Οι αστοχίες της κυβέρνησης – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Τα τελευταία γεγονότα της σφοδρής κακοκαιρίας και τα επακόλουθά της αναπόφευκτα απέδειξαν τις αστοχίες της παρούσης κυβέρνησης στο θέμα αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων και καταστάσεων. Το ονομαζόμενο «επιτελικό κράτος» απέτυχε οικτρά και δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις. Οι χειρισμοί ήταν λανθασμένοι, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των Μέσων Ενημέρωσης να εξωραΐσουν την χαοτική κατάσταση.

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά της με την δικαιολογία των πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών. Όλα καλύπτονται με  στερεότυπες ρητορικές απαντήσεις υπευθύνων, όπως το «κάνουμε ότι μπορούμε» ή με το «τι να κάνουμε;». Θυμίζουν περισσότερο δικαιολογίες παιδιών δημοτικού σχολείου παρά υπεύθυνων κυβερνητικών οργάνων. Για την κυβέρνηση δυστυχώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κατάσταση που επικράτησε. Είχε ενημερωθεί έγκαιρα και διέθετε όλο το χρόνο να προετοιμαστεί και να αντιδράσει βάσει σχεδιασμού, οργανωμένα και αποτελεσματικά.

  Αντί αυτού παρατηρήσαμε σπασμωδικές ενέργειες, μεταθέσεις ευθυνών από τον ένα κυβερνητικό ή μη φορέα στον άλλο, αλληλοκατηγορίες, που οδήγησαν αναπόφευκτα σε εκνευρισμούς και αναποτελεσματικότητα. Τα γεγονότα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της πλήρους αποτυχίας του λεγομένου «επιτελικού κράτους», που παρουσίασε εικόνα «επιτελικής φαρσοκωμωδίας». Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έμειναν χωρίς νερό και ηλεκτροδότηση, η ζωή ηλικιωμένων και αναξιοπαθούντων κινδύνευσε άμεσα και άνθρωποι που η ζωή τους εξαρτάται από την υποστήριξη μηχανημάτων έζησαν ημέρες πραγματικού τρόμου.

  Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει και ίσως να μην το ξεκαθαρίσουν ποτέ ποιός είναι τελικά υπεύθυνος για την κοπή των δένδρων και κλαδιών. Κανείς δεν έχει ζητήσει συγνώμη και δεν έχει κάνει αυτοκριτική από την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί το δίκτυο παροχής ρεύματος μεταφέρεται από εναέρια καλώδια και όχι από υπόγεια. Σε όλες σχεδόν τις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες όλα τα δίκτυα συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικών είναι υπόγεια. Ακόμα και στη γειτονική μας Βουλγαρία, που έχει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από εμάς, τα δίκτυά της είναι υπόγεια. Το σύνολο των εναερίων γραμμών που παρατηρεί κάποιος σε μια χώρα είναι ευθέως ανάλογο της υπανάπτυξης και της διαφθοράς της, καθώς και της διαχρονικής κυβερνητικής ανικανότητάς της.

  Στις χώρες της Βορείου Ευρώπης, που καιρικά φαινόμενα τύπου «Μήδειας» είναι συνηθισμένα, δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα ή δυσλειτουργία γιατί απλούστατα εκτός από την οργάνωσή τους οι κυβερνήσεις τους ενδιαφέρονται για τα έργα υποδομής και όχι για γιορτές και πανηγύρια, ούτε είναι έρμαια συντεχνιών κάποιων οργανισμών που δεν επιθυμούν να εξελιχθεί η χώρα γιατί θίγονται τα δικαιώματά τους. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για υπογειοποίηση των καλωδίων, έστω και μερική, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αρκεί να υλοποιηθεί και να μην υποχωρήσει στις απειλές των συντεχνιών.

   Η παραπάνω κριτική είναι σκληρή αλλά καλόπιστη και σε καμία περίπτωση ο γράφων δεν αποτολμά να προβεί σε σύγκριση της παρούσης κυβέρνησης με την προηγουμένη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε το πολιτικό ακαταλόγιστο. Ήταν μια μείξη ανικανότητας, προχειρότητας και ιδεοληπτικών αγκυλώσεων. Είναι ιστορικό ευτύχημα που η χώρα απηλλάγη από επικίνδυνους πολιτικούς. Σε περίπτωση που το ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις προηγούμενες εκλογές θα «ψάχναμε» να βρούμε την χώρα. Η κριτική γίνεται σε κυβερνήσεις που πιστεύουμε ότι είναι αξιόπιστες και σοβαρές. Ας ελπίσουμε να μην μας διαψεύσουν και αυτοί.

Προηγούμενο άρθροΥΠΑΑΤ: Τους επόμενους πέντε μήνες οι αποφάσεις για τα Ιστορικά Δικαιώματα – Το ιστορικό
Επόμενο άρθροΠροθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη έλαβε ο Δημήτρης Λιγνάδης
O αντιστράτηγος Λάζαρος Σκυλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1961. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του όπλου του, μεταξύ των οποίων διετέλεσε διοικητής υπομονάδων και μονάδων πυροβολικού μάχης και αντιαεροπορικού πυροβολικού, αξιωματικός τακτικού ελέγχου, επιχειρήσεων και πληροφοριών. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέσεις επιτελείων σχηματισμών, διευθυντής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ (Κύπρο), στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός μελλοντικών επιχειρήσεων, και Ακόλουθος Άμυνας στην Κίνα. Αποστρατεύτηκε το 2016, ως διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, την ΑΔΙΣΠΟ και την ΣΕΘΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, Pari 2.