Οι εκδόσεις ¨Μπαρμπουνάκης¨ στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης Περίπτερο 13 – Stand 96
Οι εκδόσεις Μπαρμπουνάκης συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου. Φέτος ο εκδοτικός μας οίκος θα βρίσκεται στο Περίπτερο 13 – Stand 96, παρουσιάζοντας μια πλούσια συλλογή νέων τίτλων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, γιορτάζοντας 63 χρόνια συνεχούς παρουσίας με σταθερή δέσμευση στην ποιότητα των εκδόσεων μας. Σας περιμένουμε στο περίπτερο μας για να ενημερωθείτε για τις νέες μας εκδόσεις καθώς και να έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους συγγραφείς μας.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιήσουμε τις εξής εκδηλώσεις:
Παρουσίαση δίγλωσσου παιδικού βιβλίου με τίτλο: « Η μαρμαρωμένη κόρη»
«Με έναν χάρτη κι ένα παραμύθι μαθαίνω τη Θεσσαλονίκη»
Παρασκευή 17/5, ώρα 09:00-10:00 π.μ. Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης»
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Αντωνία Μπατσαλή, συγγραφέας – αφηγήτρια,
Δημήτρης Παπαϊωάννου, μουσικός
Παραστατική αφήγηση με μουσική και τραγούδι για παιδιά 9-11 ετών.
Τα παιδιά γνωρίζουν το πώς ήταν η πόλη μας πριν πολλά χρόνια με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο. Πότε και πώς έγινε η άλωση της πόλης μας από τους Σαρακηνούς πειρατές; Ποιες ήταν οι μαγεμένες μορφές; Μια διαδρομή σε όλα τα αξιόλογα μνημεία της πόλης όπως τον Λευκό Πύργο, την Ροτόντα, την Καμάρα, τον Ιππόδρομο, την Αρχαία Αγορά και τις Πύλες. Μια παράσταση βασισμένη στο παραμύθι της Αντωνίας Μπατσαλή.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με τίτλο: «Στις πηγές του Φεμινισμού και του σοσιαλισμού» της Φλώρας Τριστάν, της πρωτοπόρου φεμινίστριας και σοσιαλίστριας, γιαγιάς του ζωγράφου Πωλ Γκωγκέν.
Εισαγωγή και επιμέλεια Σπύρου Μαρκέτου
Παρασκευή 17/5 ώρα : 20:00–21.00 (αίθουσα Κάφκα – Περίπτερο 15)
Ομιλητές:
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
Σπύρος Μαρκέτος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ
Η Φλώρα Τριστάν, κεντρική μορφή του πρώιμου φεμινισμού και σοσιαλισμού, έζησε ζωή σαν παραμύθι. Από ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια παντρεύεται μικρή, χωρίζει, και ταξιδεύει στο Περού για να πάρει την πατρική κληρονομιά, χωρίς επιτυχία. Επιστρέφοντας στη Γαλλία δημοσιεύει τις εντυπώσεις από το ταξίδι της, τα Προσκυνήματα μιας απόβλητης, και γίνεται κοσμοαγάπητη συγγραφέας. Την πυροβολεί εξ επαφής ο τέως άντρας της, αλλά εκείνη σώζεται και κατόπιν πρωτοστατεί στον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα και τον σοσιαλισμό. Αναπτύσσει πρώτη, πριν από τον Μαρξ και τον Ένγκελς, που την θαύμαζαν, τις ιδέες της πάλης των τάξεων και του προλεταριακού διεθνισμού. Η κόρη της αργότερα γίνεται μητέρα του ζωγράφου Πωλ Γκωγκέν. Το έργο της παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Παρουσίαση Παιδικού Βιβλίου με τίτλο: «Όταν πέφτει η νύχτα…»
Κείμενο: Χρήστος Ν. Τσιρώνης Εικονογράφηση: Josep Antoni Tassies
Σάββατο 18/5 ΩΡΑ 19:00-20:00 ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Ομιλητές:
Ανδρέας Καρακίτσιος, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
Μαριάνθη Θεοδωρίδου, Πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Χρήστος Τσιρώνης, Καθηγητής Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ.
