Οι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ αποθεώνουν το “πράσινο πιστοποιητικό” – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Στην επείγουσα ανάγκη θέσπισης του “πράσινου πιστοποιητικού” για την πανδημία, στάθηκε η συζήτηση που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ τριών Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ και συγκεκριμένα της Α. Ασημακοπούλου από την Ελλάδα, του Μ. Γκάλλερ από την Γερμανία και του Λ. Φουρλά από την Κύπρο.

Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη για την καθιέρωση του πιστοποιητικού και τονίστηκε η προοπτική για μια νέα ενιαία πολιτική για την υγεία από την ΕΕ, μια πολιτική που θα υπερβαίνει την υπάρχουσα δομή του ΠΟΥ, επικεντρωνόμενη στις νέες ανάγκες επείγουσας δράσης.

Το πράσινο πιστοποιητικό είναι πρόδρομο μιας νέας ευρωπαϊκής ενωσης υγείας και δεν ειναι έμμεσος υποχρεωτικός εμβολιασμός, ανέφερε η κ. Αννα Μ. Ασημακοπούλου, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στο θεμελιωδες δικαίωμα που αποτελεί η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στην ΕΕ.

Η γραφειοκρατία στην ΕΕ και οι διαφορετικοί κανόνες ανά χώρα – μέλος αποτελούν εμπόδιο για την πορεία αυτή και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό κατέληξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, λέγοντας επίσης ότι η υλοποίηση του πιστοποιητικού είναι επείγουσα για όλους και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τουρισμό και στηρίζονται οικονομικά σε αυτόν.

Ο Μιχελ Γκάλλερ, ευρωβουλευτής από την Γερμανία στάθηκε πολύ στο θέμα του τουρισμού, καθώς όπως είπε προέρχεται από περιοχή πολύ τουριστική στη χώρα του.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα ασκούν τα δικαιώματα τους, ενώ τα λοκ νταουνς ήταν και παραμένουν κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε και δεν παρέλειψε να βάλει και πολιτικό χρώμα στην τοποθέτησή του, λέγοντας ότι οι Πράσινοι και οι Αριστεροί ήθελαν να μην προχωρήσει αυτό

Τα κράτη που έχουν τουρισμό έχουν σημαντικό ενδιαφέρον και κατά τον κ. Γκάλλερ, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική πρωτοβουλία και επείγουσα διαδικασία την καθιέρωση του πιστοποιητικού, προκειμένου να κερδηθεί η θερινή σεζόν.

Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι on line είπε ο κ. Γκάλλερ και έκανε αναφορά στο παράδειγμα του  Ισραήλ.

“Το δείχνουμε μέσω κινητού και μπαίνουμε σε εστιατόρια, προκειμένου να έχουμε μια κανονική ζωή” είπε επίσης ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

“Το λέω Γερμανικά εγωιστικά γιατί τον Σεπτέμβρη έχουμε εκλογές, θελουμε να πάνε διακοπές οι Γερμανοί και μετά να γυρίσουν ευχαριστημένοι και να ψηφίσουν” κατέληξε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης…

Ο κ. Λουκάς Βουρλάς από την Κύπρο, τόνισε με έμφαση ότι πρωτοβουλία έρχεται από Ελλάδα και από το ΕΛΚ, ενώ στάθηκε στην κριτική που έχει δεχθεί η ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ μπήκε μπροστά χρηματοδότησε εταιρείες για να έχουμε εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά όποιος δεν εμβολιαστεί θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Σε ερώτηση για τυχόν παραβίαση προσωπικών δεδομένων με την θέσπιση του πιστοποιητικού, ο κ. Βουρλάς είπε ότι Η ΕΕ σέβεται τα δεδομένα, δεν είναι αναίσθητη, “το σχεδιάζουμε με προσοχή” είπε με έμφαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε σήμερα η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία
Επόμενο άρθροΠέθανε ο Τάκης Βουγιουκλάκης