Παρόλο που από νομική άποψη ένας άνθρωπος θεωρείται ενήλικος μετά τα 18 του, από βιολογική άποψη η εφηβεία συνεχίζεται για μερικά χρόνια ακόμη και η πραγματική ενηλικίωση έρχεται κάποια στιγμή μέσα στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.
Όπως ανέφεραν, νέες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένα σαφές βιολογικό όριο ανάμεσα στην εφηβεία και στην ενηλικίωση και οι άνθρωποι ακολουθούν μια σταδιακή εξελικτική διαδικασία που διαρκεί αρκετά μετά την ηλικία των 20 ετών. Γι’ αυτό, οι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ότι ο τωρινός τυπικός ορισμός της ενηλικίωσης ουσιαστικά δεν έχει βιολογικό νόημα, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να εμφανίζει ενδείξεις σημαντικών αλλαγών για αρκετά χρόνια μετά τα 18.
«Αυτό που στην πραγματικότητα λέμε, είναι ότι το να έχουμε ένα ορισμό του πότε κανείς κάνει την μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, δείχνει όλο και πιο παράλογο», δήλωσε στο Λονδίνο, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο καθηγητής νευροεπιστήμης Πίτερ Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ενόψει ενός συνεδρίου της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών που θα πραγματοποιηθεί στην Οξφόρδη.
«Συστήματα όπως το εκπαιδευτικό, της υγείας και το δικαστικό βολεύονται με τους ορισμούς. Όμως πρόκειται για μια πολύ πιο σταδιακή μετάβαση, που εκτείνεται στη διάρκεια τριών δεκαετιών. Δεν υπάρχει μια παιδική ηλικία και μετά ξαφνικά η ενηλικίωση, αλλά μια σταδιακή πορεία μετάβασης», πρόσθεσε ο Τζόουνς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