Josep Antoni Tàssies, Illustrator, Author, Journalist
Αριστέα Κοντόζογλου, Δημοσιογράφος, , η οποία συντονίζει την εκδήλωση
Ο τίτλος προδιαθέτει για ένα θέμα που όλο και περισσότερο σήμερα αφορά στα μικρά παιδιά αλλά και προβληματίζει τους μεγάλους. Η νύχτα έχει τη δική της δυναμική, η νύχτα είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση για ένα παιδί. Μέσα στη νύχτα ζωντανεύουν όμορφες και ήρεμες στιγμές γεμάτες τρυφερότητα, στοργή και αγάπη. Η’ μήπως δεν είναι έτσι πάντα; Τα παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας, έχουν την τάση να μεγεθύνουν καθετί που θα συμβεί μέσα στη νύχτα. Έχουν ανάγκη να πιαστούν από κάτι αγαπημένο, οικείο που να τους εμπνέει εμπιστοσύνη. Τα παιδιά το βράδυ δεν ψάχνουν για λογική μήτε για πολλά λόγια που να εξηγούν. Το βιβλίο λοιπόν καταφέρνει να πετύχει -γιατί όχι και να υπερβεί ακόμη -τους σκοπούς του. Ποιητικός λόγος προσαρμοσμένος για μικρά παιδιά με σεβασμό πάντα στην τέχνη του λέγειν. Ο γονιός καλείται να γίνει συμμέτοχος με τον συγγραφέα και να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της ανάγνωσης συν-δημιουργώντας με το κείμενο.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με τίτλο: «Φαινομελογία & αισθητική των μέσων & σωματικότητα στην ψηφιακή εποχή» του Ιωάννη Μήτρου
Σάββατο 18/5, ώρα 20.00-21.00 (Αίθουσα Κάφκα – Περίπτερο 15)
Ομιλητές:
Γιάννης Κτενάς, Δρ. Φιλοσοφίας Συγγραφέας
Ιωάννης Μπελημπασάκης Επ. Καθηγητής Σ.Κ.Τ Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.
Συντονισμός/ομιλητής : Ιωάννης Μήτρου, Δρ. Φιλοσοφίας, ψυχαναλυτής
Το πρώτο ελληνικό βιβλίο που πραγματεύεται τη φιλοσοφία των μέσων με φαινομενολογική και ψυχαναλυτική προσέγγιση ακολουθώντας τα χνάρια των Κίτλερ και Φλούσσερ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με τίτλο: «Οι αναμνήσεις του Πατέρα μας…», της Φανής Αθανασιάδου
Κυριακή 19/5, ώρα 20.00-21.00 (Αίθουσα Γιώργος Ιωάννου, περίπτερο 13)
Του πατέρα και θα’ ναι ο χρόνος ένα αφήγημα το βαθύ αποτύπωμα στο χιονισμένο τοπίο η πυξίδα στην καταιγίδα που μαίνεται η ευωδία από τον φρεσκοπλυμένο κήπο με τα ευεργετικά άνθη και τους καρπούς το βράδυ όταν γυρνά κουρασμένος απ’ τη δουλειά ο πατέρας η στιγμή που ευλογεί το ψωμί στο τραπέζι…
Ομιλητές:
Ελένη Καρασαββίδου, πανεπιστημιακός, συγγραφέας,
Βαλεντίνη Καμπατζά, Αν. Καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Δρ. Ελληνικής – Γαλλικής Λογοτεχνίας, λογοτέχνης
Φανή Αθανασιάδου , ποιήτρια-συγγραφέας
Παράλληλα εντός του περιπτέρου 13, σταντ 96 των εκδόσεων μας, την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 13.00 -14.00 θα παρουσιασθούν οι δύο τόμοι της Νεοελληνικής Μετάφρασης των έργων του Αγίου Γενναδίου Σχολαρίου. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν για τον πρώτο τόμο που περιλαμβάνει τα Λειτουργικά και ποιητικά έργα οι μεταφράστριες, Επ. Καθηγήτρια Θωμαή Χουβαρδα και η Υπ. Διδάκτορας Αθηνά Ράλλη, ενώ για τον δεύτερο τόμο που περιλαμβάνει τα Αντιλατινικά έργα θα μιλήσουν ο υπεύθυνος της έκδοσης π. Stafan Toma και ο μεταφραστής Δημήτρης Χατζημιχαήλ.
Επίσης θα παρευρεθούν και θα υπογράφουν τα βιβλία τους οι συγγραφείς :
Ελένη Καρασαββίδου, Σάββατο 18/5 και ώρα 13.00-14.00
Γιώργος Πριμεράκης, Σάββατο 18/5 και ώρα 18.00-19.00
Ελίνα Μαρμαρίδου, Κυριακή 19/5 και ώρα 14.00-15.00
Θωμάς Καφφές, Κυριακή 19/5 και ώρα 12.00-13.00