Οι φόροι «σκοτώνουν» τους φόρους – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 4,2 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία που ξεπερνούν τα 104 δισ. ευρώ.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Από το σύνολο των φορολογούμενων  με ληξιπρόθεσμες οφειλές ήδη 1,16 εκατομμύρια έχουν έρθει αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας, που στην πλειονότητά τους αφορούν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ στον προθάλαμο των κατασχέσεων βρίσκονται επιπλέον 674.000 πολίτες. Μάλιστα υπολογίζεται ότι 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία ποσά έως 3.000 ευρώ και από αυτούς περίπου το 1,3 εκατομμύρια αφορούν πολίτες που απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία εντός του 2018.

Ενδεικτικό της αδυναμίας χιλιάδων πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι και το γεγονός ότι από το σύνολο των 20,8 δισ. ευρώ των βεβαιωμένων φόρων για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018 που αφορούν των φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ δεν έχουν πληρωθεί 4,1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα και πάντα για το ενδεκάμηνο του 2019 από τα 3,5 δισ. ευρώ που είναι ο βεβαιωμένος φόρος εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών δεν έχουν πληρωθεί 1,1 δισ. ευρώ, από τα 3,4 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων δεν έχουν καταβληθεί τα 400 εκατ. ευρώ, από τα 2,5 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν απλήρωτες υποχρεώσεις 700 εκατ. ευρώ ενώ από τα 11,3 δισ. ευρώ ΦΠΑ δεν έχουν αποδοθεί 1,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, με δεδομένο ότι τα εισοδήματα των πολιτών έχουν συρρικνωθεί σε ποσοστό που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάει το 50% ενώ όσοι εργάζονται αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς, οι επιστροφές φόρου για 785.000 φορολογούμενους αποτελούν σημαντική οικονομική ανάσα για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τρέχουσες και καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις.