Οι Agritex και Hellenic Farming της οικογένειας Ευθυμιάδη επενδύουν στην ελληνική γη – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται νέες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα από τις βορειοελλαδίτικες εταιρείες Agritex και Hellenic Farming της οικογένειας Ευθυμιάδη, που αφορούν στη δημιουργία ενός νέου θερμοκηπίου στον νομό Ξάνθης για την καλλιέργεια τομάτας, αλλά και στην παραγωγή της πρώτης ελληνικής baby πατάτας στη δυτική Πελοπόννησο.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Αναλυτικότερα, μετά τη δημιουργία ενός σύγχρονου υδροπονικού γυάλινου θερμοκηπίου 100 στρεμμάτων, για την καλλιέργεια τομάτας, με την επωνυμία, Lucia’s Farm στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η εταιρεία Agritex προχωρά σε νέα επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου 100 στρεμμάτων στη Νέα Κεσάνη στον νομό Ξάνθης. Μια επένδυση που η προπαρασκευαστική της φάση έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.  «Μετά από σχολαστική έρευνα, εντοπίσαμε μια μεγάλη έκταση 170 στρεμμάτων στον νομό Ξάνθης, μέσα στα γεωγραφικά όρια του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου που ήδη μισθώσαμε, που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια τομάτας με την υδροπονική μέθοδο. Μια τέτοια ευκαιρία δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη, αφού ήμασταν η πρώτη εταιρεία που πιστέψαμε και συνεχίζουμε να πιστεύομε στις μεγάλες προοπτικές που έχει ο πρωτογενής τομέας», τονίζει ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Θύμης Ευθυμιάδης. Εξάλλου όπως ο ίδιος επισημαίνει «για εμάς αποτέλεσε ευxάριστο πονοκέφαλο το γεγονός ότι η παραγωγή που έχουμε σε τομάτες και τοματίνια Lucia’s Farms δεν επαρκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, πόσο μάλλον για να μπορέσουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας. Έτσι αναζητούσαμε τρόπους να αυξήσουμε την παραγωγή μας, χωρίς όμως να κάνουμε βιαστικές κινήσεις, καθώς έπρεπε πρώτα να εντοπίσουμε το κατάλληλο μέρος και τρόπο καλλιέργειας  που θα μας εξασφάλιζαν τελικά αγροτικά προϊόντα ψηλής ποιότητας».

Ευθύμης Ευθυμιάδης
Ο κ. Ευθύμης Ευθυμιάδης

Η οικογένεια Ευθυμιάδη αντιλήφθηκε από νωρίς το κενό που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας. Η υδροπονική μέθοδος μάλιστα δίνει τη δυνατότητα να παράγονται τομάτες υψηλής διατροφικής αξίας όλον τον χρόνο.

Και το νέο θερμοκήπιο στη Νέα Κεσάνη Ξάνθης, όπως αυτό στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας θα διαθέτει πιστοποιητικά ολοκληρωμένης διαχείρισης, ασφάλειας και ποιότητας και παράλληλα θα αξιοποιεί μια σύγχρονη κι ανεκμετάλλευτη ακόμη στην Ελλάδα πηγή θερμικής ενέργειας, τη γεωθερμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πλήρη λειτουργία του νέου θερμοκηπίου θα απασχοληθούν περίπου 100 εργαζόμενοι.

