Οι δημοσκοπήσεις κι η αναζήτηση προσώπων επόμενης ημέρας – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μιλούσα χθες με δυο εκ των πλέον έγκυρων δημοσκόπων και το συμπέρασμα που κατέληξα είναι ότι βρισκόμαστε σ’ ένα απολύτως ρευστό πολιτικό τοπίο, από το οποίο έχει εξαφανιστεί η έννοια της αυτοδυναμίας στις εκλογές κι οι όποιες βεβαιότητες υπήρχαν πριν λίγες ημέρες, έχουν κλονιστεί.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη, φαίνεται ότι δεν αλλάζει σειρά η προτίμηση του κόσμου σε κόμματα, αλλά με μικρότερες διαφορές. Κάποιες ακόμη και σε όρια στατιστικού λάθους.  Όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι επώδυνη διαδικασία. Κι η πορεία του τόπου προς τα πίσω, μαθηματικά βέβαιη.

Προσέξτε: Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του αντικυβερνητικού OPEN,  η ΝΔ περιορίζεται στο 27,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται στο 24, 5% και το ΠΑΣΟΚ στο 9%.

Προσέξτε: Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, της Prorata για το αντικυβερνητικό Attica, η διαφορά μειώνεται στο 2,5%, με τα δύο κόμματα να λαμβάνουν 28,5% και 26%. Το ΠΑΣΟΚ σταθερά καθηλωμένο στο 9,5%.

Παρ’ ότι κι οι δυο δημοσκοπήσεις έγιναν για αντικυβερνητικά ΜΜΕ, είναι σαφές ότι ναι μεν η ΝΔ χάνει το κρίσιμο μέγεθος της αυτοδυναμίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ δεν υποδέχονται τη δυσαρέσκεια. Επιπλέον, η αύξηση ποσοστών στα αντισυστημικά κόμματα είναι ελάχιστη, ενώ μεγεθύνεται ο χώρος της αδιευκρίνιστης ψήφου, αφού όσοι αντιτίθενται στη ΝΔ, μάλλον προέρχονται από τον Κεντρώο χώρο και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Εξ ου κι εμφανίστηκε …μετριοπαθής στο Mega ο Αλέξης Τσίπρας!

Προσέξτε κι αυτό: Συμφώνως με την MRB, αν το κόμμα Κασιδιάρη δεν κατέβη λόγω Αρείου Πάγου, το 6.2% των ψηφοφόρων του ια κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 1.7% που θα κατευθυνθεί στη ΝΔ.

Είναι σαφές ότι οι επιλογές είναι έμπλεες οργής. Και συναισθημάτων ή και άγνοιας. Διαφορετικά δεν μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει για ποιον λόγο ο Μητσοτάκης που μείωσε δραστικά την ανεργία, προηγείται μόνο κατά 0,3% στην ερώτηση ποιος μπορεί να τα πάει καλύτερα…  Ή ότι ο Τσίπρας μπορεί ν’ αντιμετωπίσει καλύτερα (20,2%)την… ορθή λειτουργία του Κράτους , από τον Μητσοτάκη (17,4%)!!

Εξ ου και λέμε ότι έχουμε εισέλθει σ’ ένα ρευστό πολιτικό τοπίο. Κι αν συνυπολογίσουμε ότι ο τρίτος Ανδρουλάκης ισχυρίζεται ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργούς τους Μητσοτάκη και Τσίπρα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ρευστά.

Προφανώς, γι αυτό πυκνώνουν τα γεύματα σε σπίτια επιφανών οικονομικών παραγόντων με αντικείμενο συζητήσεων …διάφορα πρόσωπα εντός κι εκτός πολιτικής ζωής, σε μια πιθανή επόμενη ημέρα διάρκειας δυο ετών…

Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλει εξεταστικές στη νέα Βουλή

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάρα Καρυστίας – Μια πίτα … μα τι πίτα…
Επόμενο άρθρο24ωρη πανελλαδική απεργία – Ποιοι απεργούν – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.