέληξαν επίσης σε ένα είδος εμπορικής ανακωχής που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αυξημένες εισαγωγές σόγιας στην Ευρώπη.
Τι γίνεται όμως με το Ευρωπαϊκό κρέας, χοιρινό, βόιο και πουλερικών; Αυτός είναι ένας γρίφος που θα αρχίσει να γίνεται ορατός το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στη προσπάθειά της η Αμερική, να «μειώσει τη ζημιά που έχει γίνει με τη Κίνα» θα κλείνει συμφωνίες επάνω, αλλά και κάτω από το τραπέζι με άλλες χώρες..
Η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι καθόλου σε καλή μοίρα. Όταν βλέπουμε πως οι εισαγωγές κρέατος, κυρίως βοϊου, και χοιρινού, αυξάνονται συνεχώς. Τα αμνοερίφια και τα πουλερικά, είναι σταθερά από πέρσι, αλλά η τάση για τον επόμενο χρόνο, είναι μάλλον μειωτική.