Στο πλαίσιο του 40ου φεστιβάλ βιβλίου, την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ στο περίπτερο των εκδόσεων “24γραμματα” στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης o δημοσιογράφος-συγγραφέας Παναγιώτης Σερ. Χανός μιλάει με τους αναγνώστες για το βραβευμένο (από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Culture4all”) ιστορικό του μυθιστόρημα “Ερωτευμένος Καίσαρ” και υπογράφει βιβλία του
“Ερωτευμένος Καίσαρ»:
ένα επικίνδυνο μυστικό που αλλάζει την Ιστορία
Η αποκάλυψη, ενός επικίνδυνου μυστικού, που κυριολεκτικά αλλάζει την Ελληνική Ιστορία καραδοκεί ανάμεσα στις σελίδες του βραβευμένου Ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο “Ερωτευμένος Καίσαρ”, του δημοσιογράφου Παναγιώτη Χανού, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις “24γράμματα”.
Εξακόσια χρόνια μετά από την άλωση της Βασιλεύουσας, το ανομολόγητο του έρωτα, μιας ανυπότακτης Λατίνας, που θρυμματίζει τα κοινωνικά στερεότυπα κι ενός βασιλέα που είναι παγιδευμένος ανάμεσα στην επιθυμία και το χρέος, έρχεται στην επιφάνεια… και μαζί του έρχεται το… τέλος της Ιστορίας!
Η ΥΠΟΘΕΣΗ του «Ερωτευμένου Καίσαρα» εκτυλίσσεται παράλληλα στο εγγύς μέλλον, στη σύγχρονη Ελλάδα, με φόντο το δράμα των προσφύγων στη Λέσβο και τον αόρατο πόλεμο των κατασκόπων στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αλλά και στο παρελθόν, στα τέλη Φλεβάρη του 1453, πίσω από τα θαλάσσια τείχη της πολιορκημένης, από τους Οθωμανούς, Κωνσταντινούπολης.
Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους, σχοινοβατούν η αρχαιολόγος Ντόροθι Γλαυκία και ο ιδιοφυής βυζαντινολόγος Έρασμος Βιεννέζης, αναζητώντας αρχαία σύμβολα και επιγραφές μέσα στον λαβύρινθο μιας υπόγειας πολιτείας, στο λημέρι της μυστικής Αδελφότητας των Ιπποτών του Δράκου. Αναζητώντας την απάντηση για το μεγαλύτερο απόκρυφο της ελληνικής Ιστορίας, για ένα επικίνδυνο μυστικό, που καραδοκεί επί έξι αιώνες αθόρυβα και καρτερικά, στη χοάνη του Θρύλου και της Λήθης.
Ένα μυθιστόρημα με ενδελεχή και εις βάθος έρευνα που εκτός από το μυστήριο και τη φαντασία, τις ιστορικές και αστυνομικές πτυχές του, τα φιλοσοφικά ή θεολογικά του διλήμματα, γράφτηκε κυρίως και ως ένα είδος ύμνου, μιας νοερής σπονδής, προς την πεισματώδη μάχη, την «ιερή» θυσία του Έρωτα για να νικήσει τον Θάνατο.
Γιατί τελικά… τα μικρά και ασήμαντα «αν» που ραδιουργούν αδιάλειπτα μέσα στο μεδούλι των καταστάσεων, των σχέσεων, των εξαρτήσεων και των συναισθημάτων… είναι αυτά που γράφουν την ιστορία.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι το κύριο μέρος του -συνολικά 574 σελίδων- μυθιστορήματος γράφτηκε σε διάστημα περίπου τριών μηνών (Αύγουστος-Οκτώβριος 2019) για τις ανάγκες του Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού με θέμα: «ΜΟΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ, 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» που προκηρύχθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Culture4All», σε συνεργασία με την «Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών».
Ωστόσο η σπερματική ιδέα και σε μεγάλο βαθμό η ιστορική έρευνα είχαν προηγηθεί αρκετούς μήνες πριν τη συγγραφή. Παρά τις ατέλειες που ήταν λογικό να υπάρξουν στο αρχικό κείμενο, εξαιτίας της προθεσμίας που περιόριζε δραματικά τον χρόνο για την παράδοσή του -οι οποίες στη συνέχεια διορθώθηκαν σχολαστικά, ενώ προστέθηκαν στο περιεχόμενο αρκετές δεκάδες επιπλέον σελίδες- ο “Ερωτευμένος Καίσαρ” διακρίθηκε ανάμεσα σε συνολικά περίπου πενήντα συμμετοχές και βραβεύτηκε ως ένα από τα τρία καλύτερα έργα που συμμετείχαν. (https://culture4all.gr/)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Παναγιώτης, Σεραφείμ, Χανός κατάγεται από πρόσφυγες γονείς από την Καλλίπολη και τη Μάδυτο του Ελλησπόντου, παιδιά των διωγμών, των χαμένων πατρίδων και του πολέμου που κατέληξαν στη Βόρεια Ελλάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μεταπτυχιακά αναζήτησε τη γνώση ως “Σύμβουλος Επικοινωνίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης” και ως υποψήφιος Δρ του Παντείου στην Κοινωνιολογία της Λογοτεχνίας.
Ασκεί τη δημοσιογραφία πάνω από τρεις δεκαετίες, είναι τακτικό μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ, ενώ διετέλεσε αιρετό μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, του Μορφωτικού της Ιδρύματος και του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού της Συμβουλίου. Το λογοτεχνικό του έργο έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και βραβεύτηκε από συλλόγους Πολιτισμού, Τέχνης και Λόγου. Το 1990 εξέδωσε συλλογή με ποιητικά-σημειωτικά του κείμενα με τίτλο “Οι ρομαντικοί βλέπουν καλά μέσα στη Νύχτα” (“Γρανάτης”) και το 1998 εκδόθηκε συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Η ουρά της τίγρης» από τις Εκδόσεις «Όμηρος».