Προχθές ο Ζάεφ είπε να κάνει τον κουτσαβάκη και τον καουμπόι και δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα τηρήσει την συμφωνία των Πρεσπών.
Χθες έκανε κωλοκοτούμπα κι είπε τα αντίθετα. Τι να πει κανείς; Σκέφτομαι ότι παρά την …προοδευτική κατακραυγή, ο Μακρόν ίσως δεν έχει άδικο με τις ενστάσεις του για την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων.
Τι κάνει ο Ζάεφ; Πολύ απλά εκμεταλλεύεται μια γελοία συμφωνία. Μια συμφωνία κουρελού που θέλησαν να μας πείσουν ότι είναι αριστούργημα της διπλωματίας!
Όμως, ας θυμηθούμε:
• Η Ελλάδα, υποχρεώθηκε σε πρωτοφανή παραχώρηση αλλοίωσης της ιστορίας της, από μίαν άλλη χώρα μικρότερη και ελλιποβαρή διεθνώς.
• Με την συμφωνία αυτή, εγγράφονται υποθήκες αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και της γειτονικής Βουλγαρίας. Οι Βούλγαροι γνωρίζουν ότι η «Μακεδονική γλώσσα» που παραχώρησαν στα Σκόπια οι Τσίπρας –Κοτζιάς και κατ’ επέκταση ο Καμένος, είναι τοπική διάλεκτος της Βουλγαρικής! (Το δε όνομα «Μακεδονία» ανακαλύφθηκε μετά τη ματαίωση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και διήρκησε περίπου 25 χρόνια. Στις Συνθήκες με τις οποίες επισφραγίστηκαν οι δυο Βαλκανικού πόλεμοι, το 1913, δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά σε «Μακεδονία»…)
• Τους αναγνωρίσαμε ως «εθνότητα Μακεδόνων», αλλά οι ίδιοι παραδέχονται ότι έχουν… κι άλλες εθνότητες! Μεταξύ των οποίων και Αλβανούς.
• Η Ελλάδα πήρε ως «αντάλλαγμα» το ότι ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια Μακεδονία» θα ισχύσει erga omnes! Όμως τα Σκόπια ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν το όνομά τους σε όλες τις χρήσεις, τους αλυτρωτικούς χάρτες τους κλπ. μόνο υπό την προϋπόθεση μελλοντικά να γίνουν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Εμείς πληρώσαμε «τοις μετρητοίς». Αυτοί ανέλαβαν να πληρώσουν «επί πιστώσει» μελλοντικά, και μόνο εφ’ όσον τους ικανοποιήσουν κάποιοι άλλοι.
• Το βασικό επιχείρημα υπέρ της συμφωνίας ήταν η σταθεροποίηση της περιοχής! Όμως, μόλις προσφάτως οι ΗΠΑ αποδείχτηκαν αφερέγγυες προς τους Κούρδους, το ΝΑΤΟ «ανύπαρκτο» και η ΕΕ «γραφειοκρατική, εσωστρεφής και αδύναμη!
Όπως καταλαβαίνει πλέον κι ο πιο αδαής, είναι σαφές ότι Αμερικανοί και Γερμανοί βρήκαν δυο «χρήσιμους ηλίθιους» που τους έβαλαν να κάνουν την δουλειά. Ο δικός μας έκανε αυτό που κανένας άλλος Έλληνας πρωθυπουργός δεχόταν να κάνει.
Το δε ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα: Τι κάνουμε τώρα; Τι κάνουμε για να θεραπεύσουμε αυτή την άθλια συμφωνία; Τι περιθώρια αντιδράσεων έχει η ελληνική κυβέρνηση; Οι απαντήσεις δεν θ’ αργήσουν…
Σκέφτομαι πάντως ότι ευτυχώς που δεν απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ στους Τσίπρα και Ζάεφ… Άντε μετά να ψάχνεις να το πακετάρεις για να το στείλεις πίσω…