Οι επενδύσεις της οικογένειας Ευθυμιάδη στον πρωτογενή τομέα, όμως δεν σταματούν στη δημιουργία ενός ακόμη υδροπονικού θερμοκηπίου. Ο 47χρονος επιχειρηματίας Θύμης Ευθυμιάδης με τον αδελφό του Βάσο προχωρούν άμεσα στην παραγωγή και άλλων καινοτόμων αγροτικών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό εισάγονται στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Η Hellenic Farming σε συνεργασία με ομάδες παραγωγών έχουν προχωρήσει στην καλλιέργεια πατάτας στο Νευροκόπι Δράμας και στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας στην Πελοπόννησο. Μάλιστα μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να παραχθούν και να διατεθούν στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά ελληνικές baby πατάτες, οι οποίες καλλιεργούνται σε ιδανικά εδάφη στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον Θ. Ευθυμιάδη «αν και η έδρα της επιχείρησή σας μας είναι στη Θεσσαλονίκη, εμείς ψάχνουμε να βρούμε τα καταλληλότερα εδάφη σε όλη την Ελλάδα για να καλλιεργήσουμε τα προϊόντα μας. Στη δυτική Πελοπόννησο βρήκαμε εκτάσεις για να παράγουμε τις baby πατάτες. Πρόκειται για ένα είδος πατάτας που εξ’ ολοκλήρου εισάγεται από το εξωτερικό. Αυτό το κενό που υπάρχει, έρχεται να καλύψει η εταιρεία μας παράγοντας και διαθέτοντας για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τις γνωστές σε όλους μας για την γεύση τους και την διατροφική τους αξίας baby πατάτες, με την εγγύηση της Lucia’s Farm. Το προϊόν θα διατίθεται μέσα από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καλά μανάβικα». Επίσης, στο τέλος Ιουλίου θα κυκλοφορήσει σε μια καινοτόμα συσκευασία με Ελληνικό παντζάρι το οποίο θα είναι έτοιμο προς κατανάλωση ενώ στα σχέδια της Hellenic Farming συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή μικρών καρπουζιών χωρίς σπόρια. «Όλες αυτές οι επενδύσεις αποδεικνύουν ότι εμείς πιστεύομε με πράξεις ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό και καθοριστικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ευθυμιάδη

Τα πλεονεκτήματα της υδροπονίας

Η υδροπονία αποτελεί μια βέλτιστη σύγχρονη μέθοδο καλλιέργειας τομάτας, γιατί διασφαλίζει την σωστή, ελεγχόμενη και ισορροπημένη θρέψη των φυτών, και σε συνδυασμό με την επιλογή των καλύτερων ποικιλιών, εξασφαλίζει ότι οι τομάτες είναι πάντα νόστιμες και πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 Τα τελευταία χρόνια η υδροπονία κερδίζει διαρκώς έδαφος σαν μέθοδος καλλιέργειας, γιατί προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής καλλιέργειας. Τα βασικά πλεονεκτήματα της υδροπονικής καλλιέργειας είναι ότι υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ασθενειών, και οι εχθροί και ασθένειες είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν με φυσικούς τρόπους. Το υπόστρωμα στο οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες των φυτών είναι αδρανές και απολυμασμένο, οπότε τα φυτά δύσκολα προσβάλλονται από ασθένειες και έντομα που υπάρχουν ή αναπτύσσονται στο χώμα. Έτσι δεν χρειάζονται χημικά προϊόντα φυτοπροστασίας, των οποίων η χρήση είναι ελάχιστη έως μηδενική. Η φυτοπροστασία διασφαλίζεται με βιολογικές μεθόδους και ωφέλιμα έντομα που στηρίζονται στην πρόληψη, ακολουθώντας τις αρχές του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών, όποτε διασφαλίζουμε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων χωρίς υπολείμματα χημικών.

Υπάρχει απόλυτος έλεγχος στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν τα φυτά, οπότε οι τομάτες μας είναι πάντα ποιοτικές, θρεπτικές και γευστικές. Επίσης, η υδροπονία είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς απαιτείται πολύ λιγότερο νερό από τις κλασικές μεθόδους καλλιέργειας, αφού το νερό που μένει όταν τα φυτά έχουν απορροφήσει τα συστατικά που χρειάζονται από το θρεπτικό διάλυμα απολυμαίνεται, φιλτράρεται και επαναχρησιμοποιείται.

Προηγούμενο άρθροΟι ανοησίες της κυβέρνησης κι ο πανικός – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΝτόναλντ Τουσκ: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για τα «χειρότερα σενάρια» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